Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


udarci u glavu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

bubba

02.06.2009. 22:40

imamo djevojčiciu od 2 godine. Prvi puta sa godinu dana i unatrag dva mjeseca i zadnje danas pala je i udarila u glavu i to svaki puta u neki oštriji rub. Koliko god je pod nadzorom jednostavno nije moguće utjecati na njena padanja. Prilikom sva tri udarca iskočile su čvrge, međutim niti u jednosm slučaju nije došlo do napuknuća kože. Prvi puta kada se to dogodilo bili smo i na hitnoj i kod kirurga (prepali se ozljede lubanje), te su rekli ako su daljnje reakcije djeteta normalne da je sve u redu i nekako smo se smirili. Obzirom da je sva tri puta udarac bio gotovo na istom mjestu, lijeva strana čela, sada strahujemo da li bi to eventualno moglo imati kakve posljedice? Ona ubrzo nakon toga prestaje sa plačom i nastavlja se igrati i smatramoda je sve ok, ali opet nikad nismo do kraja sigurni. Znamo da djeca padaju i da je to dio odrastanja, ali ovo je uvijek na isto mjesto?!

Unaprijed hvala,
bubba

Darko Richter, dr. med.

02.06.2009. 23:45

vi morate odlučiti je li dijete bolesno i odvesti je na pregled pedijatru, a ovaj će odlučiti treba li dalje do neuropedijatra.
Normalni pedijatar posumnja na zlostavljanje djeteta, ako se ponavlja jedna te ista ozljeda.

bubba

03.06.2009. 22:10

stvarno ne razumijem Vaš odgovor. Odgovor pedijatrice kada sam ju kod prvog udarca kontaktirala bio je da djeca padaju koliko god sam ja u tom trenutku bila zabrinuta. Obzirom na ovu mogućnost kontakta sa stručnim osobama htjela sam samo Vaše miljnjenje da li ima stvarno mjesta zabrinutosti obzirom da je udarac u sva tri slučaja na istom mjestu, na čelu da li možda moguće nekakve unutarnje posljedice. Napominjem da je potpuno zdravo dijete.

Hvala ako možete dati sugestiju, jer mjesta za razgovor o zlostavljanju nema.

Darko Richter, dr. med.

03.06.2009. 22:30

Jeste li vi vidjeli dijete svaki puta kada je palo?
Ako niste, razmislite o mojem prvom odgovoru.

bubba

04.06.2009. 14:25

jesam..uvijek...i to blizu, ali ne dovoljno blizu za reakciju...e sad bi onda valjda uslijedio Vaš odgovor na početno pitanje, ako može?

Darko Richter, dr. med.

04.06.2009. 18:00

Mislim da svaki normalni i zdravim razumom obdaren čovjek može prepoznati je li se radi o patološkom padanju, npr. zbog kratkotrajnog gubitka svijesti, gubitka tonusa ili sl., ili o nekom padanju prouzročenom kolizijom ili zapinjenjem naokolne predmete.
Drugim riječima, nije na vama samo da registrirate da je dijete palo, i gotovo, a ostalo će rješavati netko drugi, već, vi ste majka tog djeteta, i to je dijete vaša briga. Ako je dijete bolesno, odvedite ga doktoru, ako nije, što pitate?

laemi

16.03.2010. 11:35

Poštovani, evo pronašla sam temu koja me interesira na Vašem forumu pa bih postavila pitanje koje se nadovezuje na temu. Naime, imam djevojčicu od 13 mj koja je prije 9 dana ustajući iz čučnja udarila u rub stolića vrlo jako (plakala je dosta dugo), nije bilo naznaka potresa mozga, pa nismo smatrali da je potrebno otići pedijatru, međutim muči me što joj čvoruga na glavi još uvijek nije splasnula, a nalazi se točno u predjelu ispred fontanele (duguljasta je i oblika brida stola o koji je udarlia). Da li je ipak potrebno posjetiti pedijatra?

Srdačan pozdrav i unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

17.03.2010. 02:20

Ako me pitate da li je potrebno ići liječniku, odgovor je, da ste već bili, čim ste mene pitali. Ja sam liječnik.
Međutim, ne vidim dijete i ne mogu ga pregledati, pa je to krnji pregled. Dakle, čim me to pitate, idite.

ira21611

13.01.2014. 14:40

Poštovani doktore molila bih Vas za savjet. Imam djevojčicu staru 2,5 godina koja je prije 10 dana pala na rub kade sa visine 20-30 cm, na potiljak, točnije iza uha, odmah zaplakala, nije gubila svijest, nije povračala. Ipak smo otišli na hitnu, pregledana od strane kirurga i doktora orl te je otpuštena kući (GCS 15), te nam je rečeno da joj dajemo analgetike po potrebi. Jučer navečer ( 9. dan od nezgode ) odjednom se umirila i nakon par minuta počela povraćati, klonula je, padala joj je glavica i oči poluotvorene. Činila mi se da nije u potpunom kontaktu. Odmah smo odjurili na hitnu jer sam pomislila da je to povezano sa padom, u autu zaspala na 10 minuta, normalno se razbudila. Na pregledu pri svijesti, u kontaktu, odgovara na postavljena pitanja, odpjevala pjesmicu, febrilna 38,5, hemodinamički stabilna. Zjenice jednake, urednih reakcija na svjetlo, GMS uredna, hod uredan, tetivni refleksi uredni i simetrični. Urin B.O, glukoza 5,6, CRP 0,3, L 21,51, Neut 67%, Limf 15,5 % Mono 15,2% EO 1,5% Baz 0,5 %. Dobila Daisy sirup nakon sto temperatura pada te smo otpušteni kući na promatranje. Danas je ponovno vađena krvna slika, te nam je rekla primarna pedijatrica da su svi parametri u granicama normale te da su leukociti pali na 15. Od onda nije povratia, nije imala temperaturu, dobrog općeg stanja.
Svih ovih dana tj od nezgode da sinoć, djevojčica dobrog općeg stanja, vesela i zaigrana, normalno jede, apetit odličan.
Mene je strah da je to povračanje povezano sa padom te da možda nije došlo do krvarenja te vas molim da mi kažete na što da obratim pažnju kako bih mogla pravodobno reagirati jer glavica nije slikana. Unaprijed hvala

sarancic1

14.01.2014. 09:55

Pozdrav. Imam dvoje djece. Cure od dvije godine i osam mjeseci. U igri starija cura dosta cesto gurne mladu zbog neke igracke i slicno pa ona udari glavom jer nije jos dosta stabilna. Zanima me da li moze biti kakvih posljedica kasnije u razvoju i skolovanju moje mlade surice. Inace je ok i dosta zivahna. Puno hvala.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

19.01.2014. 14:50

Mozak je vrlo važan organ i treba ga čuvati. Mikrotraume (blaži udarci, skakanje po trampolinu) nisu najzdraviji pa ih treba pokušati spriječiti. Nekog većeg razloga za strah sada nema..