Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Blago povišena temperatura više od mjesec dana


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

gusjenicatina

14.03.2013. 20:15

Poštovani,
imam djevojčicu staru 2 godine.
Prije više od mjesec dana sve je počelo običnom prehladom. Javio se kašalj, curenje iz nosa, teško disanje noću zbog začepljenog nosića i blaga temperatura. Temperature rijetko da je bila ujutro već bi rasla tijekom dana te navećer dosegla najviše 37,5.
Inhalirali smo dijete, mazala prsa dr theiss mašću, ispirala nos filiološkom baš i nisam jer mi malena povraća ( SMETA JOJ) i stvarno se toliko toga boji da mi se čini da ju maltretiram. U to vrijeme nikad joj nisam ničime spuštala temperaturu.

Pošto temperatura nije i nakon 3 tjedna pala i normalizirala se ispod 37, nego se i dalje javljala kao što sam opisala ( nosić se smirio a i kašalj je dosta prestao ) otišli smo kod svoje pedijatrice. Taj dan uzet joj je bris nosa i grla, te joj je doktorica odmah prepisala amoksicilin terapiju 10 dana te propisala panatus sirup da joj kašalj potpuno nestane. Za to vrijeme došli su i nalazi briseva koji upućuju na bakteriju u nosu ( MORAKSELU) dok je bris grla uredan.

Prošlo je i deset dana od početka terapije antibiotikom a nama se još i dalje javlja spomenuta temperatura( kašalj se smirio te curici ne curi više iz nosa, ali nije niti potpuno prohodan). Ponovno smo otišli kod pedijatrice, koja nas je poslala vaditi krv ( NALAZ SE POKAZAO POTPUNO UREDAN) te urinokulturu ( TAKOĐER UREDAN NALAZ) . Taj smo dan još otišli u Riječku polukliniku na uho, grlo nos po drugo mišljenje i pregled. Oni su nam rekli da nema upale uha, niti upale grla jedino da nosić još uvijek nije prohodan u potpunosti. Pedijatrica nam je rekla neka joj kupimo nešto za imunitet te ako joj u narednih tjedan dana temperatura ne padne ispod 37 neka se javimo.

Prošlo je tjedan dana, mi smo još uvijek sa temperaturom, čak ju nije dva dana ni imala a danas opet ima. Tu i tamo zakašlje, nosić kao da je još uvijek dijelom neprohodan ali ne curi). Curica je vesela, igra se cijelo ovo vrijeme normalno, jede normalno. Jedino me užasno ždere ta temperatura....
Što bi nam preporućili? Što da još napravimo? Kakvo je vaše mišljenje?

Zaboravila sam napomenuti da briseve gla i nosa više nismo ni ponavljali...

Oproslite što sam vas izgnjavila te se zahvaljujem na vašem odgovoru!
Lijepi pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

20.03.2013. 09:35

Najčešće se ne pronađe uzrok ovako produljenim periodima blago povišene temperature. Može se obaviti dodatna laboratorijska obrada (jetreni enzimi, serologija na EBV, CMV, boreliozu, toxoplazmu, mikoplazme) i pregled okuliste (očne pozadine). No možda za početak posjetite infektologa.