Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


cjepivo


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

maja

17.09.2003. 11:49

Moj sin dobio je prvu dozu Di-te-per i polio (neživi). To cjepivo bilo je kasično. Da li nakon toga slijedeću dozu može dobiti infanrix?
Hvala!

Dr. Darko Richter

18.09.2003. 11:30

Može. Acelularno cjepivo, kakvo je Infanrix, jednako je, ili čak jače imunogeno, a nuspojave su sigurno manje u usporedni s klasičnim cjelostaničnim cjepivom.

maja

19.09.2003. 08:58

Pretpostavljam da onda može dobiti i 5 u 1. Vidjela sam da ste u jednom odgovoru napisali da se na privatni recept može dobiti cjepivo 5 u 1 za 300 kn. Sigurno ste mislili na jednu dozu. Da li se i infanrix može jeftinije kupiti na privatni recept? Koliko sam shvatila Infanrix je Di-te-per, a polio (nema veze s Infanrixsom) može dobiti u usta ili u guzu. Čula sam da je dobro da barem jednu dozu polia dobije u usta (živo cjepivo). Da li može dobiti Infanrix, a polio u usta?
Da li je zakonom propisano (Hrvatska) da se prva doza Di-te-per dobije Infanrix? (Živim u Hrvatskoj i sin je tu prvu dozu Di-te-per dobio klasično cjepivo.)

Dr. Darko Richter

20.09.2003. 17:51

1. Mislio sam na jednu dozu, u svezi s cijenom "5 u 1" od oko 300 kn, no čini mi se da je ona bliže 400 kn, nisam posve siguran.
2. Infanrix se može kupiti na privatni recept i košta oko 150 kn.
3. Dobro je najprije primiti mrtvi injekcijski polio, a potom, jer se cijepi i docjepljuje još nekoliko puta, ima vremena za živo cjepivo koje se uzima na usta, i ne smata ako u istom času dobiva Infanrix intramuskularno. Jedino treba apsolutno izbjegavati bilo kakve injekcije i traume mišića barem 30 dana od primanja živog polio cjepiva na usta zbog opastnosti provokacijskog poliomijelitisa, jedne rijetke no ozbiljne komplikacije živog cjepiva. To roditelj uvijek mora pripomenuti ako netko krene djetetu davati neku intramuskularnu terapiju u tom razdoblju.
4. Infanrix je acelularno cjepivo, DTaP, tj., komponenta za zaštitu od hripavca je acelularna i opterećena bitno manjom frekvencijom nuspojava u usporedbi s klasičnim cjelosaničnim cjepivom (DTP). U Hrvatskoj je programom cijepljenja predviđeno da prva doza bude DTaP, a kako je u nas registriran jedino Infanrix, to praktički izlazi DTaP = Infanrix (inače, u svijetu ima barem 6 ili 7 drugih komercijalno registriranih acelularnih cjepiva). Cjepivo "5 u 1" u stvari je službeno registrirani Infanrix-IPV+Hib, tj, sadrži DTaP, mrtvi (injekcijski) polio i konjungirani hemofilus influence tip b. Pedijatri su se borili da se dijete u dobi od 2-3 mjeseca, kada se poziva na prvo cijepljenje (nakon BCG-a kojeg primi u rodilištu), cijepi s "5 u 1": tako bio primio u jednoj jedinoj injekciji DTaP, mrtvi injekcijski polio i konjungirani hemofilus influence tip b, a u nastavku bi se cijepio kako je već propisano. No, niti ta sitna molba nije "nam" uslišana, jer očito netko smatra da je bolje malo dojenče bosti injekcijama triput u razmaku od mjesec dana (hemofilus s 2 mj., mrtvi injekcijski polio i Infanrix sa 3 mj.), budući da je već gotova stvar da pedijatre više ne treba slušati, a možda ih treba i ukinuti u primarnoj zaštiti.