Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Lyme borelioza, 3 godisnja djevojcica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

gnjuracD

02.01.2013. 15:00

Postovani,

na svojoj 3-godisnjoj djevojcici, pocetkom 11. mjeseca, uocila sam crvenilo (poput uboda komarca) na unutarnjem dijelu koljena. Tijekom par tjedana crvenilo je preraslo u suhu kozu (promjera 0,5 cm), a suha koza s vremenom u koncentricni krug s crvenim rubom koji se poceo siriti (do promjera 5 cm). Kako nije prolazilo sredinom 12. mjeseca smo otisli kod pedijatrice koja nam je dala plymicom kremu s napomenom ako ne prodje za 3-5 dana da dodjemo. Kako ni tada nije proslo, njena sumnja u ubod krpelja je potvrdjena te nam je dala Sumamed, duplu dozu.
(Skoro svaki vikend smo na Sljemenu, uvijek ju pregledavamo i krpelj nismo primjetili. Otisli smo i po drugo misljenje te dobili potvrdu dijagnoze)
Sumamed je popila od 27.12.-29.12.

Na dan uzimanja Sumameda (cca sat vremena prije) je dobila temperaturu, koja je trajala tri dana (njeno opce stanje je bilo dobro).
Desetak dana prije postavljanja dijagnoze sam primjetila otecene limfne cvorove na vratu (uz curenje nosa i opet dobro opce stanje, te je sve upucivalo na virozu).
Danas, 2.01. crvenilo na nozi je znatno manje i prolazi. Limfni cvorovi su jos malo oteceni.

Zanima me da li su limfni cvorovi povezani s lyme boreliozom?
Te ono najvaznije, da li smo s antibiotikom sprijecili razvitak bolesti?

Da li trebamo obracati paznju na jos neke simptome, jer npr. nocas joj je curila krv iz nosa, prije dva dana se zalila na bol u ledjima, ali poslije toga vise nije... Ona je, iako vrticko dijete, dosta zdrava, ovo je prvi antibiotik koji je popila, i nije cesto bolesna, pa moram priznati da sam i ja malo razmazena i uplasena kad mozda ne treba, ili treba?!
Hvala puno na odgovoru!

D

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.01.2013. 10:10

Ukoliko se pojavi novo žarište crvenila na koži, ako se pojavi glavobolja ili dugotrajnija vrućica nižeg stupnja preoručam pregled infektologa kako bi isključio istemski oblik borelioze (mogućnost da se Borelija proširila krvlju).

Mazi

26.07.2016. 13:15

Postovani, nova sam na forumu, pa se unaprijed izvinjavam za eventualne greske. Mojoj djevojcici od 1,5 godina se sredinom 6. mjeseca pojavio trag ujeda kao od komarca, medjutim, nije prolazio, nego je prerastao u oblik sa bijelim i crvenim krugom (tipicno za krpelja, kojeg nismo primjeili). Otisli smo pedijatrici i propisala je je hemomycin 5 dana i antibiotsku kremu uz napomenu da ukoliko ne prodje, dodjemo ponovo. Opste stanje djevojcice je sve vrijeme dobro. Po prijemu terapije crvenilo se povuklo. 10 dana smo bili mirni, a onda se crvenilo iznenada vratilo na istom mjestu u vecem obimu, Elisa test utvrdjuje IgG antitjela na Borrelia burrgorferi pozitivna (TV=0,98), IgM antitjela specificne antigene negativan. KS je dobra i samo proisuju fenistil gel bez antibiotika i dozvoljavaju odlazak na more. Kako se crvenilo ne povlaci, na moru odlazimo pedijatru koji propisuje 14 dana amoxicla. Peti dan od pocetka druge terapije crvenilo se potpuno povuklo. Generalno, sve vrijeme je bila dobra, fino spavala i igrala se, samo je par dana odbijala hranu. Sa zavrsetkom terapije vratio se apetit. Trudila sam se da joj dajem sto vise lgg jogurta i uvijek uz antibiotike dajem i probiotik.
Po zavrsetku terapije svaki dan (vec tri dana za redom) djetetu se na vrat ili iza uha ili na ramenu u kratkom periodu javljaju osipi (kao alergijska reakcija, koprivnjaca) koji traju 15ak min, maksimalno pola sata i povuku se. Do sada dijete nije bilo alergicno, niti smo uvodili ista novo od hrane (sve je vec probala, i dobro reagovala, a nadstojimo da se sto zdravije hranimo), a nije bila izlozena ni nekim hrmikalijam ni novim materijalima. Da nije istorije sa boreliozom, ne bih pridavala paznju ovim osipima. Molim Vas da mi kazete, da li ovi osipi mogu biti posljedica zaraze i da li dijete ponovo voditi na neko testiranje i koje.
Drugo pitanje se odnosi na vskcine. Naime, trebalo je da primi cetvrtu revakcinaciju pentaxima. Da li je bezbjedno da to uradimo ili treba sacekati neko vrijeme i koliko. Takodje jos nismo primili ni MMR, a bilo je u planu za ovo ljeto.
Unaprijed hvala na odgovoru!