Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


E.coli u urinu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

misliteljica

15.12.2009. 21:55

Poštovani g. doktore,
moj sin, sada 8 mjeseci star, bio je prije 2 mjeseca hospitaliziran radi akutne upale bubrega. Nalaz je bio E. coli 10 na 6, urađen je ultrazvuk, i pretraga funkcije bubrega kao i snimanje rtg radi ev. refluksa (poz. anamneza u obitelji). Nije nađen nikakav uređeni defekt urinosustava. Po savjetu nefrologa prima brusnicu, profilaksa nije propisana jer nema dokazanog refluksa. Od hospitalizacije se po preporuci radi urin i urinokultura kod svakog cijepljenja i febriliteta, te kontrole radi jednom mjesečno. Dvije prethodne bile su uredne i dijete je uredno cijepljeno prema kalendaru. Jučer sam po proteku mjesec dana odnjela urin na kontrolu, biokemija je sasvim uredna, leukociti su 0-1, znači u granici normale. Danas sam više forme radi nazvala za urinokulturu i rečeno mije da ima 10 na 4 E.coli. Molim Vas za pojašnjenje kako je to moguće da nalaz urina bude sasvim uredan, a urinokultura pokazuje E. coli? Da li je moguće da se ne radi o "zagađenju" uzorka? Uzorak uzimam po naputku iz pol. Helena gdje se dijete i prati. Da li smatrate da bi trebalo davati antibiotik kod ovog nalaza?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

15.12.2009. 23:05

Kako je moguće? Upravo tako, pa se zato rade i urin i urinokultura.
Međtuim 10.000 klica nije signifikantna bakteriurija. Nije uroinfekt.

misliteljica

16.12.2009. 10:20

Poštovani doktore, zahvaljujem Vam na tako brzom odgovoru. Malo ste me umirili, hospitalizacija djeteta mi je bila veliki šok, pa želim učiniti sve da se ne ponovi.

misliteljica

17.12.2009. 17:00

Poštovani doktore, evo gotov je konačan nalaz urinokulture. Vidim iz bakteriograma da je E. coli rezistentna na jednu vrstu antibiotika koju on uopće nije primao. Kako je to moguće? Zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

18.12.2009. 03:25

Ne znam zašto bi to bil onemoguće? Pa svi oko njega, uključujući i vas, primali su te antibiotike. Nije on koloniziran E. coli s Marsa, nego prvenstveno od mame, i također od bolnice i kasnije od kuće.