Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


distoni sindrom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

!

10.01.2004. 18:41

Šestimjesečnoj curici po preporuci pedijatra napravili smo uzv mozga zbog neprevrtanja na trbuh i obrnuto. Ustanovljeno je krvarenje II stupnja, nakon čega smo od fizijatra dobili upute za vježbice sa dijagnozom distoni sindrom te upućeni na EEG pregled kod neuropedijtra. Molim Vas da mi malo opširnije pojasnite pojam DISTONI SINDRON, te dali je pretraga EEG bezopasna za zdravje djeteta te čemu služi. Naime, pedijatrica nam je rekla da to nije ništa za zabrinuti se ali ipak idemo na taj EEG PREGLED!UNAPRIJED ZAHVALJUJEM

Bojana

10.01.2004. 21:02

Ja nisam liječnik, nego mama 6.5 mjesečne djevojčice koja ima distoni sindrom. Otkrili smo ga sa 2.5 mjeseca jer beba nije dizala glavicu u potrbušnom. UZV je pokazao krvarenje 2-3 stupanj obostrano.
1 i 2 stupanj nisu opasna krvarenja, dok 3 i 4 imaju loše prognoze. Gotovo svaka beba pri porodu ima lakše krvarenje 1 stupnja, obzirom da je porod za bebu šok.
Ukratko, distoni sindrom, onako kako su meni objasnili je razlika u tonusu mišica, koja ide od hipo do hipertonusa. Jedina terapija je vježbanje i ispravan baby handling. Vježbanjem se dijete stavlja u ispravne obrasce ponašanja i ispravljaju se nedostaci, dok se ispravnim handlingom u djetetovo slobodno vrijeme (nošenje, prematanje,igranje) održava naučeno.
Postoje 2 tipa vježbi: po Bobathu i po Vojti. Bobath je za male bebe, a Vojta za starije i već teže slučajeve, jer je jako agresivan i bolan. Bobath je igra kroz učenje i upotrebljavaju se rekviziti kao velike i male lopte, valjci, no mogu poslužiti i vježbačeve noge i ruke. Najbolje je vježbati na podu, na strunjači. Krevet se ne preporuča ako je premekan.
Distoni sindrom je i drugo ime za blaže cerebralne poremetnje kretanja. Naime, cerebralna paraliza je dijagnoza koja se, osim u iznimno teškim slučajevima, ne može postaviti prije 1 godinu starosti djeteta, te za sve lakše slučajeve do tada postoji jedinstvena dijagnoza pod imenom distoni.
Ne paničarite, javite se na Goljak ili u Vinogradsku ili kod privatnih terapeuta (dr. Sabol, dr. Stojčević Polovina) i počnite što prije sa vježbom.

tanja

12.01.2004. 10:56

Zahvajujem na Vašoj suosjećajnosti i odgovoru. Javili smo se na Goljak gdje smo i dobili upute koje sam napomenula.

Sanja

22.01.2004. 10:36

Ja imam djevojčicu od 9,5 mjeseci koja je također imala krvarenje mozga 2. stupnja i dijagnosticiran Dystoni sindrom. Ono što je meni rekla pedijatrica je da je dijete potpuno zdravo, ali da se to mora održavati. Mala je bila napredna u svemu, ali nije se htjela prevrtati i bila je malo lijena općenito, ali navodno zato jer su je usporili Pavlikovi remenčići za kukove koje je nosila 2,5 mjeseca (do 4,5 mjeseca starosti). Ono što sam ja uspjela pronaći o tom sindromu putem raznih izvora je da je to blagi poremećaj motorike za koji uopće nije sigurno je li poremećaj ili normalno fiziološko odstupanje (jer nisu sva djeca ista). Kod neke djece može prijeći u neki poremećaj koji se onda korigira vježbama, a kod većine prođe bez ikakvih poremećaja, liječnici ni sami nisu sigurni što je u pitanju pa onda radije neka vježbaju jer im neće štetiti. Uglavnom, moja se počela prevrtati sa 8 mjeseci i to odjednom, sama je počela sjediti sa 5,5 mjeseci bez ikakvog pridržavanja ili podmetanja jastuka sa strane. Sad radi problem s puzanjem, jer ne želi puzati, ali ni starija kćer nikad nije puzala nego je odmah prohodala. Mi također idemo u Vinogradsku na kontrole, do sad je bilo sve u redu, ali sad ćemo vidjeti što s tim puzanjem jer nemam nade da će propuzati pošto se to njoj ne da i odmah se s trbuha okrene na leđa i posjedne sama. Što se tiče ostale motorike sve štima savršeno. To što vaše dijete možda malo kasni s nekim stvarima nije zabrinjavajuće, nego moguće normalno odstupanje za koje još ima vremena po svim mjerilima svladati.

tanja

26.01.2004. 20:57

Zahvaljujem Vam što ste me ovim lijepim primjerom umirili. Naime moja curica koja sad ima 7mjeseci, počela se prevrtati sa trbuha na leđa i obrnuto, može i sama sjediti, ali nam je liječnica savjetovala da je ne stavljamo u sjedeći položaj niti da je oslanjamo na noge jer ih povremeno ukršta i na podlogu se oslanja samo vrhovima prstiju, kaže da to nije u redu. Radimo i vježbe za koje smo dobili upute. Nadam se da ćemo joj pomoći, ali me plaši to što se cerebralna paraliza može dijagnosticirati tek sa 1 godinu. Hvala još jednom i puno sreće Vama i Vašoj djevojčici!