Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


RAST


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

alenka

16.12.2009. 20:55

Postovani,
kcerka (5 god.) od prve godine ima alergiju na mlijeko i jaje. Na mlijeko se javilo oticanje usnica 10-tak min. nakon uzimanja, a na jaje urtikarija oko 2-3 sata nakon jedenja. Sada smo ucinili RAST, rezultati su:
jaje 0.31 IU/mL, klasa 0.8 (beznacajno)
mlijeko 0.21 IU/mL, klasa 0.7 (beznacajno)
soja 0.44 IU/mL, klasa 1,2 (nisko)
Moje je pitanje je da li sada mozemo kod kuce probati s davanjem ovih namirnica?

Darko Richter, dr. med.

17.12.2009. 00:30

Medicina nisu neki nalazi koje si je netko zamislio da je u cijelosti supstituiraju. Sadašnji nalazi govore da bi dijete moglo jesti jaje i mlijeko. Samo, ako su vama dovoljni nalazi, jer tako ste postavili pitanje, zašto me ipak dodatno pitate? Jer niste sigurni. Ali, meni postavljate pitanje da ja vama sa sigurnosti kažem, na temelju tih istih nalaza koji su vama jedanko čitki kao i meni, da dijete mirne duše pojede te namirnice. Ocjena ukupnog rizika je ipak malo kompleksnija, i pitanje, da li da prvo kušanje uslijedi kod kuće, ili u ambulanti, ili u bolnici, ovisi o toj, kompleksnijoj, evaluaciji. Nalazi su tu važni, ali, i s najurednijim nalazima, može se desiti incident. A rezidualni rizik takvog incidenta (makar su nalazi uredni) može se i mora procijeniti sasvim kliničkim metodama, u prvom redu anamnezom i pregledom. Doktor uvijek snosi onaj ostatni dio odgovornosti, i zato je, u normalnom svijetu, nenormalno plaćen. A, kod nas, niti dvaput prosječna plaća.

alenka

17.12.2009. 11:25

Nakon alergijske reakcije na mlijeko ( oticanje usana ), nasa pedijatrica nam je preporucila da dajemo dojenacku formulu oznacenu kao hipoalergeno. U Klajicevoj su se zgrozili na to i rekli da ni slucajno ne pokusavam s tim. Sada nam ta ista pedijatrica kaze da je sve u redu s nalazima i da djetetu mogu davati mlijeko i jaje. Poucena prijasnjim iskustvom, nisam se bas usudila pa se obracam Vama za savjet. Inace, kod prve alergijske reakcije na mlijeko titar antitijela je bio oznacen kao "nisko".

Darko Richter, dr. med.

17.12.2009. 11:50

I sada je titar nizak. Ne mora titar biti visok, a da se desi reakcija. Npr., kod alergije na pčelu, titrovi su u pravili razmjerno niski, a reakcije burne.
Preporučio bih vam da dođete na jedan pregled kod mene, ako želite:
Rebro:
Centralno naručivanje: informacije: 01/2367-625; narudžbe izravno na faks 01/2367-626, ili e-mail: predbiljezbe.poliklinika.pedijatrija@kbc-zagreb.hr

Ili, Poliklinika Alergovita: www.alergovita.hr

Možete ponijeti malo mlijeka u tetrapaku, i malo majoneze, ako odlučima učiniti provokacijski pokus. A bez toga ionako ne može, radili ga kod kuće, u ambulanti, ili u bolnici.

alenka

18.12.2009. 03:25

Puno hvala, svakako cemo se predbiljeziti kod Vas na pregled.