Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Gubitak težine


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zizitop

19.12.2007. 11:25

Imam djevojčicu od 9 mjeseci. Sa dva mjeseca je imala akutni pijelonefritis uzrokovan E.Coli više od 100.000. Lječena klinički, nakon toga zaštita naizmjence ceporex i sinersul do sada. MCUG rađen sa njenih 6 mjeseci, koji ne pokazuje refluks, te MAG 3, nalaz uredan. Na kontrolnom ultrazvuku se primjetilo da je lijevi bubreg malo izdužen i naznačen je vidljiv kanalni sustav u gornjem polu dok je parenhim uredan. Doktorica je savjetovala skidanje sa zaštite, te sada ne uzima zaštitu već tjedan dana. Kontrola urina i urinokulture je rađena svakih mjesec dana. Do sada je urinokultura uvijek bila sterilna.
Rađena joj je kontrola imunoglobulina sa 6 mjeseci, albumini 47.3, alfa 1 g/l 1.3, alfa 2 g/l 6.3, beta g/l 4.3, gama g/l 2.8, A/G 3.22 ukupni proteini 62.0 g/l Ponovna kontrola imunoglobulina rađena sa njenih 8,5 mjeseci: IgG 4.01, IgA 0.33, IgM 0.96, albumin 44.0, alpha 1 1.6, alpha 2 7.0, beta 4.3 gama 3.1, A/G 2.76, ukupni proteini 60.o g/l. Zanima me jesu li te vrijednosti zabrinjavajuće, i što nam je činiti dalje po tom pitanju?
Djevojčica već duže vrijeme odbija hranu. U zadnjih je mjesec dana imala crijevnu virozu sa proljevom i temperaturom, te prehladu koja se još pomalo vuče. Za to nije dobivala nikakve lijekove. Iako je njeno stanje sada dobro, ona i dalje neće jesti. Ujutro popije mljeko sa keksima, od 120 do 200 ml, te navečer isto tako, dok preko dana voćni obrok i obrok povrće+meso neće nikako. Probali smo sve kombinacije, ali ne ide. Ako pojede nešto, to je više na silu. Nema međuoboke, ne pije sokove, samo blagi čaj ili vodu, nema grickalica i slatkiša.
Rođena je sa 3.430 kg,
sa 6 mjeseci 7.500 kg,
sa 7,5 mjeseci 8.100 kg,
sa 9 mjeseci 7.950 kg.
Znači, pada na težini. Krvna slika je rađena nekoliko puta, osim malo manje željeza, ostalo je bilo u redu. Na zadnjoj kontroli krvne slike i željezo je bilo uredno. Inače je vesela i jako aktivna beba. Zanima me što bi mogao biti razlog njenom odbijanju hrane? Znam da bi to moglo biti svašta i da tu nema nekog jednostavnog riješenja, no njen gubitak težine i sveukupno gledajući mali prirast težine u zadnja 3 mjeseca me zabrinjava. Pokušala sam sažeti što sam bolje mogla njenu povijest bolesti i stanje, nadam se da nisam izostavila neke, za vas bitne, podatke. Zanima me vaše mišljenje o bubrezima, imunoglobulinima te slabom apetitu.
Hvala
Natali

Darko Richter, dr. med.

19.12.2007. 15:50

S bubrezima je stvar zadovoljavajuća: imala je infekciju,sada je nema, i osnovnim pretragama nema rezloga da bi se infekcija vraćala. PRoteini i elektroforreza su sa 6 mj. takiv da su gama-globulini dosta niski, a veća sa 8,5 mj, imunoglobulini su uredni, iako ne razumijem ostatak nalaza od 8,5 mj. Ne znam zašto neće jesti. Po ovome što vidim iz posta, pada mi na pamet da bi trebalo malo bolje kuhati, a malo manje davati junk food.

zizitop

19.12.2007. 22:40

Hvala na takom brzom odgovoru. Iako, ne razumijem kako ste vi iz mog posta razabrali da ja svojoj djevojčici dajem "junk food", Napisala sam: "NEMA međuoboke, ne pije sokove, samo blagi čaj ili vodu, NEMA grickalica i slatkiša". Znači, svaki joj obrok sama kuham, iako, u očaju smo probali i sa gotovim, kupovnim kašicama, ali rezultat je isti, neće jesti. Znači, ako nije junk food u pitanju, i hrana je domaća i domaće pripremljena, što bi moglo biti?
A nalazi za 8,5 mjeseci, ja ću ih ponovo napisati u nadi da ćete imati vremena ponovo posvetiti se tim vrijednostima, pošto me to zabrinjava.
IgG 4.01 g/L
IgA 0.33 g/L
IgM 0.96 g/L
Albumin 44.0 g/l
Alpha 1 1.6 g/l
Alpha 2 7.0 g/l
beta 4.3 g/l
Gamma 3.1 g/l
A/G = 2.76
Ukupni proteini =60.0 g/l
lezeci: 60-78 g/l
Ambulantni: 66-81 g/l

nadam se da će vam sada biti razumljivo.
Hvala
















Darko Richter, dr. med.

20.12.2007. 00:45

Nešto razumljivije, jer sada stoje i jedinice (g/L). Međutim, ostaje nerazumljivo kako to da su gama globulini manji od samih IgG koji su dio gamaglobulina. Po gama globulinima je u hipogamaglobulinemiji, što je moće predispnoiratiinfekcijama, prvenstveno dišnim i enteralnim, a po IgG bila bi uredno zaštićena za dob. I nalazi se moraju dogovoriti među sobom. A zašto sam spomenuo junk food? Jer to viri iza 90% slučajeva djece te dobi koja "neće jesti". Preispitajte se još jednom, a i pogledajte što ste napisali, a nemojte naglašavati ono što niste.

zizitop

20.12.2007. 10:50

Po tome što ste vi napisali, izgleda da je nalaz netočan. I to je neka informacija. Hvala.
Što se hrane tiče, ja sam se preispitala, i došla do zaključka da sam jedna od onih mama koja spada u onih 10% slučajeva čija djeca ne jedu, ne znamo zašto ne jedu, ali ne zbog "junk fooda".
Meni je najviše u interesu naći razlog zašto imamo taj problem i kako ga riješiti pa ne vidim razloga za time da ne dam pravu sliku stanja, pošto sam već zatražila vašu pomoć.
No, unatoč svemu, hvala vam
Natali

Darko Richter, dr. med.

20.12.2007. 15:40

Ne bih htio biti ljepljiv, ali mi se čini da sam ispao nedorečen. Osim "junk food", jedan od najčešćeih razloga a koji je često s tim "junk"-om vezan) jest i nadziranje djeteta koliko i čega jede, i javne diskusije u obitelji o tome, koje čine 30-40% razgovora u kući. Zatim ulijetanje s drugim i boljim jelom, kada vće ima pred sobom neko jelo, pa ludovanje oko toga da se ne bi previše zamazao, ili da ne pokapa tepih, itd. Meni, i kao odraslom, ništa ne ide više na živce nego kada me netko ometa kod obroka: bilo da mi gleda u tanjur, bilo da me nutka nečim što mi je pred nosom, bilo da mi ne dodaje nešto što mi je očito udaljeno, već valjda čeka da dignem ruku za tu i tu stvar na kraju stola, bilo da najednom digne čašu, jer se njemu ili njoj baš sada pije i nazdravlja, a meni vino ili piće paše kada mi paše, a ne kada mi netko nazdravlja. Sve su te stupidne navade odraz niske kulture jedenja, i, pojedinac na to može imati ovakve i onakve reakcije, a neka djeca ne jedu. Ne insinuiram niti najmanje, samo vam iznosim neku iskustvenu "statistiku". Da budem do kraja dorečen: vaše pitanje nije u sferi medicine, jer 101% nije točno da ne jede zato što su mu nalazi konfliktni.

zizitop

21.12.2007. 12:10

Vi ste dali cijelu jednu novu dimenziju pojmu "junk food" i navodnim razlozima vezanim s tim "junk"-om. Svi ti razlozi, sami po sebi, su svakako realni, jedino što se ja ne slažem je da se sve to može bacati u koš "junk food"-a. No, to više nije stvar ovog portala.
Sve u svemu, nekoliko koristnih informacija ste mi ipak dali, stoga, hvala.
Pozdrav

Darko Richter, dr. med.

21.12.2007. 23:05

Dobro ste me ocijenili, ne može se sve na silu podvući pod "junk food". Ali, ako to ne učinim tako, bit ću odviše izravan, možda za nekoga uvredljiv. No, ipak, uz pretpostavku da nećete ovo shvatiti kao bilo kakvu insinuaciju, a niti drugi, ako ovo čitaju, problemi s hranjenjem su u golemoj većini slučajeva posljedica loše kulture jedenja i nereda. Životi su nam većinom neuredni. Kod toga ja glasno prosvjedujem da se problemi koji proistječu iz očitog nereda i neurednosti, dolaze rješavati u bilo čiju zdravstvenu ambulantu. Što se to ima doktora ticati? I debelo griješe oni od doktora koji (iz oportuniteta?) odgovaraju na takva pitanja, umjesto da ih istom poštom vrate natrag. Da se tako ponašaju, imali bi više vremena za prave pacijente, jer, naravno, ima i stvarno bolesnih ljudi.

zizitop

22.12.2007. 11:45

A sada jedno jednostavno pitanje: treba li se obratiti liječniku ukoliko djete ne jede i pritom gubi na težini?

Darko Richter, dr. med.

22.12.2007. 17:40

Svakako, jer to je ipak poremećaj iz kojega može stajati bolest.

Darko Richter, dr. med.

22.12.2007. 17:40

A, ako ne jede, ali ipak dobiva na težini, radi se o fiks-ideji mame ili jedne od baka. Ako im se priključi i tata, onda je on jedini za liječenje, a mami i bakama ionako nema pomoći.

zizitop

22.12.2007. 18:35

Kod nas je, nažalost, slučaj da pada na težini, pa ću uzeti u obzir vaš prvi odgovor.
Na ovaj drugi ću se samo nasmijati.
Pozdrav

zizitop

28.12.2007. 15:55

Dragi doktore,
nakon što smo se ipak obratili pedijatrici zbog slabog apetita i gubitka težine, uputila nas je vaditi krv, napraviti nalaze urine i urinokulture.
Urinokultura je sterilna, nalazi urina su u redu, jedino, leukociti su 1-2 (ne piše nikakava jedinica) dok su referentne vrijednosti od 0-2.
nalazi krvi su sljedeći:
WBC 11.54 (10"9/L)
RBC 4.55 (10"12/L)
HGB 119 (g/L)
HCT 0.334 (L/L)
MCV 73.4 (fL)
MCH 26.2 (pg)
MCHC 356 (g/L)
PLT 372 (10"9/L)
RDW-SD 31.8 (fL)
RDW-CV 12.5 (%)
PDW 11.1 (fL)
MPV 10.1 (fL)
P-LCR 25.8 (%)
PCT 0.38 (%)

Što govore te vrijednosti?
Hvala
natali

Darko Richter, dr. med.

28.12.2007. 19:35

Ovi nalazi govore da nema uroinfkecije, da je crvena krvna lsika uredna, da su trombociti u redni i da je broj leukocita uredan.

zizitop

09.02.2008. 21:15

Dragi doktore, imam još jedno pitanje za vas.
Naime, bili smo na kontrolnom ultrazvuku bubrega i doktorica nam je napisala sljedeće na nalaz: lijevi bubreg doima se dvostrukim, odnosno kontura je mezorenalno prema gornjem polu lagano valovita. Parenhim se uvlači mezorenalno, a centralni kompleks jače grupiran na polovima (duplex sustav).
Ona nam je ukratko objasnila da to znači da nam djete ima tri bubrega, u najmanju ruku duplicitet kanalnog sustava lijevog bubrega.
Pošto smo mi prije 5 mjeseci radili mikciju koja je bila uredna, i pretragu MAG 3 koja je isto bila uredna, zamima me kako se na tim pretragama nije vidjelo sve to što se pokazalo sada na ultrazvuku? Je li to moguće?
Do sada sve urinokulture sterilne, i djete nije na zaštiti zadnja 2 mjeseca.
Hvala i pozdrav

Darko Richter, dr. med.

10.02.2008. 04:55

Nalaz UZ jako je oprezno formuliran. Vjerojatno dalje piše da bi trebalo učinifi infuzijsku urografiju ili MCDT bubrega. Na mikcijskojg cistouretrografiji nema zbora da bi se ovo vidjelo, osim u slučaju značajnog refluksa, a kojeg nema. Na MAG 3 skenu bi se ovo moglo naslutiti, ali nipošto definitivno utvrditi, i opet bi trebala infuzijska urografija ili MSCT bubrega. A na MAG 3 skenu se ovako nešto uopće i ne mora prikazati. Dakle, to nisu pretrage kojima se ovakve malformacije traže. UZ se one mogu naslutiti, a potvrda je neka od gore spomenutih slikovnih (imaging) metoda, kojoj bi se mogla dodati, za 100% sigurnost, retrogradna pijelografija.

zizitop

10.02.2008. 14:00

Doktorica nam nije niti spomenula niti napisala na nalazu preporuku za neku, od vas navedenih, pretraga. Kontola urina i urinokulture svakih 1.5 mjeseci te ponovni kontrolni ultrazvuk za 6 mjeseci, po potrebi prije - to je sve od uputa koje smo dobili.
Hvala na vašem odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

10.02.2008. 19:25

Ali, napišite konačno što vam JEST napisala, a ne što vam NIJE napisala. Oosim prepisivanja detalja nalaza, i prenošenja što vam je dr. pojašnjavala, sigurno ima neka zaključna rečenica, ili dijagnoza, ili mišljenje. To nas zanima. Ako to niste u stanju uočiti, badava vam vaša ambicija da bilo što pametno pitate.