Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


cijepljenje - RSV virus


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

04.04.2007. 16:10

Postovani doktore,

moja curica je sa 3 tjedna prebolila akutni bronhiolitis i bila na lijecenju 10 dana u bolnici. Testiranje na RSV, adeno viruse, viruse gripe je bilo negativno. Citala sam da RSV virus uzrokuje 50% bronhiolitisa i dali preporucujete da se cijepimo sljedece godine prije nego sto pocne sezona bronhilitisa bez obzira sto to nije bio uzrok bolesti kod moje bebe? Dali se to cijepljenje moze obaviti kod vas u bolnici i koji su uvijeti za to?

Hvala!

Darko Richter, dr. med.

04.04.2007. 20:40

Ovdje se ne rai o pravom cijepljenju, već pasivnoj profilaksi palivizumabom, gotovim imunoglobulinomprotiv RSV-a. To prilično košta i rezervirano je za nedonoščad s bronhopulmonalnom displazijom i kroničnim bolestima drugih organa. Ne preporučuje se kapom i šakom svima odreda.

06.04.2007. 16:45

Nisam napomenula da je pri rodjenju udahnula mekonijsku plodnu vodu, pa su jos cistili pluca.
Dali je to svrstavau neku rizicniju skupinu? Rodila se u terminu normalne tezine i visine.

I dali ima ista sto kao roditelji mozemo napraviti da se neka buduca prehlada ne zakomplicira u bronhiolitis,
osim, naravno, da pazimo da je ne izlazemo bolesnim osobama. Dali sa cok-cokom i stalnim ciscenjem nosa se moze sprijeciti da se sekret spusti opet u te bronhiole?

Hvala i pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

06.04.2007. 18:45

Aspiracija mekonijske plodnje vode može ga predisponirati težim bronhopulmonalnim infekcijama u prve 2-3 godine, ali to ovisi koje su bile nposljedic ete aspiracije, da li je bio na mehaničkoj ventilaciji i kisiku,itd. Zato ne znam reći konkretno za vaš slučaj. Međutim, palivizumab je prilično skup, i rezerviran je za nedonoščad i za dojenčad s bronhopulmonalnom displazijom. Nikakav čok-čok niti čišćenje ili kapanja nosa mu ne može spriječiti nastanak bronhiolitisa, a i palivizumab štiti od samo jednog od uzročnika - RSV-a (respiratornog sincicijskog vrisua).

06.04.2007. 22:00

Nije bila na mehanickoj ventilaciji ni na kisiku, jedino je zbog toga dobila APGAR 8/10, a kada je bila u bolnici na lijecenju od bronhilitisa je bila pod staklenom kutijom u koju su pustali kisik jer joj je falilo kisika u krvi.
I jos da vas pitam dali se to cijepljenje moze mimo HHZO i koja je cijena?

Hvala!

Darko Richter, dr. med.

07.04.2007. 01:00

Za novce se skoro sve može. Pitajte predstavništvo tvrtke ABBOTT u Hrvatskoj.

10.04.2007. 21:15

oprsotite na toliko pitanja-ali da se jos posavjetujem s vama..

Vise puta sam primjetila po noci da mi beba otezano dise. Cuje se udah i izdah, kao da joj je zacepljen nos i ja uvijek mislim da se opet prehladila, ali kad dodje dan sve je OK. To se povremeno desava, dali je to posljedica bronhilitisa ili nesto drugo?

Hvala!

Darko Richter, dr. med.

10.04.2007. 23:55

U mraku su velike oči, kaže narod.

10.04.2007. 23:55

zaboravih dodati... podrucje ispod nosa, oko usta i izmedju ociju je plavicasto.
Inace beba je vesela i dobre volje pa ne znam jel to ima kakve veze.
Pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

11.04.2007. 09:40

To plavičasto može biti cijanoza, a to je vrlo teški znak bolesti. Da to doista ima, sjetili biste se vi toga odmah. Ovako, mislim da nema smisla natezati se u nastavcima, gdje se uvijek sjetite nečeg novog. Najbolje je da odete svojem liječniku, jer ovako nemamo načina riješiti vaša pitanja.