Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Dugotrajna blago povisena temperatura


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

28.03.2011. 14:35

U diferencijalnoj dijangozi mogu biti: Cat scratch, EBV, maligna bolest, pijelonefritis, TB, SE, CRP.

Napravite ove pretrage:
SE, CRP, KKS, LDH, urati
urin, urinokultura
RTG pluća, PPD
serologija: B. henselae, EBV

Mirjana77

28.03.2011. 21:07

Hvala Vam na odgovoru. Danas smo obavili pregled kod pedijatrice, koja je uz nalaz krvi od prije 10 dana i briseve grla i nosa koji su došli negativni, rekla da me shvaća kao roditelja, ali da za daljnjim pretragama nema potrebe. S obzirom na sve navedeno zanima me da li postoji mogućnost pregleda kod Vas na Rebru ( eventualno obavljanje pretraga koje ste naveli) ili se moramo isključivo držati Rijeke i Kantride jer smo iz Crikvenice.
Unaprijed hvala na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

29.03.2011. 08:55

Vi možete na pregled otići u Pulu, Graz, zagreb ili Dallas. Tko vas u tome sprečava. Ako dođete meni s uputnicom, dobro, ako dođete bez uputnice, opet dobro, ali ćete platiti pregled. Stalno tvrdim koliko je ovaj zdravstveni sustav nakaradan. Pričaju da pacijenti sve mogu, a pacijenit pitaju da li mogu doći na pregled. Pa od pregleda sve počinje. I kakve veze ima smjeti ili ne smjeti, uputnica ili ne uputnica? Ja sam doktor, vi ste pacijent, ako hoćete, možete doći. No, ja bih vam savjetovao da se držite svoje pedijatrice.

Mirjana77

30.03.2011. 23:41

još jednom hvala na strpljenju i Vašim odgovorima. Nažalost nakaradna je cijela naša država, a ne samo zdravstvo, samo je činjenica da smo mi obični ljudi najosjetljiviji na bolesti naših najdražih, pa nitko ništa ne prigovara, već poslušno sluša liječnike...
Šaljem Vam pozdrave i najtoplije se nadam da Vas više neću imati potrebe "daviti" na ovaj način.

Darko Richter, dr. med.

31.03.2011. 11:50

Postavite neko konkretno pitanje, jer, vjerujte, svatko može napisati pola stranic eiblo čega, i tražiti nekog na internetu da da svoje mišljenje.
Problem trebate postaviti vi, ne ja. Ja eventualno mogu odgovoriti.

Dil

12.05.2012. 13:50

Poštovani,
Sin mi je star 17 mjeseci. Danas je sedmi dan da ima povišenu temperaturu, najviša je bila 39,7 a zadnja dva dana do 38 s tim da sama pada i bez lijeka. Radili smo KKS i CRP, urin i nalazi su uredni. Pedijatrica j pregledala grlo i poslušala pluća što je također u redu. Znam da temperatura nije od rasta zubića, ali mu upravo izbija četvorka i strašno je nervozan i odbija hranu jer ga vrijeđa. Zanima me što dalje da radim, da čekam da prođe ili su potrebne još neke pretrage, laik sam i ne znam što može biti ako su krv i urin u redu. Samo da još dodam da je stolica uredna, ne kašlje i ne curi nosić.
Unaprijed Vam zahvaljujem,
LP

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.05.2012. 19:40

Potrebno je ponovno obaviti pregled (potrebno je pregledati i uši) te napraviti laboratorijske pretrage - jetrene enzime - ASAT ALT LDH i bilirubin te kompletnu krvu sliku, kako bi siključili neke od virusnih bolesti koje mogu imati dulji tijek.

Lusilu

28.02.2016. 22:15

Postovani,
molila bih Vas za pomoc. Naime moja kcer koja ima 7mjeseci zadnjiih 2 tjedna svakodnevno barem jednom ima temperaturu 37.5 do 37.7 mjerenu u guzi, tada pocinje preznojavanje dok se temperatura ne vrati u normalu. U tom periodu je malo nervoznija i zedna. Pedijatrica je rekla da je to normalno i da nenam razloga za brigu i da ne dolazim na pregled. Ja se naravno i dalje brinem te bih Vas molila za Vase cjenjeno misljenje.
Ubaprijed hvala i lijep pozdrav .

senkabojan

12.08.2016. 03:25

Postovani,
molim za pomoc. Djecak od 13 mjeseci vec 10 dana ima temperaturu do 37,4 mjereno ispod pazuha. Radjena krvna slika, crp, urin i urinokultura. Svi nalazi su dobri. Dijete se uobicajno ponasa. Da li raditi dalje pretrage odnosno po Vasem misljenju postoji li realna opasnost da je ova temperatura pokazatelj nekog oboljenja? Srdacan pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

15.08.2016. 17:20

Možete pričekati još 7 dana a potom bi bilo dobro obaviti kontrolni pregled i isključiti neke uzročnike infekcije kao što je infekciozna mononukleoza, mikoplazme, boreliozu i sl. Posavjetujte se sa Vašim pedijatrom pa će on odlučiti što dalje.

zoks

26.03.2018. 12:15

Imam djevojcicu od 16 mjeseci. Prije nekih mjesec dana imala je temperaturu do 39,5 I ta visoka temperatura trajala je jedan dan posle toga 2 dana temp od 37,5 do 38 samo smo prvi dan koristili paracitamol sirup. Posle toga je imala bjeli osip po jeziku I za to smo koristili plavu tintu I to je proslo da bi joj se posle u predjelu pelena pojavio osip u obliku crvenila I crvenih tackica koje su na sredini bile bjelicaste I za to smo koristili sudokrem kremu I to joj se povuklo posle 10tak dana ali cijeli taj period I sada ima temperaturu od 37 do 37,6 kako kada. Prije 8 dana radili smo nalaz krvi I sve je bilo uredu kao i CRP <8. Doktor kod koga smo bili pregledao je dijete I nije nista pronasao samo blago crveno grlo I rekao da mozemo djetetu dat dan dva sirup baktrim radi toga a inace da je dijete zdravo. E sada ima 3 dana djetetu je curio nos I kaslje kao mokri kasalj obicno kada legne da spava I kada ustane a inace fino jede, aktivna je, raspolozena samo sto nam nije jasna ova temperatura koja je stalno iznad 37 do 37.6 ostalo nas manje vise nebi ni brinulo toliko.
Izvinite na opsirnoj poruci I hvala.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.04.2018. 09:45

Ako je temperatura koju navodite izmjerena ispod pazuha tada treba ponovno obaviti pregled, uz napomenu da treba i obaviti analizu urina. Ovo sa Bactrimom 2-3 dana se baš ne uklapa u medicinsku doktrinu...

MarijaTT

26.05.2023. 08:30

Poštovani doktore,

Unazad dva mjeseca sa “običnim” toplomjerom ujutru imam temperaturu 37, navece naraste do 37,5, dok sa digitalnim uvijek pokaze ispod 37, većinom 36,5. Kupila sam vise toplomjera, i jednih i drugih, svi pokazuju isto.
Prvenstveno razlog mjerenja je bila jeza u nocnim satima, blagi osjećaj topline i slabost. Kks vadjena vise puta, prvi put su samo leukociti bili povišena za dvije jedinici od granice normale, poslije sve uredno. Crp, sedimentacija, brisevi uredni. Korona isključena.
Zbog nemogućnosti ostvarivanja trudnoće, saznala sam da imam hormonski disbalans. Povišeni su mi prolaktin, progesteron, fsh, lh, androstendion. Osjećaj nagle topline i preznojavanja je ostao i dalje u nocnim satima, jeze vise nema. Od simptoma imam slabost, gubitak težine, bolove nemam osim sto me u dva mjeseca tri puta zazigalo u predjelu jetre, u januaru ultrazvuk stomaka uredan. Promjena koju sam primjetila na kozi, zasvrbi me i kad se počešem ostaje crveno par minuta, do sad nije bilo prisutno.

Da li postoji mogućnost da ta navodna temperatura povezana sa hormonima ili je potrebno da uradim još pretraga?
Unaprijed izvinite na dužoj poruci, u strahu sam da nesto propustam jer je stanje nepromjenjivo.
Hvala!

MarijaTT

26.05.2023. 08:30

Ja se izvinjavam, upravo sam pročitala da je pedijatrija u pitanju.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

01.06.2023. 23:15

Preporučujem napraite serologiju na viruse (EBV, CMV), toksoplazmu, borelije i toksokare. Obzirom na hormonske promjene dobro je napraviti i pregled očne pozadine te EEG a u dogovoru s endokrinologom eventualno i magnet glave.

KarinW

20.03.2024. 15:35

Poštovani,
kćer stara 16 godina već 24 dana ima blago povišenu temperaturu 37.5 (mjerenu klasičnim toplomjerom ispod pazuha) i konstantne jake glavobolje. Sve je započelo onim što se činilo kao obična viroza - curenje nosa i blago povišena temperatura koja je samo u jednom trenutku (5. dan) narasla na 38.1, dok se sve ostale dane vrtjela između 37.5 i 37.7 Krvna slika je nakon 5 dana od početka bolesti bila sasvim normalna, rečeno nam je da čak ne ukazuje ni na virozu. Nakon 2 tjedna učinjena je i KKS, jetrene probe, TSH i sve je bilo uredno.
Nakon toga poslana je na obradu u Infektološku ambulantu gdje je pregledana, napravljen je RTG pluća, urinokultura, bris nf multiplex PCR na respiratorne uzročnike, CMV i EBV serologija, hemokultura anaerobno i aerobno i svi nalazi su uredni, tj. negativni.
Nakon što je 3 tjedna bila doma, ovaj je tjedan unatoč tome što se ne osjeća najbolje krenula u školu. Najviše ju muče konstantne glavobolje, a također osjeća i tu povišenu temperaturu najviše kao toplinu na licu (dosta zna biti i crvena u obrazima).
Inače izgleda sasvim u redu, nema drugih simptoma i čini se da njezino stanje nitko ne shvaća previše ozbiljno.
Prije 2 godine preboljela je covid i nakon toga imala gotovo 6 mjeseci također konstantne glavobolje (ali bez povišene temperature). Tada je bila na pregledu i kod neuropedijatra i radila MR mozga ali uzrok glavoboljama nije pronađen. Pretpostavka je tada bila da je u pitanju post-covid. S vremenom su glavobolje postale rjeđe iako nikad nisu u potpunosti prestale. Sad su opet cijelo vrijeme prisutne, s tim da se u nekim trenucima pojačavaju.
Molim Vas savjet kome se dalje obratiti, koje sve pretrage još napraviti i kako joj pomoći.
Unaprijed hvala na odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.03.2024. 12:35

Preporučam napraviti EEG, pregled očne pozadine i oštrine vida te serologiju na Borelije.