Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Post vakcinalni morbili


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

omarusic

10.04.2007. 22:25

Poštovani, naš je sin na pregledu u svezi upisa u jaslice, 7 dana prije 1. rođendana cijepljen cjepivom MO PA RU.
3 dana poslije dobio je visoku temperaturu (38 a onda smo otišli pedijatru), jak sekret iz nosa, promuklost, ne češću ali vrlo mekanu stolicu, narušen san i uopće malaksalost. Pedijatar je utvrdio crvenilo grla i propisao Klavocin radi prevencije upale pluća, fiziološku otopinu za nos i odmah dala čepić Lupoceta. Temperatura je isti dan pala pa mu čepiće više nismo davali. Apetit nije gubio (i inače puno i rado jede).
6 dana nakon Moparu-a, a 3 dana nakon Klavocina lagano se osuo po čelu: sitni crveni osip koji je tijekom dana izblijedio i zatim se potpuno povukao. Smatrali smo to reakcijom na Klavocin. Od svih simptoma ostala je promuklost. Ponovno je bio veseo i pun snage.
9 dana nakon Moparu-a probudio se s vrlo intenzivnim crvenim osipom po čelu koji se naočigled širio iza uha, po trupu, a zatim po rukama i nogama. Također sam uočila crvenilo na mjestu cijepljenja na kojem se do tada nije vidjelo baš ništa. Otišli smo pedijatru koji je rekao da je moguća reakcija na cjepivo ili Klavocin i da se javimo ako bude povraćao. Do večeri na njegovom malom tijelu nije gotovo bilo točkice normalne boje kože. Stoga smo otišli u dječju bolnicu gdje su pretpostavkama pedijatra dodali i mogućnost virusnog trodnevnog osipa. Nisu utvrdili otečene limfne čvorove niti otečenu jetru.
15 dana nakon Moparu-a pedijatar je utvrdio morbile, vrlo rijetku reakciju na cjepivo. Crvenilo se počelo povlačiti istim redom kako se i pojavilo.
17 dana poslije prisutne su još blago crvene „flekice“ po nogicama.

Napominjem da je do 12. mjeseca sin bio jednom prehlađen, nije bilo reakcija na do sada primljena cjepiva, ima 11,5 kilograma na 77 cm visine i inače je vrlo napredan za dob.
Kako nas čekaju dalje imunizacije toplo Vas molimo za savjet.

Darko Richter, dr. med.

10.04.2007. 23:55

Uopće nisam siguran da ovo ima veze s cijepljenjem, ali ne mogu niti opovrgnuti. Osip tipa crvenila, kakvog opisujete, ne odgovara vakcinalnim ospicama, ali, način pojave i polvačenja već da, a i vrijeme (10. dan). Ono 3 dana po cijepljenju, pa osip po čelu, nema puno veze s cijepljenjem. Ne postoji način da se utvrdi da li je ovo sve od cjepiva. Jedini bi način bio da doktor koji vidi dijete zbroji 2 i 2 i donese zaključak i dijagnozu. Ili, da ste uslikali dijete s osipom u početku, na vrhnucu i pri povlačenju, moglo bi biti informativno, npr. za mene, kojim imam nešto iskustva i slika u glavi djece koju sam vidio s vakcinalnim ospicama. Dalje se dijete normalno cijepi, a kada kucne čas za revakcinaciju MoPaRu (negdje s 5-7 g.) preporučujem Priorix.