Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Hodanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Domenica

21.05.2008. 18:50

Poštovani doktore,

čitam na intrenetu da za razvoj dječjeg hoda nije dobro da ih roditelji pridržavaju za rukice i tako vodaju dok uče hodati. Je li to istina?
Pitam jer moja djevojčica stara 8 mjeseci i 10 dana već par dana tako hoda, ne na naše inzistiranje. Dosada je nismo ni u čemu forsirali, ali ni sputavali, tako da njezin motorički razvoj izgleda ovako: vojničko puzanje - 5,5 mjeseci, pravo puzanje - 7,5 mj., samostalno sjedenje i posjedanje iz puzećeg stava u sjedeći - 7 mj., dizanje na nogice uz namještaj 7 mj.

Hvala na odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

21.05.2008. 22:45

Javite mi tko je taj koji kaže da nije dobro dijete držati za ruku? Hoću ime i prezime.
Na internetu, odnosno bilo gdje, može se napisati što god mu drago. Npr.: ... ne gledati dijete u oči duže od 7,5 sekundi ... , ili: ... ne davati djetetu da pije vodu prije ručka, nego tek za vrijeme ručka ... , ili: ... ne stavljati pelenu broj taj i taj dok dijete hoda, već drugi broj ..., ili: ... nikada ne govoriti djetetu na jedno uho, već samo u lice ili općenito u sobu ..., itd., itd.
Mene sveudilj iznova začuđuje kako ljudi nemaju nikakvih kriterija, i za svaki drek koji im netko kaže ili napiše, idu pitati stručnjake. Kako možete živjeti u takvoj nesigurnosti i pomanjkanju volje za vlastitim i općeljudskim zdravorazumskim kriterijima? Jer, ako budete nastavili slušati sve gluposti na internetu, kao da imaju IMPRIMATUR od najviših stručnjaka, za par ćete godina sasvim izludjeti. Čak vam niti ja neću moći pomoći.

Domenica

22.05.2008. 16:35

A jeste me lijepo prizemljili, a moga supruga nasmijali... happy Vjerojatno ste i sami pretpostavili, to je poteklo s foruma za mame i bebe. Nisam tražila, nego slučajno naletila na takve stavove koji su poprilično oštri da se čovjek (žena) uznemiri pa je napusti zdrav razum... Žao mi je što se u javnosti ne može čuti više savjeta od stručnjaka poput Vas, nego nas puno bude zavedeno ovakvim stavovima. Hvala puno na vremenu koje Vam ukrademo od liječenja beba za liječenja nas mama!

Darko Richter, dr. med.

22.05.2008. 17:40

Što se tiče spominjanja vašeg supruga, moram reći da su mi žene puno draže, iako se puno češće slažem s muškima. To mi nikako nije jasno. Ipak, izgleda da imamo različite mozgove.