Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Cjepivo protiv gripe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dubravko

02.10.2007. 09:35

Poštovani,
na redovitoj kontroli sa 7-mjesečnom djevojčicom, u pedijatrijskoj ambulanti sam vidjela da počinju predbilježbe za cijepljenje protiv gripe. Kako imam i djevojčicu od 3 g. i 9 mj., koja ide u vrtić, htjela sam se informirati o potrebi za cijepljenjem. Čitajući ovaj portal vidjela sam da preporučate cjepivo protiv pneumokoka, pa sam prošle godine, kada je curica kretala u vrtić, pitala o mogućnosti cijepljenja s Pneumo 23, ali mi je pedijatrica odgovorila da nema iskustva s tim (!) jer dosad to nitko nije tražio (nismo iz Zagreba) i ako baš inzistiram, da može nabaviti to cjepivo i dati djetetu na moju odgovornost. Dijete nisam na kraju cijepila.
Budući da sam pretpostavila da se preporuča cijepljenje protiv gripe, ponovila se ista priča - "ako baš želim, nije izvjesno da će dijete biti zaštićeno od gripe, vjerojatno će je dobiti u blažem obliku, jer ostali iz njene vrtićke grupe neće biti cijepljeni, ne možete ju baš od svega zaštititi" i slično. Uglavnom, ako baš želim, predbilježiti će nas i nabaviti cjepivo.
Biste li Vi, kao stručnjak, ali i kao roditelj, preporučili cijepljenje protiv pneumokoka i gripe (svake sezone)?Svjesna sam da će sve ostale virusne i bakterijske infekcije i dalje će dobivati, no mislim, kao laik, da bi bilo korisno cijepiti dijete, posebno što doma imam i mlađu curicu. Nakon vodenih kozica, nešto je bila sklonija virozama (curenje nosa, kašalj, bez temperatura), ali smo sve prošli bez prevelikih problema, antibiotika i slično.
Možda još i "neetičko" pitanje za kraj: mogu li se u drugoj ambulanti (npr. kod Vas) kupiti ova cjepiva, cijepiti dijete i onda to "prešutjeti" njezinoj pedijatrici, koja očito iz nekog razloga nema dobro mišljenje o cijepljnju.
Lijepi pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

02.10.2007. 09:50

Protiv gripe se cijepi svake sezone, od navršenih 6 mj. života dalje, a protiv pneumokoka samo jednom u 5 godina (ako je dijete mlađe od 10 g., ili samo jednom u 10 godina, ako je starije od 10 g.). Doktorica vam nije odbila cijepljenje, ali je rekla, "ako baš želite". Dakle, ako želite, dajte cijepiti djecu, a ja bih to podržao. Možete doći i nama, no bilo bi dobro da na privatni recept nabaviti i cjepivo protiv gripe i Pneumo 23, i donesete, jer mi smo bolnica, i naša ljekarna uglavnom je usmjerena na bolničke potrebe, a ne ambulantne, tako da vam ne mogu jamčiti da će cjepiva kod nas sigurno biti kada vi banete.