Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


E. Koli


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Alma_S

22.05.2008. 01:00

Poštovani,
Molim Vas da mi odgovorite koliko je opasna prisutnost E.Koli kod ženskih beba (od najranije dobi pa na dalje) u urninarnom traktu? Na koje simptome trebamo obratiti pažnju kako bismo bebu na vrijeme odveli pedijatru?

Također Vas molim da me više informišete o E.Koli, na koji način beba može da je dobije, kao i preventivne mjere koje možemo primjenjivati kako bismo izbjegli izlaganje toj bakteriji.

Unaprijed se zahvaljujem!

Darko Richter, dr. med.

22.05.2008. 12:00

E. coli dolazi u urotrakt iz fecesa, a odanle se isplavi normalnim mokrenjem. Ako to mokrenje nije normalno, ili ako se E. coli s fecesom salno gura prema otovru uretre, onda se ona u urotraktu može zadržati i napraviti uroinfekt. Da mokrenje nije normalno, teško je zaključiti gledanjem pelene ili kako diejte mokri. Za to je potreban pregled urotrakta i akta mokrenja ultrazvukom i rendgenskom mikcijskom cistouretrografijom, koji, u osnovi, ciljaju na anomalije urotrakta. Kod anomalija urotrakta problem je u tome što jedan dio mokraće ide van, a jedan dio se vraća prema bubregu, kada mokrenje prestane, taj povratni dio mokraće slegene se u mokraćnom mjehuru, pa se dijete nikada ne riješi bakterija koje se dalje razmožavaju, a svakim aktom mokrenja uzlaze prema bubregu. Najopasnije u uroinfektu, zato, jest da on podrazumijeva pijelonefritis, ili infekciju bubrega. A upala koja nastaja uništava tkivo bubrega, jer nastaju ožiljci, baš kao i kada imate posjekotinu ili infekciju rane na koži. Tako da na kraju ostanete bez bubrežne funkcije. Još uvijek 50% djece koja u dječjoj dobi dospiju na dijalizu, potječu iz skupine djece s uroinfekcijama iz dojenačke dobi.
Najprije treba utvrditi da li dijete ima uroinfekt. Ako ima kriterije za uroinfekt, a to je signifikantna bakteriurija, a ne samo nalaz bakterija bez oznake točnog broja klica u ml urina, onda treba što prije učiniti osnovne slikovne pretrage gore spomenute (UZ i MCUG) da se vidi ima li anomalija. Ako ih ima, treba odlučiti da li da se kirurški ili konzervativno dalje tretiraju.