Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Šarlah


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sonia_mi

03.10.2008. 18:05

poštovani,
vidim da je tema o šarlahu aktivna, ali nisam dobila odgovor koji mene zanima, pa otvaram novu temu,
kod mog sina, 3 godine, jučer je dijagnosticiran šarlah. (bilo je zaraženih u vrtiću prije petnaestak dana i ovaj tjedan) osip relativno slab, ždrijelo upaljeno, jezik bijel sa naznakama rozog i povečane papile. seka blizanka prebolila jaku upalu grla prije desetak dana.
Konkretno pitanje vezano je za osip. Maleni se žali kad ga diram po koži da ga boli, trza se i povlači, ne pretjerano, da ne može podnjeti dodir, ali nije mu ugodno. a osim sitnog točkastog, hrapavog na dodir i zagasito crvenog osipa, na njegovoj koži u isto vrijeme izbilo je 6-7 lišajeva, žarko crvenih, promjera od 1 centimetar.
mogu li i lišajevi biti od šarlaha?
da li postoji neko sredstvo ili kupka kojom bi mu mogli ublažiti bolnu kožu, a i svrbež.

Darko Richter, dr. med.

03.10.2008. 20:30

Treba piti penicilin, ili, drugi lijek ako je alergičan na penicilin. To bi bilo sve.

Sonia_mi

03.10.2008. 21:50

Pije Silapen, do sad 4 dozice od 3,5 ml. Hvala
na žalost naš pedijatar ima zamjenu s kojom nismo uspostavili neki odnos, pa nisam dobila nikakav odgovor niti uputu kako "tretirati" dijete oboljelo od šarlaha.
da li smije izlaziti (nekad se šarlaz lijječio u zamračenim prosotijama ako se ne varam), da li se smije kupati (i to je "dobronamjerna preporuka" iste osobe od koje je i prvi naputak blunk )
da li smije bit aktivno, fizički (skakanje, trčanje...) a da ne izazivamo sreću sa možda kakvim komplikacijama.
Čisto samo neki kratki a bitni naputci, ako postoje.
Ili je vaš prvi odgovor, odgovor i na ovo pitanje.
srdačan pozdrav.
mama S

Darko Richter, dr. med.

03.10.2008. 22:55

Piti Silapen do kraja, a mirovati, najmanje 2 dana od pada temperature.

nellica

18.11.2008. 12:55

Poštovani,

ovime Vas molim za jedan savjet. Naime, kolegi koji sa mnom radi u uredu (27 godina) dijagnosticiran je šarlah . Posljednji kontakt koji sam imala s njim bio je prije 3 dana. Kada mogu biti sigurna da li sam zaražena, i da li uopće mogu biti sigurna? Dodatno, živim sa sestrom koja ima malo dijete u starosti od 1 godine s kojim sam neprestano u kontaktu. Da li postoji šansa da sam mu ja preko svog kolege prenijela zarazu šarlahom. Da li je potrebno da sada i koliko dugo izbjegavam kontakt sa sestrinim djetetnom.?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

18.11.2008. 16:15

Moguće je i da ste zaraženi, i da to nikada ne doznate, i da prenesete drugom djetetu klicu, ako ste zaraženi. Zaražen ne znači i bolestan. Samo ste kužni. Možete si dati napraviti obrisak ždrijela na streptokok grupe A. No, ako i ispadne negativnim ne znači da dan ranije nije bio pozitivan, i da tada niste bili kužni.

21.11.2008. 12:15

Evo molila bih savjet vezano za šarlah. Moja curica ima 5 i po godina i prošlo proljeće je prebolila šalah. Liječena Silapenom, kasniji bris (mislim dva tjedna po završetku terapije) nije pokazao streptokok. Sin je tada imao 20 mj. i dobio je Silapen kao profilaksu.

Sada se u vrtiću pojavio šarlah ali u manjoj grupi (moja curica je predškolac) s kojom zajedno imaju doručak i igru vani u dvorištu. Danas je zapravo prvi dan u vrtiću nakon prehlade, a za šarlah sam saznala tek prije sat vremena.

Pitanja:
1. ako je već imala šarlah, ima li manje ili jednako šanse da ga pokupi opet?
2. preporučate li profilaksu i čime?

Hvala puno!

Darko Richter, dr. med.

21.11.2008. 13:25

Ništa mi ne znači da mame i tate nešto mumljaju međusobno se prisluškuju dok u vrtiću podižu djecu. Je li u vrtiću obznanjen, ili ne, taj šarlah?
Ako jest, dobit ćete informaciju o profilaksi od nadležnih, makar i prekasno, ali ipak. Uzima se Silapen sirup u terapijskoj dozi kroz 2 dana.

21.11.2008. 17:25

Vrlo interesantno. Ja nikada nisam ni za što od vrtića dobila službenu potvrdu da je nečega ikad bilo. A bilo je. Recimo lani. Kad je moja mala imala šarlah potvrđen od Dežurnog liječnika i kasnije njenog pedijatra. I ja sam javila u vrtić. A eto ipak nije nitko ništa o tome nikome iz grupe rekao. I nijedno dijete nije dobilo službenu preporuku o profilaksi.
Znači li vaš odgovor da moje dijete ne treba zaštitu samo zato što sam informaciju dobila od rpditelja mumljanjem a ne službeno?

Darko Richter, dr. med.

21.11.2008. 20:55

Da, upravo to. Ako imate neke dileme, onda morate otići do svojeg pedijatrice i pitati da li ona ima kakve obavijesti o epidemiološkom stanju u vrtiću. Jer, kada je nešto ozbiljno, intervenira se na vrijeme.

23.11.2008. 05:15

Hvala puno doktore.

Inače dok sam čekala Vaš savjet upravo sam i napravila ovo što kažete: nazvala djetetovu pedijatricu koja me uputila da ništa nije potrebno poduzeti. I ja sam mirna.

Samo usput. Mislim da je super što trošite vrijeme i živce na nas roditelje ovdje na forumu. Hvala! Vaša sigurnost, znanje i iskustvo daju nam čvrsto tlo u problemima oko zdravlja naših malenih.

Pozdrav i do pisanja!

krhki

27.12.2009. 20:45

molim vas
mojoj djevojčici od 6 godina je dijagnosticiran šarlah od strane pedijatrice,uzima silapen i već ide na bolje.
ali zanima me da li se može kupat,i ako da jel treba neka posebna kupka il šampon.
hvala

Darko Richter, dr. med.

27.12.2009. 23:45

Higijena je pola zdravlja.

silvanaivan

03.02.2012. 16:00

Postovani,

Mij stariji sin (2 godine i 7 mjeseci) u srijedu na vece je dobio iznenada visoku temperaturu bez ikakvi simptoma (kasalj,curenje nosic ili sl). Temperatura se je kretala od 38-39,2 mjerena ispod ruku. Mlađi sin (1 godina i 8 mjeseci) nije bio febrilan ali imao je u par navrata po noci neki kasalj , koj je bio ocito bolan jer kad bi zakasljao bi poceo plakati.Odnjela sam ih juce kod pedijatrice i ona je rekla da je opce stanje odlicno te da je samo grlo dosta crveno(tipicna viroza).
Danas kod starijeg se je pojavio sitni osip, najvise na preponima, iza na vratu,iznad nosa i po cijelom celu, po trupu malo manje, na nogice i rukice po malo (na djelovima di se savijaju) te na jeziku koji do jutros je bio pjeli , a sada sam vidjela da ima crvene site mehurice.

Buduci da kod nas nema dezurni pedijatar zvala sam na telefonu njegovu doktoricu koja mi je rekla da je osip sigurno zbog temperature? On do sada nikada nije imao slican osip. Temperatura je nocas i danas do 38,9 C ali uspijemo je spustiti sa lupocetom.
Mlađi sin mu se je promjenio glas i zvuci isto kao kad je dosta prehlađen, nosic mu je poceo po malo curiti međutim nije febilan i opce stanje mu je dobro.

Sda kada sam citala za sve gore navedene simptome strahujem da je moguce da je stariji sin dobio šarlah i da se to prenosi i na mlađeg?
Da vam spomenem da stariji sin ide u vrtic , a mlađi u jaslice, međutim tete ni su spomjenuli da je netko oboleo u vrticu od šarlah ili nesto slicno?

Molim vas za savjet sta da radim? Dali po ovim simtomima je stvarno moguce da se radi o Šarlah i nesto drugo, ako da , sta da uradim i kako da im pomognem?

Zahvaljujem vam unaprijed na brzom odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.02.2012. 13:10

Prema navedenom moguće je da je riječ o šarlahu, stoga treba potražiti dežurnog liječnika.

saivha

11.02.2012. 21:45

poštovani , imam djevojčicu od 3,5god. koja je dobila temperaturu koja nije bila visoka oko 37,5 i pala je bez davanja paracetamola, curenje nosa i kašalj.Posjetili smo liječnika koji je rekao da je to viroza, no idući dan, subota pojavio se sitni osip u predjelu trbuha leđa i prepona koji svrbi, a jezik je malinast sa sitnim točkcama

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.02.2012. 15:55

Trebat će ponovno obaviti pregled, nije isključeno da je bila riječ o streptokoknoj infekciji ždrijela (vjerojatno pridruženoj virusnoj infekciji).