Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Da li su u pitanju grcevi?!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ekamariko

28.12.2011. 13:05

Postovani,
moja beba je stara 23 dana i odkako smo dosli iz bolnice ona se muci sa,kako nam je pedijatrica rekla,grcevima. Medjutim, ona ne place kad se to desava,samo se uznemiri,pocrveni i nervozno pomjera nogice i rukice....To se desava u bilo koje dana i noci. Dok spava meskolji se i stenje,dakle i kad spava to isto je muci. Kad joj dam dudu ona se malo smiri,ali ubrzo je izbaci i sve krene ispocetka. Ti grcici nailaze u "talasima",dodju,ona se muci,meskolji,stenje,pocrveni,mrda rukicama i nogicama i nakon nekog vremena (minut,mozda manje) prodju,ona se smiri i onda krene novi,kako sam ga nazvala,talas. Kad smo je odveli kod pedijatrice,rekla nam je da joj je stomak pun vazduha,da mora podrignuti svaki put posle jela, da je masiram kruznim pokretima po stomacicu i da obratim paznju prilikom dojenja (iskljucivo je dojim) da se ne naguta vazduha. Sve to radimo,stomacic joj je sad mekan ali ti "grcici" nikako da prestanu. Davali smo joj i Espumisan kapi,ali ni one ne pomazu. Da li je moguce da grcici budu takvi,da ne izazivaju plac kod bebe? Postoji li mogucnost da se ne radi o grcicima nego da je nesto drugo u pitanju?
Ona normalno jede svaka 3h,malo je halapljiva. Za 13 dana dobila je 470g,a za preostalih 10 mislim da je dobila i vise ali nisam sigurna posto nismo bili kod pedijatra i nismo je vagali. Da li je moguce da previse jede i da joj to izaziva nelagodu u stomaku?
Unaprijed hvala na odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

01.01.2012. 18:20

Prema opisu bih rekao da je riječ o dojenačkim grčevima. Kako sva utjeha ide na usta, dijete uobičajeno posiše i više nego što treba pa i to doprinosi pojačanju grčeva. Ako je dijete na prsima nastojte da isprazni dojku do kraja pa tek potom, ako je još gladno, ponudite drugu dojku. Naime prvo mlijeko sadrži više šećera (laktoze) i to može doprinositi stvaranju plinova u crijevu. Kansije mlijeko sadrži više masti pa se stvara manje plinova a i dijete je dulje vremena sito.

ekamariko

20.01.2012. 11:55

Hvala vam puno na odgovoru.
Imam jos jedno pitanje za vas.... Protiv grcica dajem bebi Espumisan kapi 5puta na dan i to joj pomaze. Prije par dana nisam joj davala dva dana,posto su joj prestali grcici,medjutim oni su se vratili i ponovo sam joj ih pocela davati. Do sada je popila tri bocice,pa me interesuje do kada joj mogu davati ove kapi i da li smijem da joj dam i cetvrtu bocicu?
Hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

23.01.2012. 00:05

Možete davati kapi do navršenih 3 mjeseca, tada ih pokušajte prekinuti. Možete dati i četvrtu bočicu.