Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Cijepljenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Aleksandra

26.09.2003. 00:17

Poštovani,
Na sistematskom pregledu s djetetovih mjesec dana pedijatrica nam je dala kalendar cijepljenja s napomenom da sami odlučimo idemo li po klasičnom kalendaru ili s ˝5u1˝. Slijedeći mjesec istraživala sam internet razgovarala s mnogim pedijatrima i roditeljima jer sam htjela dijete poštediti bespotrebne boli, a opet mu pružiti što bolju zaštitu. ˝5u1˝ činio se najbezbolniji, ali neki pedijari su izrazili sumnju u njegovu djelotvornost, posebno što se tiče zaštite od haemophilus-a b, a i rečeno mi je da oralni polio daje bolju zaštitu. Na kraju sam napravila ˝svoj˝ kalendar cijepljenja s kojim se složila naša pedijatrica: S navršena 2 mjeseca dijete je dobilo hiberix da bi 1. stvorila protutjela samo na haemophilus. To je bilo 1. srpnja ove godine. Planirali smo dalje ići 2 puta s ˝5u1˝ i završiti s infanrixom i oralnim poliom. To bi bila 4 uboda, ali po nekim mišljenjima bolja zaštita. Vjerojatno ćete reći da sam zakomplicirala bezveze, ali uz taj komentar molim Vas za mišljenje o ovom načinu cijepljenja i može li između hiberixa i 1. doze ˝5u1˝ proći više od 3 mj, jer ne namjeravamo doći u naš grad prije polovice listopada ukoliko to nije zbog cijepljena neophodno. I još jedno pitanje, čula sam da je navodno na dnevniku rečeno da je ˝5u1˝ izbačeno iz uporabe(ili čak zabranjeno) u nekim zemljama. Unaprijed hvala na odgovoru, Aleksandra

Dr. Darko Richter

01.10.2003. 20:01

Oni koji iz svojih sumnji izvlače konkretne zaključke za druge, a osim sumnji, nemaju znanja, jasno da nemaju pravo: "5 u 1" (registrirano ime "INFANRIX-IPV+Hib"blunk pruža dobru zaštitu od svih bolesti za koje je napravljen. Nije istina da je "5 u 1" izbačen iz uporabe, niti da je zabranjen, bilo u kojoj zemlji. To su, po mojem utisku, manipulacije kojima se želi kvalitetno cjepivo dezavuirati na račun manje kvalitetnog i to, izgleda, na način da se u centralnom dnevniku servira nekoliko pozitivnih poluistina o manje kvalitetnom klasičnom cjepivu, te nekoliko negativnih poluistina o uredno registriranom i kvalitetnom cjepivu kakvo je "5 u 1". Ne stoje niti konstatacije o razlikama oralnog (živog) i injekcijskog (mrtvog) polio cjepiva. Mrtvo cjepivo ima odličnu zaštitnost, i praktički nema znatnijih nuspojava, što se ne bi moglo reći za oralno cjepivo od kojega mogu nastati (rijetki) paralitični oblici postvakcinalnog polija. Zato je i u nas predviđeno da se kao prvo da sigurno mrtvo cjepivo koje potom onemogućuje da od oralnog eventualno nastane postvakcijanlan komplikacija u cjepljenika. Oralno cjepivo, koje također daje odličnu zaštitnost, ima praktičnu prednost da se u obliku dvije kapi lako daje, da se može široko podijeliti u kratko vrijeme pogotovo u slučaju epidemije, da je izrazito jeftino i pristupačno i da ima teorijsku prednost da u crijevu, u kojemu živi nekoliko tjedana, može interferencijom istiskivati mogući živi polio i tako doprinositi istinskoj eradikaciji zaraze.
Naravno da ste sve zakomplicirali, no to vam je dijelom omogućila vaša pedijatrica, koja bi vam trebala pružiti malo čvršće vodstvo. Trebalo je jednostavno obaviti 3 cijepljenja s "5 u 1", i kvit. Ovako, Dijete je cijepljeno samo Hiberix-om. U nastavku možete provesti svoju zamisao, dijete će dobiti urednu zaštitu.