Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Disanje i jedenje kod beba


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ilic123

07.06.2018. 17:15

Pozdrav,
Beba rođena 01.03.2018. na carski. Stara 3 mjeseca.
Cijela trudnoća rizična (placenta previa) sa obilnim krvarenjem tijekom trudnoće i boravkom u bolnici.
Ima anemiju i pije željezo pa su stolice rijetko kada i treći dan.
Nakon poroda, mlijeko je došlo tek jedva 4 dan te smo od početka u problemima sa dojenjem.
Taman kada smo izvježbali hvat krenulo je gušenje na dojci te je krenuo odbijati dojku.
Probala sam ga smiriti, davati dojku kada je smiren, u polusnu, danju, noću i sve što se može smisliti no bez uspjeha.
Hranjenje sam nastavila izdojenim mlijekom i AD-om i to na zahtjev. U početku sam ga više hranila AD-om jer nisam mogla izdojiti potrebne količine te sam postupno više hranila svojim mlijekom.
Završili smo u bolnici radi spavanja (doslovno je spavao non stop) te sam ga jedva hranila u snu. U bolnici smo dobili uputu jesti na svaka tri sata što smo nastavili nakon bolnice. Nije držan strog raspored ali tu negdje bi i on sam tražio jesti.
Tada je jeo 7x120ml po danu. 5 porcija MM i 2 porcije AD-a.
U bolnici je zaključeno da je bila faza ili da je bio neki virus te su otkrili distoniju tj. hipertonus radi krvarenja mozga II stupnja. Vrlo često bi znao poblijediti kod hranjenja te je utvrđeno da ne zna jesti i disati. Tada to nisam povezivala sa nemogućnošću dojenja jer smo bili fokusirani na njegovo spavanje.
Beba se oporavila te smo se vratili u normalu bez terapije s tim da sam prestala sa pokušajima dojenja jer bi zaspao na boci kroz koju teče mlijeko a kamoli na dojci.
Zadnja 4 tjedna odbija i bocu. Vidi se da gladan ali čim se stavlja boca u usta pljuje ju van. Probali smo sa 4 vrste boce, isto je sa mojim mlijekom i AD-om (probali smo sa dva AD-a).
Također je otkrio palac pa se s njim zadovolji a mi to iskoristimo da mu utrpamo bocu da povuče nešto mlijeka. Sada jedemo do 30 puta na dan i to malo po malo jer se vidi da se krene gušiti u mlijeku ioako je rupica sitna (probali sa više vrsta duda). Par puta sam ponudila dojku te je odbio i 1 u polusnu uspio malo dojiti. Ne mogu ga po noći hraniti jer mu je san jako jako tvrd i ne možete ga nikako probuditi .
Bili smo kod pedijatra da vidimo da li je uho ili grlo no kaže da je sve ok i da on ne zna disati i jesti i da je to razlog dok ne nauči.
Trenutno se hranimo na način da on urla jer je gladan i ja čekam moment da mu stavim bocu dok stavlja palac u usta te onda povuče mlijeko. Doslovno visim nad njim. I kada jede iz boce mlatara rukama i nogama, okreće glavu lijevo desno tako da nema šanse da ga hranim na žlicu, špricu i sl. Naravno da ga smirujem i da to nije u stresnom okruženju. Probali smo više poza, druge prostorije, igračkama, muž i ja ali svejedno. Ima asocijaciju na bocu da je to nešto loše i tu su muke. Dojenje ne postoji više.
Znam da ga moram hraniti ali ovo izgleda kao da ide sve prema gore a više pedijatara kaze da je sa njim sve ok.
Htjela bi ga dojiti jer previše vremena gubim na izdajanje a muž i smo sami i nemamo pomoć sastrane. Od izdajanja su mi bradavice jako iziritirane.
Konkretna pitanja: da li ste imale slučajeve da se beba ne može dojiti/jesti iz boce zato što ne zna disat i jest?
Može li se to nekako izvježbat?
Hvala unaprijed.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.06.2018. 09:05

Očigledno imate velikih poteškoća koje dodatno unuse nemir u Vama. To dijete osjeća. Možda će biti mirniji ako ga suprug bude hranio. Možda ima kolike za vrijeme hranjenja (ako se napinje, radi bolne grimase, okreće glavu od dojke/bočice). Možda su grčevi uzrokovani alergijom na bjelančevine kravljeg mlijeka? Da li zadovoljavajuće napreduje na težini? Da li je obavljen pregled kardiologa i ultrazvuk srca? Mislim da bi bilo dobro napraviti i ultrazvuk mokraćnih organa te pregled urina. Kao što vidite ima punoelemenata o kojima treba voditi brigu stoga mislim da je pedijatar u bolnici osoba koja bi trebala nastaviti praćenje i daljnje pretrage. Ako se ne nađe nikakav tjelesni problem a dijete ne napreduje na težini treba se pristupiti privremeno hranjenju sondom.

ilic123

18.06.2018. 14:10

Hvala Vam na odgovoru.
Prilkom hranjenja se ne napinje. Više izglda kao da se igra. Radili smo test alergije na bjelančevine i sve je ok. Dobro napreduje na težini jer jako pazim da pojede dovoljno. Da se razumijemo ja ga ne silim na hranu i kada vidim da zaista ne želi jesti, ne nudim hranu. Obavljen je pregled kod kardiologa , UZV srca, pregled urina (bez UZV mokraćnih puteva) te je uredan. Kod supruga je ista poteškoća.
Ono što van nisam spomenula jeste da po noći dok je u polusnu odlično pojede. Isto tako kada smo u nekoj duljoj šetnji. Doslovno pojede mlijeko od 120ml u niti 10min. Ja ne tražim da on brzo jede ili da pojede porciju od 120ml. Dapače svjesna sam da mu je zdravije da jede manje obroke ali svaki obrok je borba jer imam osjećaj kao da zaboravi jesti.
Da je nešto "klinički" vjerujem da bi on da problem postojao i dok jede noću.
Za sada smo krenuli privatno kod radnog terapeuta. Ako imate još kakav savjet rado bih ga čula i zahvaljujem još jednom što se mi odgovorili.
Lijep pozdrav,
Ivana