Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6620 | Broj poruka: 26369

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


bucmasto dijete


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

bfbranka

08.05.2015. 12:25

Poštovani,
majka sam desetogodišnjeg dječaka. Visok je 136 cm i težak 41 kg. Bucmasto je dijete. Već godinama pokušavamo "popraviti" prehranu koja je glavni uzrok višku kilograma. Nitko neće za njega reći da je pretio, ali je bucmast. Dodatni problem se javlja što je dijete alergično na sve mahunarke, grahorice, ječam i sl. i svu vrstu ribe. Osim toga, dosta toga jednostavno neće da jede. Vidim da mu sad već pomalo taj njegov "trbuščić" počinje smetati. Prilično je aktivno dijete, trenira dva puta tjedno, puno vremena provodi u parku. Ali njegova prehrana očito obiluje ugljikohidratima.
Moje pitanje je kako reducirati hranu i na koju hranu se bazirati? Ne želim mu braniti neke vrste hrane jer se bojim da to ne bi negativno utjecalo na njegov rast i razvoj. Npr što djetetu ujutro pripremiti za doručak u školi? što ručati i večerati?
Hvala unaprijed

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.05.2015. 11:30

Prema krivulji rasta, da bi bio proporcionalan (jednako težak koliko je visok) trebao bi imati oko 35 kg, sada je indeks tjelesne mase 22,17 a trebao bi biti oko 16,5 kg/m2 - što znači da je u kategoriji djece s povećanom tjelesnom masom (nije u kategorirji debelih). U pravu ste što nastojite poduzeti mjere kako bi spriječili daljnje debljanje. Zadaća je i inače vrlo teška, no uzimajući u obzir alergiju na veći broj namirnica problem je još veći. Najbolje bi bilo potražiti pomoć nutricioniste. Načelno, svakako nećete davati hranu na koju je alergičan, treba izbaciti sve slatke napitke (sokove, čajeve) - neka pije vode koliko želi, treba davati 5-6 manjih obroka na dan, kad god osjeti da je gladan, načelno treba uzimati uravnoteženu hranu (ugljikohidrate, masnoće i bjelančevine), potražite na Internetu koja hrana ima niski glikemijski indeks (načelno je dobro davati integralni kruh, tjesteninu i rižu, nije dobar kukuruz, mrkva, bijeli kruh, slatkiši), treba osigurati dovoljno sna a svakodnevno treba imati tjelesnu aktivnost od 45-60 minuta u kojoj se neće prekomjerno umarati (stres uslijed napora nije dobar) - hodanje, rolanje, bicikl (treba mijenjati vrste tjelesnih aktivnosti i njihov intenzitet). Zapravo bi dijeta za dijabetičare (šećeraše) bila dobra sa izuzećem namirnica na koje je alergičan. Savjetujem da svi ukućani imaju ovu vrstu prehrane. Ako primijetite da sin jede zbog toga što uživa u hrani treba intervenirati i prekinuti jedenje. Desetak badema ili oraha može poslužiti u slučaju gladi. Važite ga jednom u 7 dana, vodite evidenciju o tome i motivirajte ga da sudjeluje. Možete biti zadovoljni ako zaustavite prirast na težini, nije nužno da skine kile (rastom će se omjer visine i težine popraviti). I treba biti ustrajan, jer u visokom postotku trud pada u vodu nakon par mjeseci ili godina...

bfbranka

13.05.2015. 10:30

Poštovani,
hvala na iscrpnom odgovoru.. Naveli ste da dijete treba prekinuti ukoliko vidim da uživa u hrani.. Kod njega se baš to događa, on doslovce uživa u hrani.
Definitivno ćemo posjetiti nutricionistu, baš zbog problema oko njegovih alergija i suženog izbora hrane. Konstantno se javljaju nove alergiju i skori sve su jake reakcije, otežano disanje i oticanje u grlu... Osipa po tijelu nema. Ove godine se javila i alergija na vanjske stvari, ne možemo uopće biti u parku, odmah nos curi, svrbi, oči crvene...
Kakvu bi detaljnu pretragu trebalo napraviti? Predlažete li BICOM testiranje?
Hvala unaprijed

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

17.05.2015. 13:10

Bioreznonancija u dijagnostici alergije nije priznata od od službene medicine (Europsko društvo za pedijatrijku gastroemnetrologiju i hepatologiju). Obavite alergološku obradu na inhalacijske alergene. Pokušajte kroz 3-4 mjeseca davati Enterosgel - potpuno sigurno sredstvo koje prema literaturi i osobnim iskustvima može pomoći.