Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Grčevi nakon antibiotika


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

vekicka

16.08.2010. 02:25

Poštovani, molim Vas za odgovor.
Bebica je stara 3 mjeseca. Na početku je imao slabije grčeve koju su do početka 2 mjeseca života prestali.
Prije 3 tjedna bio je hospitaliziran zbog esherihije coli 10 (6) te je primao antibiotike u bolnici te nakon izlaska 7 dana sirup zinnat. Sad je na terapiji ninur praškom još mjesec dana odnosno do kontrole.
Prije 2-3 dana su se ponovno pojavili grčevi i to tijekom cijelog dana, najčešće nakon obroka. Beba se počne meškoljiti, dizati nogice i plakati i to puno jače nego prije dok je imao grčeve. Par dana prije početka bolova primjetila sam zelenkastu stolicu. Beba je na prehrani bebimilom.
Zanime me da li su to ponovno dojenački grčevi zbog antibiotika ili je uzrok nešto drugo, te koliko dugo je potrebno da se ponovno uspostavi ravnoteža u crijevima.
Zahvaljujem

Darko Richter, dr. med.

16.08.2010. 13:00

Moguće je nekoliko uzroka, ali u praktičnom smislu nije korisno sada raditi pretrage, jer, grčevi ionako, kakvi god da jesu, prođu nakon više ili manej vremena.
Bitno je da diejte uredno napreduje na težini.
Može mu se dozvoliti da u tijeku hranjenja podrigne, pa tako i nakon obroka, a zatim, da barem 1 h provede u polupovišenom položaju.
Može a se malo provozati u kolicima, ili malo masirati trbuh, ili dati dudicu (ali ne dodatnu hranu).
Ako to ne bude išlo, možete probati mlijeko bez laktoze (no, molio bih da o tome sada ni ne razmišljate).
Moguće je i da ima grčeve zbog uroinfekta, zbog poremetnje criejvne flore uslijed antibiotske terapije, pa se, za to mogu davati probiiotici.