Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Arterijska hipertenzija i riblje ulje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nacika626

24.07.2016. 21:05

Poštovani,

Imam sina od 17 godina. Sin se godinu dana liječi od arterijske hipertenzije u KBC Osijek. Ima terapiju amplodipin 5 mg jednom dnevno. Najveće vrijednosti krvnog tlaka kreću se do 145/70 (pri postavljanju dijagnoze). Također, sin već dva mjeseca ide u teretanu i bavi se dodatnom fizičkom aktivnosti. U nastavku ću Vam napisati zaključak ped. kardiologa:

Uredna je segmentalna građa srca, normalni su kaviteti, uredni su kontinuiteti septuma. Kontraktilnost miokarda je uredna, WF 72%, FS 41%, septum i stražnja stijenka debljine 10-12mm (uredan nalaz), perikardijalnog izljeva nema. Duktus i koarktaciju nema. Valvule su uredne morfologije i funkcije. Kontrola prema preporuci HZZO-a na indikaciju. Poboljšan nalaz uz najviše vrijednosti do 135/70 (ne donose tablicu tlakova). Dozvoljena je tjelesna aktivnost, izbjegavati samo dizanje većih težina.

Nadalje, sin ide kod dermatologa koji je prepoučio isto što i nutricionistica: riblje ulje. Kažu da ima jako puno benificija, pomaže u zdravlju, a dermatolog kaže da je nužno korsititi ga pri mršavljenju jer sin je dosta krupan pa je to ujedno i potpora koži pri stanjivanju kod mršavljenja.

Ako mi možete reći da li bi smio korisiti po jednu kapsulu ribljeg ulja (1 g = 1 kapsula) dnevno. Njemu je jako dobro, sve se bolje osjeća i otkad ide u teretanu tlak se kreće oko 120/55 većinom. A ovo je vidim jako dobro i prema preporuci nutricionista i dermatologa, pa smo kupili od preporučenog proizvođača pa evo sin ima želju da ako će mu to pomoći a neće smetati, da koristi.

Molim Vas odgovor. Srdačan pozdrav i svako dobro Vam želim.
Nataša

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.07.2016. 13:15

Može koristiti riblje ulje u kapsulama, najvažnije je da smanji tjelesnu masu - tada će prema svemu sudeći tlak biti normalan i bez lijekova. Kardiološke kontrole treba obavljati redovito te ne preporučam ekstremne tjelesne napore.