Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


IgE


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

16.01.2007. 21:30

Šta vam znači ovakav nalaz krvi?
IgE 18I U/ml, na nalazu je pored 18 mašinom ištampano veliko slovo I, ne broj 1.
hvala

Darko Richter, dr. med.

16.01.2007. 22:40

Nalaz IgE 18I U/ml znači da ga niste dobro prepisali. Vjerojatno glasi 18 IU/ml. To znači da se u serumu (ne u krvi) nalazi 18 IU/ml IgE.

21.01.2007. 03:50

ja sam NALAZ jako dobro prepisala iz otpusnog pisma mojeg djeteta , ali ne znam šta takav nalaz govori o alergiji, pošto je doktor koji nas je otpustio rekao da nalaz za alergije "miruje",i nakon toga ništa za alergije nije govorio, a naša pedijatrica je, nakon što je ovlaš pogledala nalaz, rekla da je povišeno, i zadovoljno pocijenila doktora u bolnici(između redova, ali nije bilo teško za skontat) i kome da ja vjerujem?pa se obraćam trećoj osobi, vama, i pitam VAS:šta znači doktorovo iz bolnice da miruje, pošto je on nalaz tražio i očitao, ili naša pedijatrica možda ipak se nije dovoljno uživila i očitala nalaz kako treba te mi samo priuštila još jednu neprospavanu noć?!U NIZU!!!
HVALA

Darko Richter, dr. med.

21.01.2007. 16:55

A ja vam opet kažem da niste nalaz dobor prepisali, pri tome ste možda mehanički precrtali citat iz otpusnog pisma koji je možda krivo odtipkan, pa je onda tamo tipfeler. Ali vi ste taj nalaz krivo citirali, i to je to. Je li netko sasvim nevin što je ispalio metak u susjeda, a mislio je da je cijev 100% prazna? Nije dobro neovlašteno baratati predmetima ili činjenicama. Nalaz IgE 18I U/ml nekome možda znači stoosamdesetjedan, a nekome osamnaest, s time da je onaj "jedan" zapravo veliko I priljubljeno uz brojku 8, umjesto uz nastavno slovo U. Ako je nalaz stoosamdesetjedan tada je povišen za svako dijete, a ako je osamnaest, onda može biti povišen za neku djecu, ali za većinu je on normalan, a to ovisi o njihovoj dobi. Međutim, ako vam je doktor u bolnici rekao da je nalaz "miran" (sigurno vam nije rekao da nalaz "miruje"blunk, onda je miran, i vjerojatno je osamnaest, a ne stoosamdesetjedan. Ali vi sebi stalno radite probleme ulazeći u nešto što nikada niste i nikada nećete razumjeti, jer vam sada moram reći, s obzirom da ste tako detaljni i akribični, da normalni nalaz ukupnog IgE ne mora isključivati alergiju, i da, dok on može "mirovati", u pozaditi alergija može "divljati". Isto tako, ukupni IgE može biti 200, 300 ili 20000 IU/ml, a da alergije nema, pa nema. Osim alergije, postoji i atopija, pri čemu svaka alergija niti izdaleka ne mora biti atopija, a svaka atopija jest ujetdo i alergija. Procjena da li alergije ima ili nema, i da li atopije im aili nema, bitno je kompleksnija od jednog nalaza ukupnog IgE, i zato se pametni u to ne upuštalu neovlašteno. Slušati doktora i postaviti mu prava pitanja, moje je stalni savjet. Nije pravo pitanje " a kakav mu je IgE?", jer taj ste odgovor dobili u više varijanti, sa i bezmogućeg tipfelera, već "ima li moje dijete neku alergijsku bolest, ili ne?". I na to ćete uvijek dobiti odgovor, od svakog liječnika, a on može biti: "ima", "nema", "ne znam", i, što nije neuobičajeno, "ne može se jođ reći, moramo još neko vrijeme pratiti". Pretpostavljam da je značenje vašeg razgovora s bolničkim doktorom bilo nešto između "nema, ali ne možemo je još 100% isključiti".