Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


fluor i željezo


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tara

14.12.2003. 22:02

Poštovani!
Imam djevojčicu staru 6 mjeseci (7500g i 73 cm).Rodjena je mjesec dana ranije sa 3000g i 49 cm.Sa mjesec dana nalaz Fe u krvi bio je zadovoljavajući.Zanima me dali bi trebalo sada ponoviti krvnu sliku ili uzeti Fe preventivno.
S dohranom smo tek počeli jer je do sada bila isključivo na mojem mlijeku.Sad pojede jedan obrok voće a ostalo je i dalje mlijeko.
Još bih molila odgovor na slijedeće pitanje jer dobivam proturječna mišljenja.
Dali se preporuča davati preparate fluora?
Unaprijed hvala

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

17.12.2003. 21:14

Cijenjena gospođo, slabokrvnost zbog manjka željeza u dojenčakoj dobi najčešće se javlja oko 8. mjeseca; u to vrijeme ne može naškoditi provjera krvne slike i ne može se zakasniti s davanjem preparata željeza, ako je potreban. Ovo, naravno, vrijedi uz normalnu prehranu i uredan klinički status djeteta i u statističkom prosjeku velikog broja dojenčadi.
Podaci za davanje fluora su zaista proturječni, ali to pitanje nije posebno aktualno u dobi Vašeg djeteta. Isto pitanje možete postaviti i u forumu stomatologije.
Srdačno Vas pozdravljam.