Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Duboko disanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Barbariga

16.01.2007. 10:45

Poštovani,
dijete ima 5 godina, početkom 12 mjeseca imao je upalu desnog uha i pio je antibiotik zinck, nosić mu se čistio sa fiziološkom i kapale su mu se antibiotske kapljice za nos napravljene u ljekarni. Par dana nakon ozdravljenja, upalilo mu se i lijevo uho te mu je doktorica dala Ceporex, Geokurton (za uši) i dalje fiziološku i antibiotske kapljice za nos. Nakon par dana dobio je i konjuktivitis (oba oka) te je dobio kapljice i mast za oči tobrex. Napokon se sve to smirilo (nakon mjesec dana), onda su počeli duboki udasi, kao da dijete nema zraka. Međutim dok spava normalno diše i spava bez problema. U to vrijeme kada su počeli duboki uzdisaji počeli su i tikovi rukica, odnosno manifestiraju se kao slijeganje ramenima. Doktorica je preslušala pluća i srce i sve je uredu, jedino je malo bilo crveno grlo (zbog učestalih uzdisaja kroz usta), te ako se to bude ponavljalo uputit će nas na Srebrnjak. Zbog ponavljana narečenog uputili smo se i na Srebrnjak gdje je dijagnosticirano isto kao i kod Pedijatrice. Budući da se i dalje to ponavlja molim Vas za savjet što mi je dalje činiti.

Darko Richter, dr. med.

16.01.2007. 14:15

Ne znam točno o čemu se radi, a i ne kažete što je točno dijagnosticirano, dijagnoza obično piše jasno i glasno na povijesti bolesti. Kada dijete uzdiše i ima tikove, obično se radi o psihogenim pitanjima, a o tome vi znate, kao roditelj, sigurno i više od mene.

Barbariga

18.01.2007. 08:55

Poštovani,
u nalazu od 11.01.07. status je: afebrilan, eukardan, euponičan, kašlje suho, nos prohodan. OTS dosta ceruma obostrano. Ždrijelo blago hipemično. Pulmo uredan šum disanja. Ostali status uredan. Th intalacija Pulmicorta 2 ml + z ml F.O. Za kući Panatus, dalje pp, kapi FO. u nos. Dg: R05 kašalj (dr. med Antonela Bazina) Dijete je i dalje duboko disalo i imao tik slijeganja ramenima. Na kraju to nije bio tik nego se na taj način češao po leđima, prvo se vidjela izrazito mala alergija (sitnotočkasti osip), a jučer se to proširilo na čitava leđa. Nalaz 17. 01. - Status dobrog općeg stanja, afebrilan, eukardan, eupoičan. Koža:po leđima sitnotočkasti osip, koji svrbi. Ždrijelo. miro. OTS: obostrano bo. Nos: prohodan. Pulmo: grublji šum disanja. Ostali statusi b.o. Mening.sy.neg. Terapija: inhalacija micronephirina o,5 ml + 3,5 ml. AD + 1 ml Puplmicorta, kod kuće Rinolan 10 dana. Dg. J45 Astma, L50 Urikarija (dr. med Željka Vlašić) Mene zbrinjava taj grulji šum disanja i dijagnoza Astma, doktorica je rekla da je u načelu sve u redu i da je to vjerovatno reakcija na oslabljenost organizma i pada imuniteta. Malo sam i ja zbunjena te Vas molim da mi pomognete šta dalje činiti.
Puno Vam hvala na promptnosti u prvobitnom odgovoru i ugodan dan Vam želim.

Darko Richter, dr. med.

18.01.2007. 19:45

Ne znam što vas točno brine. Dijete je prehlađeno, ima neku osipnu reakciju. Nisam baš siguran da je po srijedi astma, ali, kako ste dobili Pulmicort, moguće je da se brzo smirila, te se kod vaše doktoric ena pregledu i ne čuje. Ako vas brrina da li dijete ima astmu, onda trebate doći u alergološku ambulantu na redoviti pregled. Po mojem utiskau nema za to prave indikacije. A zašto je netko napisao tu i tu dijagnozu? To je ovisno o utisku i sumnji u tom času, i ne mora značiti vječitu etiketu. Medicina nije 2+2.

Barbariga

19.01.2007. 11:10

Poštovani,
molila bih Vas za još jedan savjet. Dijete pije Rinolan već 2 dana, ali ne vidim veliko poboljšanje osipa na leđima. Da li postoji neka kremica koja može pomoći djetetu da mu ublaži podražaj svraba. Tako da se na alergiju djeluje kako iznutra, tako i izvana. I da li treba mijenjati sirup ili sirup djeluje nakon određenog perioda konzumacije.
Srdačan pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

19.01.2007. 17:45

Ne znam što to dijete ima, pa vam ne mogu dati savjet. No mogu vam odgovoriti da antihistaminici djeluju odmah, tj. uglavnom u roku od 2 h, dati na usta, ako djeluju.