Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


distonija,nespecifirana


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lucijana 92

04.06.2013. 13:00

Nalaz je sljedeci:

muško dojenče u dobi cetri mjeseca , OG 39 cm (15 c za dob), VF 1,5 x 1 cm u razini okolnih kostiju. Toplog emocijonalnog kontakta,prati pogledom. U leđnom položaju povremena distonija izvijanja, nestabilan u položaju. Tonus muskulature fluktirajući od normo prema hipertonusu.Šakice zatvorene.U trakciji glavica rati trup. U potrbušnom položaju oslobađa dišne puteve, oslonac na laktove, palčevi u šakama, izražejnije lijevo. U vertikali oslonac na stopala. Nogice u kokovima evertirane, Moroo 1 faza još prisutna.

Fisura interhemisferika je medioponirana, subarahnoidealni prostori uredni. Lateralne moždane komore simetrične, ali hiperehogenih rubova,lijevo frontalni rog iznimno hiperehogen. Ventrikularni indeksi uredni.treća i četvrta komora uredna.Uredno se prikazuje likvorski protol.Pleksusi koroideusi obostrano simetrični.Korpus kalozum se prikazuje u cijelosti.Giracija primjerena dobi mali mozak b.o.

I sad me brine kad mi doktori kažu za ovaj nalaz da je uredan ali meni se cini kao da nije nešto uredu ili da mi nisu dovoljno objasnili stanje mog djeteta . Dali ova dijagnoza upućuje na bolest ili ako mi možete pomoći bila bih vam vrlo zahvalna. I da moje dijete se ponaša jutri tako kada se ne naspava onda je lijen i ne želi ništa dok se malo razbudi a čest smo kod dokttora išli rano jutri kada mi se djete ne naspava

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.06.2013. 09:30

Sve što ste napisali je opis motorike djeteta kojem ne pripada dijagnoza neurološkog ispada (deficita, bolesti). Rekli bi da je motorički status suboptimalan - dakle da postoji blaže odstupanje koje treba pratiti i u međuvremenu sprovoditi vježbe kojima će se razvoj stimulirati i pravilno usmjeravati. Jednako stoji i Vaše zapažanje da se dijete ne ponaša jednako tijekom dana - koji puta je pospano, koji puta je podraženo zbog gladi ili naprosto se boji pregleda. Dakle liječnik ima uvid tek u jedan kratki trenutak u djetetovom danu. Ipak, određene motoričke aktivnosti i refleksi nisu značajnije pod utjecajem navedenih promjena stanja uzbuđenosti ili budnosti. Preporučam da se pridržavate uputa koje ste dobili.

Lucijana 92

06.06.2013. 14:45

Hvala vam na odgovoru doktore happy

petrana

05.12.2014. 15:50

Dobar dan!!!
Ispricacam se na smetnji, ali zanima me vase tumacenje ovoga nalaza od prije tjedan dana.. curica je rođena 27.09.dakle ima 2mj. Rođena je carskim rezom i prvi dan nakon rođenja je bila na kisiku zbog bradikardije i cijanoze.. zbog toga rađen UZV mozga i nalaz je slijedeci..

Falks cerebri je medijalno postavljen. Fissura interhemisferica uredna, Laterarne komore urednih dimenzija i oblika,treca i cetvrta komora urednog nalaza. Plexusi chorioideusi su divergentni, inhomogeni s mjestimicnim razrijeđenjima, Corpus callosum se prati u cijelosti. Bazalni gangliji uredni. Pojacana periventrikularna ehogenost frontalno lijevo. Girusi i sulkusi uredni za dob. Mali mozak primjerenog prikaza.
Zakljucak: St post PV-IVH gr.I. PVE frontalno I-II lijevo..
Dojence u dobi od 2mj., fiksira i prati predmet po horizontalido oko 45*, vokalizira. Obadvije sakice stisnute, palcevi unutar sakica. U leđnom tonus fluktuira, prema blagom hiper na nogicama. U trakciji glavica zaostaje a u sijedecem polozaju kontrolira glavicu 10ak sekundi. U vertikalnoj suspenziji glavica je u razini trupa dok je ostatak tijela jos u totalnoj fleksiji. U potrbusnom odize glavu do 45* i oslanja se na podlaktice i sake..

to je sve sto je napisano u nalazu.. Sad meni bas to i nije skroz jasno, a pedijatrica je rekla da su tu problemi sa motorikom u pitanju.. Zabrinuta sam jako jer ja imam epilepsiju i par puta u napadu mi je pala iz ruku da li se mogla udarati u glavu pa da je utjecalo na motoriku i sl. ako moze pojasnjenje dijagnoze i savjet vas unaprijed vam hvala...

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.12.2014. 10:05

Promjene koje su opisane na ulrtazvuku mozga nisu posljedica udarca glavom; vjerojatno su nastale krajem trudnoće ili za vrijeme poroda. Prema opisu nema značajnijeg odstupanja u motorici, samo treba preventivno prvoditi vježbe. Obzirom da imate epileptičke napade treba biti jako oprezan što se tiče padanja ili mogućnosti da svojim tijelom pritisnete dijete...