Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Dr.Richter-molim savjet


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

clea

27.03.2006. 22:33

Poštovani doktore,

unazad godinu dana bili smo kod vas sa djevojčicom koja je tada imala 6 mjeseci. Primljena je na odjel zbog hipogamagobulinemije, a ujedno smo radili neke alergološke testove.
Nalazi su bili sljedeći:
IgE:14,2 kU/l RAST bjelanjak 0,67 (+1), kravlje mlijeko 0,44 (+1)

Savjetovali ste nam da eliminacijsku djetu provodimo tek u slučaju jasnih kliničkih smetnji (koje tada nije imala), tako da smo sve do sada konzumirali mlijeko bez ikakvih problema.

No unazad mjesec dana počele su se pojavljivat crvene mrlje isključivo po licu koje se svakim danom šire. Nepravilnog su oblika, malo su uzdignute u odnosu na zdravu kožu, a kada lice nebi mazali neutralnim kremama ta područja bi se perutala. Ne svrbe je.

Kada se to jako proširilo po cijelom licu, pedijatrica nam je dala recept za kortikosteroidnu kremu (neznam točno koju) izmješanu u Belobazi i kada mažemo sa njom 4 noći crvenilo se povlači, te nastavljamo mazati A DERMA Exomega kremom. No, već nakon 8 dana pojavljuje se opet sve na novo.

Pedijatrica nam kaže da nema smisla opet je testirati i preporučuje da provodimo samo ovu terapiju kao do sada tj. svakih 15 dana mazati kortikosteroidima što mislim da ne rješava problem, a znam da i nije bezazleno.
Da li se to može povezati sa alergijom, pošto se to pojavljuje samo na licu?

Jako poštujem Vaše mišljenje i rad na ovom forumu pa Vas molim za savjet u odnosu na sve gore navedeno.

Hvala unaprijed!

D. Darko Richter

28.03.2006. 08:33

Ako je sada prošla već više od godina dana, tada treba ponovno učiniti alergološku obradu. Ovo što dijete dobiva po koži najviše izgleda kao atopijski ekcem, i, alergološku obradu treba ponoviti.

clea

28.03.2006. 11:33

Hvala Vam na odgovoru.

Pošto naša pedijatrica nije za testiranje, vjerovatno ćemo to napravit privatno.

Molim Vas još savjet da li testiranje prick testom ili na način koji smo radili kod Vas (RIST I RAST) s obzirom na to da ona ima 18 mjeseci?

Hvala!

Dr. Darko Richter

28.03.2006. 12:24

U ovoj dobi trebalo bi malo proširiti repertoar ispitivanih alergena. Najlakše je učiniti prick test na izbor aero- i nutritivnih alergena (npr.: grinja, dlaka mačke, trave skupno, ambrozija, lijeska i breza; od nutritivnih bjelanjak, kravlje mlijeko i kikiriki). No, ako se bude išlo na testiranje iz krvi, treba učiniti grinju, i nutritivni "mix", koji sadrži alergene iz jajeta, mlijeka, soje, kikirikija, ribe i pšeničnog brašna, te, tek ako on bude pozitivan, pokušati identificirati koji od ovih 6 je u pitanju (bilo prick testom, bilo iz krvi). Ne bi trebalo biti problema da dobijete uputnicu, jer je normalno da se alergološka obrada ponovi nakon 12-18 mjeseci, osobito ako se jave novi klinički momenti, baš kao u slučaju vašeg djeteta.