Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Bronhitis i napuhan trbuh


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

azrica

24.03.2017. 16:55

Vec sam se javila jednom ali nisam sigurna da li je poruka objavljena pa me evo opet. Imam sina od 2 godine i 9 mjeseci. Rodjen je 3 dana nakon termina, 4200g i 52cm. Dojen je 10 mjeseci a od 4.mjeseca je poceo sa dohranom, postepeno smo uvodili blitvu, voce i tako dalje. Nasi "problemi" zapocinju sa 11.mjeseci kada je dobio 1.put laringitis. Jos 2 puta nakon toga ga je imao i lijecili smo ga salbutamolom. Sve je bilo ok vise manje do prije 6 mjeseci kada je prvi put dobio bronhitis sa visokom temperaturom(39-40). Na toj kontroli pedijatrica me upozorava da maleni ima izrazen trbuh i upucuje nas na pregled ultrazvukom. Ultrazvuk je pokazao da je abdomen uredu osim sto je jetra granicno uvecana. Kako je maleni u tom peridou imao problema sa opstipacijom doktorica nam preporucuje portalak i glicerinske cepice. Nakon mjesec dana ide svaki dan u wc ali trbuh i dalje ostaje isti. Ponovno dobije bronhitis kojeg opet lijecimo iskljucivo salbutamolom i cajem. Ponovno je i visoka temperatura. Nakon 10tak dana mali se tuzi da ga boli uho i pedijatrica kaze da su usi zacepljene. Ona ih do ljeta nemoze ispirati pa smo se pokupili i otisli kod privatnog otorinca koji nam je ocistio usi i rekao da je vjerojatno problem sa 3.krajnikom. Nakon mjesec dana ponovno visoka temperatura i kasalj, pedijatrica ponovno vadi krv i smatra da je u pitanju upala pluca. Prvi put da smo dobili antibiotik- sumamed 5 dana. Obavili sve mogu pretrage krvi mokrace i slikali pluc. Nalazi uredni, pedijatrica smatra da je ipak bronhitis. Nakon 7 dana vise nema temperaturu niti kaslje. Nakon samo 2 tjedna ponovno zapocinje kasalj i vec 2 dana temperatura 37. Inace je odlicnog opceg stanja. Lijepo jede, ide na wc, igra se i spava. Mene zanima smatrate li da je ovo problem 3.krajnika ili neke alergije ili neceg treceg?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

31.03.2017. 11:55

Ako dijete ide u jaslice vjerojatno nije u pitanju alergija. Povećani trbuh i opstipacija mogu ukazivati na nepodnošljivost određenih namirnica - stoga preporučam konzultirati gastroenterologa. Obzirom na zabrinutost možete konzultirati i pulmologa. Postoje neke bolesti koje se istovremeno odražavaju na dišne i probavne puteve.

azrica

01.04.2017. 23:15

Hvala Vam puno na odgovoru. Jako pazim sto on jede, ribu obozava i jede je 2 do 3 puta tjedno, meso,zelenilo obavezno, voce 1 do 2 puta dnevno, jogurt svakog dana. Naravno pojede on i malo cokolade nakon rucka. Smatrate li da li bi trebali prije pregleda kod gastro.obaviti neke petrage stolice ili slicno?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.04.2017. 12:05

Nema potrebe, pustite njega da odredi što treba od pretraga.