Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


dizanje na noge


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

miha

05.06.2006. 18:11

Poštovanje,
zanima me da li da ohrabrujem ili spriječavam (koliko mogu) dizanje na noge bebe od 8 mjeseci (za 2 dana) i gotovo 11 kila? Jak je i čvrst, ali me brine njegova težina - je li preveliko opterećenje za njegove kosti...
Inače, na sve 4 se ljulja već 2 mjeseca, propuzao je prije desetak dana, a sada hvata sve što stigne i pokušava se podići na noge (uz dobar oslonac, kad dio težine prebaci na ruke, to i uspijeva). Da ga ohrabrujem da to radi i dalje ili ne (naime uskoro mu na zid postavljamo baby-švedske ljestve)?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

05.06.2006. 20:52

Poštovani,
nije potrebno ni ohrabrivanje ni sprječavanje; psihomotorički razvoj zdravog djeteta napreduje bez utjecaja, ali je važno paziti dijete da se kod (u početku normalnih) nekoordiniranih pokreta ne dogodi neka neprilika - švedske ljestve ? Pripazite: dijete se može popeti, ali ne može se uvijek samo spustiti ! Djetetova težina očito je uredna, a i na nju možete utjecati tek djelomično, samo promjenom vrste hrane (manje ugljikohidrata), a što je dobro učiniti iz brojnih drugih razloga već od ranog djetinjstva. Usput, niste naveli djetetovu porodnu i sadašnju težinu, a ni vrstu hrane. I na kraju, tjelesna težina u toj je dobi podložna velikim promjenama, pa se možete i iznenaditi "u drugom pravcu".
Srdačan pozdrav.

miha

06.06.2006. 08:24

Na početku puno zahvaljujem na brzom odgovoru.

Što se tiče švedskih ljestava - riječ je o nekoliko prečkica koje sam mislila postaviti na zid kako bi se dijete imalo uz pomoć čega podizati na noge (s obzirom na to da dnevni boravak nije u tom smislu poticajna sredina, ne obiluje namještajem, tj. dijete se nema za što uhvatiti da bi se podizalo). Naravno, uvijek sam kraj njega i pazim. Inače, sinoć se u kinderbetu uz pomoć prečkica sam postavio u potpuno vertikalni položaj...
Što se tiče porođajne težine - rođen je carskim rezom s 4200gr, 53cm, opseg glave 38, a na zadnjoj kontroli (sa 7,5mj.) imao je 10,500gr, 72cm i opseg glave 47,5cm. Sutra će mu biti punih 8 mjeseci...

PREHRANA: Prvih 6mj. bio je isključivo dojena beba, a onda smo krenuli s dohranom prema tablici iz knjižice Moja prva godina. I dalje dojim na zahtijev, a od dohrane ima povrtno-mesni ručak i jednu voćnu kašicu (zbog probave) koju pojede tijekom dana (uglavnom 1/2 ujutro, 1/2 navečer).
Ono što me buni je to što mi svi govore da je prerano i da je pretežak za podizanje te da bih ga u tome trebala spječavati...

Inače, poticanjem podizanja smatram samo osiguravanje uvijeta za podizanje (poput postavljanja prečkica) i pljesak kada u tome uspije - da ne biste krivo shvatili, nisam ga mislila navoditi ili tjerati da se penje...

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

07.06.2006. 22:21

Cijenjena gospođo, prema svemu sudeći Vaše je dijete zdravo i kako se to kaže - napredno. U takvim je slučajevima pametno nešto prepustiti i prirodi. Mnogo toga je individualno - netko se uspravi ranije, netko nešto kasnije. Granice onoga što zovemo normalnim, urednim, fiziološkim vrlo su široke, pa se zdrava djeca nađu u toj skali. No, u ljudskoj je prirodi stalna briga, pa netko brine zbog ranijeg, a netko zbog kasnijeg razvoja, iako se radi o varijacijama normale. I dalje mislim da nemate razloga za brigu.
Još jednom, svako dobro djetetu i Vama.

Marisol

23.06.2006. 01:31

Ako mogu, nadovezala bih se na ovo pitanje.

Muče me iste dvojbe samo što je kod mene riječ o 6,5 mjesečnoj bebi.
Sa 5,5 mjeseci je težio 9750g, s tim da je odtad prilično otežao (moja procjena). Nije jako debeo jer je dosta dug (74cm).
Malo prije 6,5 m. se sam digao na noge u krevetiću, a sa nepunih 7m. je hodao uokolo krevetića.

Nastojim ga nositi na rukama ili stavljati na pod, veliki krevet i općenito izbjegavati prilike da se puno diže i stoji (da se njega pita stajao bi cijeli dan).

Ne želim ga sputavati, ali opet se pitam hoće li mu to kasnije naškoditi, stopalima, kičmi..., jer 6,5 mjeseci mi se ipak čini malo prerano.

zubicaljubica

22.03.2017. 18:45

Poštovani,
ja imam drugi problem, moja djevojčica ima navršenih godinu dana i tri mjeseca i ne želi se dići na noge. Koliko ja vidim razvoj djeteta je normalan, ostala motorika uredna. Ne znam trebam li potražiti pomoć stručnjaka ili još ima prostora u normalnom razvoju za to. Inače ona nije puzala četveronoški, nego po guzi i to od 8. mjeseca radi, kada se samostalno posjela. Do sada je na svakom pregledu kod pedijatrice sve bilo uredno, a cijepljenje i pregled s godinu dana još nismo obavili, idemo za dva tjedna.

Srdačan pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

31.03.2017. 11:55

Mislim da se ne treba zabrinjavati, naročito ako imate dojam da ne želi (a ne da ne može) ustati.

zubicaljubica

05.04.2017. 19:20

Zahvaljujem na odgovoru.

Noemi123

09.02.2024. 16:55

Poštovani,
Imam dijete staro 7 mjeseci. Normalnog urednog razvoja. Sa njezina 3 mjeseca bili smo u bolnici zbog napadaja koji su bili klasificirani kao epileptični te je propisana terapija i pregledi od strane neuropedijatra, fizijatra, okulista, psihologa itd. Dijete je uredno praćeno te se motorički uredno razvija. Sukladno zadnjim nalazima eeg-a i magnetne rezonance dijete će biti maknuto sa spomenute terapije jer eeg više ne pokazuje nikakve promjene a magnetna je pokazala uredan nalaz.
Moje pitanje je sljedeće: dijete se okreće sa leđa na trbuh i obrnuto, puže i posjeda se s boka te se malo prije navršenih 7 mjeseci počela podizati na noge u vrtiću, a sada to već čini i u krevetiću, na kauču se pridržava za jastuke itd. Htjela bih napomenuti kako to čini iz iskoraka znači ne povlači se težinom ruku jer joj ne omogućavamo podizanje, ali ni ne spriječavamo ga. Pitanje je je li to u redu za dijete od 7 mjeseci ili je prerano? Trebam li je pustiti da radi ono što može ili je spriječavati u podizanju?
Hvala unaprijed.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.02.2024. 22:10

Obzirom da pravilno ustaje može to činiti kao i sve ostalo što može samostalno.