Vankomicin gubi snagu protiv smrtonosne infekcije


Vankomicin gubi snagu protiv smrtonosne infekcije

Bakterija Clostridioides difficile (C. difficile) vodeći je uzrok bolesti i smrti, posebno za slabe i hospitalizirane osobe. Sada, nova studija sugerira da vodeći antibiotik koji se koristi u borbi protiv nje, vankomicin, možda gubi snagu protiv ove smrtosnosne bakterije.

Ova nova činjenica smatra se vrlo alarmantnom, obzirom da postoje samo dva preporučena antibiotika za borbu protiv ove bakterije.

Ako se antimikrobna rezistencija poveća na oba antibiotika, to će zakomplicirati liječenje infekcije C. difficile vraćajući nas u eru prije antibiotika, ističu stručnjaci.

Bakterija C. difficile uzrokuje infekciju crijeva poznatu kao gastroenteritis, koja može dovesti do proljeva, bolova u trbuhu i toksičnog megakolona (teške upale debelog crijeva), sepse i smrti. Posebno je smrtonosna za nemoćne starije osobe ili osobe s oslabljenim imunološkim sustavom.

Vankomicin je dugo bio antibiotik izbora protiv C. difficile, a njegova je upotreba skočila za 54% u posljednjih šest godina. Nedavno je stopa izlječenja nakon terapije vankomicinom pala sa 100% na 70%.

Izvor:
Clinical Infectious Diseases