Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


distoni sindrom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

vanja

23.01.2002. 11:42

Moj sinčić rođen je mjecec dana ranije (3100/49), potom je dobio žuticu. Sada ima nešto manje od 5 mjeseci. Nalaz neuropedijatra govori o odstupanju u smislu distonog sindroma, a fizijatra o opustotonusu. Idemo na vježbe i radimo redovito, no on se i dalje dosta izvija prema nazad. Molim vas da mi malo pojasnite ove pojmove i koji je mogući tijek njegova razvoja (negdje sam pročitala da je distoni sindrom predhodi dijagnozi cerebralne paralize).

prof dr sc Ana Votava-Raić

23.01.2002. 21:26

Štovani, distonički sindrom (termin nije široko prihvaćen) u pravilu označava blaži poremećaj tonusa ili spontane motorike u ranoj dojenačkoj dobi (opistotonus može biti njegov sasatavni dio). Najčešće se koristi u tzv. graničnim slučajevima kada je (bar u vrijeme pregleda) nemoguće sa sigurnošću reći da li se radi o fiziološkoj varijaciji ili o poremećaju. Stoga, odgovor mogu dati neurolog i vrijeme koje treba koristiti za fizikalnu terapiju , tj. pravilnu razvojnu gimnastiku. Vjerujem da se Vaše dijete kontrolira i da je napredak uočljiv. Srdačan pozdrav !