Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Dojence premalo jede


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Daniela

21.09.2003. 09:14

Drage mame i tate!

Imam problem, neznam koliko realno problem, s mojom tromjesecnom djevojcicom. Sad je navrsila 3 mjeseca, spada u kategoriju aktivne djece, malo spava, sve istrazuje, lako se razdrazuje. Dosad, u prva dva mjeseca lijepo je napredovala,rodena s 3050 grama, 1200 g prvi, 1000 g drugi mjesec, te u posljednjih mjesec dana samo 300 g, s time da u posljednjih dva-tri tjedna prakticki samo 100 g. Danas ima oko 5.600 kg.

Kaka i mokri dobro (po "pravilniku" ucestalosti i boje, jedino je stolica konstantno sluzava, konzistencije sluzi iz nosa), motoricki i intelektualno jako napreduje, za njezinu narav dobro je raspolozena..dakle nema poremecaja u opcem stanju, ali mi nekako cudno jede..primjerice...uhvati bradavicu..pa me pogleda pa se iskljuci s dojke pa se nasmije..pa nastavi..i vrlo se brzo razdrazi i pocne plakati i izvijati u luku, posise cca 70 ml. Takav nacin prehrane se ocito iskazuje na zastoju rasta jer smo vaganjem podoja ustanovili da dnevno posise cca 600ml. Koliko toliko, uspijem je nahraniti za vrijeme nocnih sati. Jede svaka 3-4 sata. Ne zeli primati dojku na silu. Ne dajem nista osim mlijeka i imam ga obilno-odrzavam kolicinu izdajanjem. Kad je raspolozena..podoj traje samo 5-6 minuta i tada jede halapljivo i posise cca 140ml. Od rodjenja je jako razdrazljivo dijete i katkad je jako tesko "procitati" sto u stvari zeli.

Posjet pedijatru unio mi je nemir i gubitak samopouzdanja jer mi je odmah rekao "trebala bi jesti 150 ml, vjerojatno ce trebati nadohrana umjetnim mlijekom", a bez da predlozi ikakvu drugu alternativu. Ne zelim hraniti dijete umjetnom hranom, jer mislim da to nije rjesenje problema buduci da mislim da kolicinski premalo jede, pa molim za drugo misljenje.

Dr. Darko Richter

21.09.2003. 18:50

Nakon vašeg podugačkog opisa, mogu vam reći slijedeće: u dobi od 3 mjeseca dijete bi trebalo imati 5-6 obroka od oko 150 ml, a ubrzo 5 obroka od 200 ml. Ne znam koliko vas to umiruje ili uznemiruje, no to vam je činjenica. Ako dnevno posiše 600 ml, to je za najmanje 150 ml premalo, i možda zato stagnira na težini. No, pitanje je zašto ne pojede koliko bi trebalo. Bit ću opet direktan, pa vam reći: ako je s djetetom sve u redu, kako opisujete, tada imamo problem s onim koji hrani, ili, onime čime se hrani. "Tertium non datur", kazali bi stari Rimljeni ("treća mogućnost ne postoji"blunk. E sada, da li vam ja tu mogu pomoći, preko Interneta, mislim, teško. Istina, najlakše je reći, "prijeđite na umjetnu prehranu", slažem se tu s vama, ali što da vam sada kažem. Ono što žene znaju već oko 1.000.000 godina, od kada se Homo sapiens doji. Da treba biti miran, normaln i prirodan, piti puno vode, normalno jesti, i dijete hraniti svakih 3-4 sata (ne puno češće, a niti puno rjeđe, osim, narvno, noću, kada dijete u dobi od 3 mj. već prespava skoro cijelu noć). Ipak, da dodam: u dobi od 3 mj., može sve stajati što vi detaljno opisujete na svojem djetetu, no to vam je u tom času najvažnija sporedna stvar (da istražuje, da se osmjehne pa okrene glavu, itd.), dok je ipak najvažnije ono što sva djeca u toj fazi moraju raditi: rasti, u cjelovitom smislu te riječi. To im je jedina važna funkcija, a fiksiranje na druge stvari, koje vi opisujete, jest odvraćanje od ove integralne zadaće na neki sporedni kolosjek, koji je sam po sebi osiguran ako dijete normalno raste. A rasti može ako dovoljno jede, a jest će, jer ogladni, ako je sve drugo u redu.