Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


dohrana


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Elvis

13.12.2003. 20:45

Poštovani,
naša šestomjesečna kći ima oko 9 300 gr i dugačka je 71 cm.Do sada je isključivo dojena, a svi naši pokušaji da joj u posljednjih mjesec dana uvedemo kao dohranu kašice od voća ili povrća završe tako da ona gotovo "na silu" pojede dvije do tri žličice dnevno što se u svakom slučaju ne bi moglo reći da pojedena količina zamjeni jedan mliječni obrok. Također smo primjetili da voli "grickati" krutu hranu, npr. kuhanu mrkvu, dok istu izmiksanu u kašicu odbija nakon dvije do tri pojedene žličice. Zbog straha od gušenja ne usuđujemo se redovito ju tako hraniti, a suprugino "šopanje" kašicom me izluđuje, pa me zanima trebamo li i dalje inzistirati na kašicama budući da mi se čini da za sada odlično napreduje ili možemo sačekati sa dohranom dok se njen odnos prema kašicama ne promijeni, odnosno možemo li joj redovito davati meko kuhano povrće (u komadu).
Također smo primjetili da joj je stolica od rođenja dosta sluzava,a u nekoliko navrata pronašli smo i oskudne tragove krvi. Dosadašnje pretrage ne bakterije i parazite su bile negativne pa nas zanima trebamo li se zbog takve stolice zabrinjavati.

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

14.12.2003. 18:46

Poštovani,
Vaše je dijete za dob odlično razvijeno, čak ako se računa na pretpostavljenu veliku porođajnu težinu, koju niste naveli. Pohvalno je da je dijete hranjeno majčinim mlijekom, a idelno će biti da obrok ili obroci mlijeka do navršene godine dana budu majčini. U dobi od 6 mj. zaista bi bilo dobro uvoditi dohranu, jer u drugoj polovici dojenačkog perioda mlijeko (pa ni majčino) nije više dovoljno kao jedina hrana. No, očito je da ćete morati biti strpljivi, jer je djetetu nova hrana - za sada - strana i teško prihvatljiva. U pravilu nakon nekog vremena to se promijeni. Pokušajte s industrijskim pripravcima najprije voćnih kašica koje se većini djeci "sviđaju" jer su odličnog okusa, a i vrlo su kvalitetne i to žličicom. Inače, dobro kuhana mrkva ne bi trebala naškoditi, ali, imate pravo, u dojenačkoj dobi, nikada se ne zna, pa je oprez na mjestu.
Sudeći prema djetetovoj težini, stolica nije problem, osobito ne nalaz sluzi. Krv vjerojatno potječe od kapilarnog krvarenja, ali je u slučaju ponavljanja ovog nalaza, potreban pregled.
Srdačan pozdrav.