Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Aspiracija stranog tela


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mirela2011

31.10.2023. 15:15

Postovani, beba 11meseci je pre 6 dana dok je bila u krevecu pocela da se nakasljava i kao da se gusi, mislila sam da se zagncula necim i pocela da je "lupam" izmedju lopatica, to je trajalo neka 2min i onda je povratila malo sadrzaja iz zeludca, nakon toga je bila skorz normalna, ono sto mene zanima koliko najduze moze da prodje od aspiracija do ispoljavanja nekih tezih simptoma?
Ona se povremeno nakaslje i mene sve navodi na to da je mozda aspirirala nesto i ako sam gotovo sigurna da niceg nije bilo u krevecu, pluca su pregledana od strane pedijatra nakon 4-5 dana...
Srdacan pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.11.2023. 14:05

Ako zaostane aspirirani sadržaj tada se u roku od par dana razvija upala pluća u segmentu koji nema dotok zraka (zaštopani segment).

Mirela2011

26.11.2023. 17:25

Postovani, da li se u tom slucaju stetoskopom moze primetiti promena u disanju tj da se nesto nalazi u plucima?
Naime, pre 5 dana je beba u sekundi odgrizla malo plasticnog celofana od flase precnika oko 0.5-1cm i progutala, mene naravno brine sta ako nije progutala nego je zalutao u disajne puteve, u kaki nisam mogla da ga nadjem jer je providan...ona je pre mesec dana imala stomacni pa potom i respiratorni virus koji je prosao i pre par dana je opet pocela da kaslje i skripi joj u nosu, pregledala od strane pedijatra i osluskivanjem stetoskopom pedijatar kaze da je nalaz na plucima uredan, inace kaslje uglavnom samo dok spava, pedijatar kaze da je to zato sto se sekret iz nosa sliva u grlo, tako je bilo i prvi put i sekret je krenuo na nos tek nakon antibiotika, da li je moguce da je ipak aspirirala celofan ili je opet u pitanju virusna infekcija?
Pozdrav...

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.12.2023. 11:10

Nije moguće, razvila bi se teža upala pluća, dijete ne bi bilo dobro a i čuo bi se nalaz na plućima.