Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Fiziološka flora


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

talesi

23.05.2008. 20:45

Poštovani dr. Richter,
moje dijete ima poveći broj intolerancija koje su se prije manifestirale sa specifičnim proljevima (malaprsorpcijskim). Kad smo otkrili uzrok i identificirali intolerancije (prije 8 mjeseci), jedno vrijeme stolica se stabilizirala. No, u zadnje vrijeme pojavili su se ponovo proljevi, drugačiji (poput blata, više funkcionalni proljevi). Nisu prisutni svaki dan, aponekad se desi da se zaredaju par dana po 2-3 proljevastih stolica dnevno uz puno vjetrova, pa zatišje od par dana itd. Drugih znakova bolesti nema, bez osipa, temperatura i gubitka na težini. Radili smo pretragu stolice prije dva tjedna i nalaz je pokazao da nisu izolirane patogene bakterije ni paraziti, nađena je samo Candida spp., a po mikroskopom je nalaz ovakav: bez polimorfonukleara, značajno reducirana fiziološka flora i blastociste bez znakova razmnožavanja. Inače, već mu dajemo probiotik (od kad smo otkrili intolerancije). Još uvijek pokušavam ustanoviti da li možda ima reakciju na neku od namirnica, no ne mogu to sa sigurnošću utvrditi, posebice jer se radi o namirnicama kojeje i inače uzimao i prije pojave ovih proljeva.
Što nam je činiti?
Unaprijed zahvaljujem, uz lijep pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

24.05.2008. 00:30

Javite mi što su to intolerancije, i na što su se nameračile. Dalje mi javite kako su dijagnosticirane, i po mogućnosti specificirajte nalaze.
Odmah vam kažem da nemam pojma što su to blastociste, kojih nema, u stolici, nemam pojma o tome da u stolici nema patogenih bakterija po mikroskopskom nalazu, a da ima samo kandide.
To mi morate malo točnije napisati, po mogućnosti reći u kojem je laboratoriju rađeno, napišite tko se potpisao.

talesi

25.05.2008. 20:25

Poštovani dr. Richter, oprostite na lapsusu, sasvim sam slučajno napisala blastociste, a zapravo se radi o blastosporama.
Intololerancije smo dokazivali u jednom njemačkom laboratorijju (rađene su klase IgG4), nađen je veliki broj intolerancija uglavnom na žitarice i mliječne proizvode.
Nalaze stolice smo radili u OB Sv.Duh, prije smo ih radili i u gore navedenom njemačkom laboratoriju koji je pokazao C. albicans lagano povišenu, E.coli smanjenu, te prisutnost Clostridium spp. ( no ne i C. difficile) no to je bilo prije 6 mjeseci.Dijete nije primalo nikakve antibiotike zadnjih godinu i pol.
Zanima me da li možda ta Candida može izazvati proljeve i time činiti začarani krug? Mislite li da bi je trebalo liječiti?
Hvala vam puno!
S poštovanjem, lijep pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

25.05.2008. 23:25

Po nalazima IgG4 nema nikakve intolerancije, nego baš suprotno, toleranciju, jer, IgG4 su znak uredne tolerancije i svi zdravi imaju ih, pogotovo na žitarice.
Svi oni nalazi, tipa: malo više Candide, malo manje E. coli, Clostridium spp., i td. sve su obične gluposti, jer, sve se to nalazi u crijevu. Tek, kada imate isključivo, ili u velikom broju jednu od klica koja je inače sastavni dio s ostalim klicama criejven flore, onda to može biti uzrok bolesti.
Ja bih na vašem mjestu pobjegao od takve dijagnostike i takvog liječenja.
Platio bih si malo bolje pedijatra, koji će vam reći: dijete je zdravo, a ako vi mislite da nije, nemojte mene više gnjaviti, odite nekome tko se grebe za pacijente.

talesi

27.05.2008. 08:55

Poštovani dr. Richter!
Hvala vam na odgovoru. Dobro da ste mi rekli da povišene razine potklase IgG4 znače toleranciju, a ne intoleranciju.
No, nažalost još uvijek ne znam otkud ti proljevi. U kojem se smjeru trebamo kretati s daljnjim utvrđivanjem uzroka?
S poštovanjem, pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

27.05.2008. 09:15

Da li je nešto proljev,ovisi da li dijete uz taj "proljev" dobiva, stagnira ili gubi na težini. U oba zadnja slučaja, ima proljev, a u prvom slučaju majci se samo čini da ima proljev.
Ako doista postoji proljev, onda treba otići do pedijatrijskog gastroenterologa.
Ovo do sada je bio ćorak.