Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6628 | Broj poruka: 26393

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Bol u prsima?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

anadomi

30.12.2013. 15:05

Poštovani! Majka sam 12,5 godišnjeg dječaka koji je visok je 177 cm i ima 74 kg. Izrazito je čvrste i muskularne građe, širokih ramena i prsnog koša. ( napominjem da je suprug visok 203 cm i isto takve građe ). Unatrag mjesec dana žali se na bol u prsima, rijetku i kratkotrajnu bol koju opisuje kao osjećaj da mu se širi i raste prsni koš. Pošto je prema vanjskim obilježjima on zasigurno u pubertetu ( dlakavost iznad spolovila, pod pazduhom i na nogama, te se također povjerio suprugu da masturbira i da mu spolovilo raste ) .Zanima me da li je ta bol povezana s rastom prsnog koša u pubertetu ili ne? Također napominjem da se dosta fizički napinje jer vježba kod kuće. Inače pošto imamo tlakomjer kod kuće u više navrata sam mu na nadlaktici mjerila tlak i svaki put je bio normalan, povremeno je imao puls oko 90 ( uglavnom u fizičkom naporu ). Također mogu reći da nema drugih tegoba, osim možda 1 godišnje neki respiratorni infekt. Njegova doktorica je prigovorila na tjelesnu težinu pa je sad na smanjenom dnevnom unosu hrane. Iako sam ja kao majka subjektivna zaista mogu reći da je on više čvrste i nabite građe, nego debele. Ističem i da je 3 godine bio na prsima, dakle dojen i da je čvrste građe praktički oduvijek. Interesira me Vaše mišljenje o toj boli u prsnom košu i koji su daljnji koraci i kako da postupimo? Unaprijed zahvaljujem

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.01.2014. 11:10

Najčešće je uzrok boli u prsnom košu uklještenje živca ili mišića u području grudne kralješnice. Preporučujem EKG i ultrazvuk srca i ako je sve uredu ne treba brinuti.

anadomi

13.01.2014. 19:20

Poštovani! Zahvaljujem na prethodnom odgovoru. Kod djeteta je učinjena 2 puta kompletna kardiološka obrada ( EKG; UZV srca, KKS, urin, saturacija kisika i opći kardiološki pregled s askultacijom pluća i srca i pregledom okrajina i mjerenjima TT i TV ). Svi nalazi su uredni i u granicama normale. Konačno mišljenje spec.pedijatrijske kardiologije je da je kod djeteta kardiološki status uredan i da dijete pokazuje izrazite znakove neurovegetativne neravnoteže koja je dobi i primjerena ( vlažni dlanovi, dermografizam, " lupanja srca " i sl. ) Ukoliko su i dalje prisutni neki simptomi ( npr. tahikardija ) što mi vi savjetujete za dalje osim praćenja i ordiniranih vježbi opuštanja koje mora provoditi i što izvršava. Unaprijed zahvaljujem

vlatka97

14.01.2014. 23:15

Poštovani!

Radi se o muškom djetetu od pet i pola godina. Dijete se dva puta požalilo na bol u prsima, tj. točno na sredini između grudi gdje se spajaju rebra, ako se nevaram mjesto se zove sternum. Prvi puta je bilo prije mjesec dana. Dijete je dva puta obavilo EEG i oba puta je nalaz srca bio uredan (radilo se o pregledu prije ugradnje i prije vađenja cijevčice iz uha). Prvi puta smo tu bol spomenuli pedijatrici i zakljucila je da se vjerojatno radilo o bolovima izazvanim kašljem pošto je dijete tada imalo virusni bronhitis. Međutim sada kada se opet žali na bol nema kašlja. Također bol je prisutna samo pet do deset minuta. Zanima me čime je izazvana ta boli, da li je povezana s plučima ili srcem.

Zahvaljujem!

vlatka97

14.01.2014. 23:15

Da se ispravim happy, radili smo EKG srca. Iako radili smo i EEG glave i to je isto bilo u redu.

Hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

19.01.2014. 15:05

za anadomi: mislim da je to sve što treba raditi.

za vlatka97: napravite UZ srca i kardiološki pregled. Ukoliko su smetnje jače i češće preporučam pregled pedijatrijskog gastroenterologa - koji puta ove smetnje izaziva vraćanje hrane iz želuca natrag u jednjak.