Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Gladno dijete i nan


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Munja

05.05.2014. 23:20

Poštovanje,

Imam sina starog 7 tjedana. Dijete nije dojeno, jede adaptirano mlijeko Nan sensitive zbog problema s grčićima. Pokušavamo držati razmak između obroka 3 sata, ali on je više puta dnevno gladan nakon 2h, dok se po noći budi na točno 3h iza obroka. Pojede između 100 i 130 ml 6 puta dnevno. Svakodnevno plače već 2h iza obroka, jako vuče dudu varalicu i ne može se umiriti. Također, imamo problem i s dugotrajnim bljuckanjem. Ponekad zna i 3h iza jela bljuckati sirasto, a istovremeno opet traži jesti. Kao rješenje tog problema pedijatar nam je preporučio rižolino, tako da stavim po žličicu u bočicu s mlijekom kako bi hrana bila teža i pala mu na dno želučića, pa bi manje bljuckao.

Koje je vaše mišljenje o davanju rižolina djetetu od 7 tjedana, iako je on namijenjen za djecu od 4 mjeseca starosti?
Predlažete li radije ad mlijeko koje je samo po sebi već gusto, npr. Aptamil?
Koje mlijeko bi dijete moglo držati duže sitim?

Naš pedijatar nas uporno zadržava na Nanu. s Nana1 smo prešli na sensitive zbog dugotrajnog bljuckanja i grčeva. Dijete nema klasične grčeve poput dugotrajnog plakanja u popodnevnim satima, već se tijekom dana u navratima grči bez plakanja i to mu ne da spavati. Također, od Nan-a mu je stolica zelene boje, jednom do dva puta dnevno. Sad mu niti sensitive ne odgovara na gotovo isti način, a pedijatar nam uz njega preporučuje rižolino.

Mislite li vi da bismo trebali promijeniti mlijeko i koje nam preporučujete?

Unaprijed hvala na odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.05.2014. 13:30

Ukoliko napreduje iznad prosjeka na težini tada nije gladan. Ukoliko se stalno napinje nije neuobičajeno da i dosta bljucka, treba ga postaviti da leži s značajno povišenim gornjim dijelom tijela (npr pod 30 stupnjeva). Osim navedenog Aptamila postoji i Novalac AR, radije bih pokušao s time negoli sa rižom.

mslm

13.05.2014. 13:50

Poštovani doktore da ne otvaram novu temu nastaviti ću ovdje..Moja beba je stara 3 tjedna,od početka je na adaptiranom(Novalac 1),isti problem imamo,nije mogao dočekati ni 2 h do idućeg obroka,hlapljivo bi jeo tako da je sve curilo okolo usta.Patronažna ga je vagala i dobio je samo 130g u tjedan dana.Onda sam uzela Milumil 1 pošto je on zasitniji i hranjiviji i sad opet ista stvar,on nemože popiti više od 60ml(nekad i 40ml) i opet je nakon sat i pol-do dva toliko gladan da sve živo trpa u usta i sisa. Ponekad pojede 75ml ,ali onda povrati višak u mlazu.Sad mene brine dali je to malo u ml koliko pojede i dali mu možda ne odgovara Milumil pošto nekad zna povratit višak?
Još nismo bili kod pedijatra na prvoj kontroli,tek sa mjesec dana,a ja sam strašno zabrinuta.Hvala!

Munja

13.05.2014. 18:05

Hvala na odgovoru!

Počeli smo u prehranu uvoditi Aptamil Comfort i to jednu po jednu bočicu dnevno. 1. dan smo uveli jednu bočicu, 2. dan dvije, danas nam je treći dan...
Dijete se i dalje uobičajeno grči i napinje. Iza Aptamila odspava oko sat vremena, zatim ga grčenje počne buditi svakih nekoliko minuta.
Znači li to da mu ta formula ne odgovara ili treba nastaviti s konzumacijom dok se crijeva ne prilagode na promjenu?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

14.05.2014. 09:40

Munja: ostanite na aptamilu, strpljivo pričekajte još neko vrijeme i grčevi će se smanjiti. Samo je važno pratiti prirast na težini, dok dobro napreduje sve je uredu.
mslm: obzirom na slabo napredovanje javite se pedijatru, ne morate čekati da navrši mjesec dana. Sve formule imaju po prilici sličnu kalorijsku vrijednost.