Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Gliste


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivancica24

20.06.2017. 15:20

Postovani.
Ovdje zabrinuta majka.
Imam dijecaka od 4.5 godine koji je dobio gliste -male bijele ili dijecje sad nisam sigurna sto pise u nalazu ,to smo shvatili u subotu a u ponedjeljak tek dobili terapiju doktora.
Sad zabrinjavajuci problem radi kojeg postavljam pitanje je da imam jednomijesecnu bebu-oni dvoje nisu bili mnogo u kontaktu-no to sto jesu ja nemogu tocno tvrditi da ju nije koji put taknuo prljavim rukama-no kako smo shvatili napravili smo izolaciju od njih dvoje.
Posteljina se pere svaki dan na opkuhavanje,dezinficira prostor,zraci prostor,pazi na pranje ruku-no svejedno zivim u strahu da se na ikoji nacin ne prenese bebi .
znaci moje pitanje je :ako ju je slucajno zara?zio kroz koliko se vidi zaraza i koji su simptomi kod beba-da li je uvijek vidljivo u stolici ili ne-da li je opasno-,citala sam na netu da moze doci do zapetljaja crijeva,upale slijepog crijeva i ostalih komplikacija da li to biva odmah na pocetku ili ako im je dijete dulje izlozeno?
Te mi recite koliko dugo kod starijeg dijeteta se dugo mogu zadrzat u organizmu pri uzimanju antibiotika ,te koliko dugo traje ciscenje iz organizma te koliko dugo je dijete zarazno?
Te jos jedno pitanje pise na netu da mijesta gdje je dijete diralo prljavim rukama na sobnoj temp da mogu prezuvijeti do tru tijedna-da li prezuvljavaju i unatoc svakodnevnom ciscenju i prebrisivanju svih povrsina?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.06.2017. 10:25

Ne treba se bojati, u pravilo malenom djetetu neće biti ništa i mogućnost zaraze je zanemariva. Komplikacije o kojima pričate nisu tipične za male dječje gliste, uglavnom uzrokuju crvenilo i svrbež oko čmara, bolnu defekaciju i katkada povremene grčeve u trbuhu. Već par dana nakon uzimanja terapije gliste odumiru i izbacuju se stolicom, tako da se mogućnost zaraze smanjuje gotovo u potpunosti. Dobro bi bilo da starije dijete popije još jednu kuru lijeka nako 2-3 tjedna. Pokušajte koristiti parni čistač, on bi trebao u većoj mjeri ukloniti jajašca ako ih ima. Starijem djetetu pokušajte objasniti da ne stavlja neoprane ruke u usta happy)