Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Molim savjet!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

andjela

20.12.2007. 10:55

Poštovani,
Moje dvogodišnje dijete krenulo je u vrtić početkom kolovoza i prva dva mjeseca nije imala zdravstvenih problema (kao ni do polaska u vrtić). Nakon toga, slijedeća dva mjeseca završava sa:
1. početak bronhitisa (amoxil + flixotide)

Nakon ozdravljenja i dva dana vrtića:
2. početak upale pluća (summamed + flixotide)

Nakon ozdravljenja i tjedan dana vrtića :
3. bronhitis (cedax + flixotide + ventolin + garasone kapi u nos ukapavati)

Nakon ozdravljenja i tjedan dana vrtića:
4. bronhitis + početak upale pluća + upala grla (summamed + flixotide + ventolin + inhaliranje fiziološkom na el. inhalatoru)

Uvijek je preporučeno i obilno špricanje Sterimarom, sirup od sljeza, balzam od eukaliptusa, nešto za jačanje imuniteta.
Nakon svake terapije dijete je ostajalo kod kuće još min tjedan kako bi se oporavilo.

Slika u bolesti je otprilike uvijek ista:
Nos se jako začepi, nema ništa za ispuhati u početku (zna ispuhati nos), kasnije je to uglavnom proziran, vodenasti sekret, nakon 2-3 dana krene kašalj kao kad se cijedi niz grlo, zatim kašalj postaje takav da bih ga ja opisala „kao da je iz grla koje je živa rana“. Zadnji puta je pedijatrica uspjela čuti taj kašalj i rekla da je to „neki laringitični “; dijete ne priča promuklo. Tek se u zadnjoj bolesti dijete prvi puta tužilo i na bol u grlu premda je meni teško shvatljivo da ga nije i prije boljelo obzirom kako kašalj zvuči. Ponekad je kašalj bio i vlažan (kasnije, pred kraj bolesti), ali prevladavao je ovaj prvi. Temperatura bi se pojavila jednom u bolesti i bila bi oko 38,3…zadnji puta 39. Jako je hrkala u tom periodu, loše i nemirno spavala i imala noću periode kad ju uhvati kašalj.

Svaka od ovih dijagnoza postavljena je pregledom (pluća, grlo) s tim da je zadnji puta urađena i krvna slika (koja je bila uredna), jer je pedijatrica vidjela da je sad već iscrpljena pa da joj provjeri željezo jer slabo jede.

Dijete cijeli ovaj mjesec ne ide u vrtić i dobro je. Iskreno rečeno, bojim se povratka u kolektiv.

Moje pitanje glasi:
Kad slijedeći puta dovedem dijete liječniku (ukoliko bude imala slične simptome kao prethodna četiri puta) trebam li tražiti, po Vašem mišljenju dodatne pretrage…teško mogu prihvatiti da je ovo nešto „što sva djeca prolaze kad dođu prvi puta u kolektiv – adaptacija“.
Napominjem da nismo iz Zg.

Hvala

Darko Richter, dr. med.

20.12.2007. 16:35

Nikakve dodatne pretrage tu ne pomažu. Dijete ima 2 a ne 3 godine, i već ide u kaljektiv, i nema tu pretraga koje mu mogu pomoći. Možete izbjeći puno od ove nabrojene terapije, jer uglavnom ne pomaže, a razne vodice za nos, eukaliptus i sl. samo mu smetaju. Ne vidim pravu indikaciju niti za Flixotide, i barem svaki drugi antibiotik. Možete dati dijete cijepiti protiv pneumokoka (kod nas Pneumo 23), to bi ga do neke mjere zaštitilo od najčešće vrtićke bakterije, no ne i od virusa, što mi iz opisa izgleda kao glavni uzročnik.

andjela

21.12.2007. 10:15

Iskreno hvala na odgovoru.

Moja slijedeća pitanja možda na prvi pogled izgledaju pomalo neprimjereno (više kao vodič za ponašanje roditelja kad dovodi dijete u ordinaciju), ali Vas još jednom molim za savjet i mišljenje:

1.Na koji način „izbjeći puno od ove nabrojene terapije…Flixotide i svaki drugi antibiotik“ već kad dijete vodim pedijatru da ju pregleda pošto ja nisam sposobna procijeniti da se radi samo o virozi koja će proći za 10-tak dana (i jer je dijete malo i uvijek pomislim da se neće nešto za kratko vrijeme zakomplicirati obzirom na kašalj koji zvuči onako kako sam ga već ranije opisala, temp….) i neznanje kako mu olakšati, a da ne pogoršavam samo stvari (samoinicijativno inhaliranje, balzami i sl.).
Činjenica je da se dešavalo da nakon pregleda (pluća, grlo) pedijatar kaže da pričekamo dva dana pa da vidimo u kojem će se smjeru situacija razvijati (obično se tada pojavi temp. i kašalj postaje takav da ga je užasno i čuti) pa nakon ponovnog pregleda završimo na terapiji.

2.Da li je potrebno učiniti neki nalaz kako bi se provjerilo radi li se o virozi i tako izbjegli antibiotici ako zaista nisu potrebni ?

3.Cijepljenje Pneumo 23 – da li ga ja kao roditelj mogu zatražiti od pedijatra i da li pedijatar može odbiti cijepiti dijete jer to ne spada u obvezna cijepljenja; kada se dijete cijepi i koji su rizici na koje se treba računati ukoliko se dijete cijepi?

Hvala!

Darko Richter, dr. med.

21.12.2007. 11:15

1. Danas se puno prerano odlazi pedijatru. Roditelji jednostavno ne žele imati bolesno dijete, i kvit. Još ga nisu niti uzeli izvrtića, i ako je teta na vratima spomenula da je kašljalo, jure kući po knjižicu, i bez obzira što nisu niti 45 min. proveli s djetetom, već su u ordinaciji. Nije mi jasno kako ne možete izvući zaključak iz vlastite priče: kada god ste bili kod pedijatra, pa vam je savjetovao da se malo pričeka, pa je dijete na kraju dobilo antibiotik, taj prvi odlazak bio je očito potpuno bezvezan: niste imali živaca ili znanja ili već čega, da gledate to svoje dijete, da ga ostavite na miru koji dan, valjda smije kašljati i šmrcati, ili je i to odmah u rangu leukemije? A oni odlasci, koji su završili tako da na kraju nije ništa trebalo, bili su isto potpuno bezvezni. Dakle, ako i grubo sumiramo: 1/3 prerano, 1/3 bezvezno, i 1/3 s nekim medicinskim rezultatom/intervencijom.
2. Koji biste vi to nalaz da se vidi je li riječ o virozi, a koji bi bio primjenjiv na apsolutno sve (jer svi imaju jednaka prava iz HZZO-a) i na apsolutno svaki dolazak, od kojih je 1/3 bezveznih, 1/3 preuranjenih i tek 1/3 opravdanih u tajmingu i kliničkoj slici. Javite vi meni, ja ću prenijeti svim pedijatrima koje poznam.
3. Pneumo 23 nije u obveznom programu. Vi to možete zatražiti, a nadležni pedijatar to može odbiti. On pozna vaše dijete i ev. indikacije i kontraindikacije. Ako se složi, nabavljate cjepivo sami. Košta oko 10% cijene nekih boljih cipela.

andjela

23.12.2007. 17:40

1.Matematika vam je jako loša strana ili pitanja jako površno čitate (što mi se čini još gorim).
Ako ćemo matematički, možemo reći da je prvi odlazak zaista preuranjen (znači 1/2;, ali, nipošto nije bio nakon 45 min gledanja djeteta i neimanja živaca slušati ga; radilo se obično o otprilike 4 dana; nakon toga prvi odlazak dr.; nakon dva-tri dana drugi odlazak (ona druga polovica razlomka i uvijek u dogovoru s dr. kako će se situacija razvijati) kad dijete dobije terapiju (znači, pričamo o nekih 7 dana bolesti, a ne 45 min).
2. Da znam koji je to nalaz i da li uopće i postoji ne bih niti postavljala pitanje na Forumu, zar ne?
Stoga ne znam šta biste mogli prenijeti svim pedijatrima koje znate.
3.Niti jedno moje pitanje vezano za cjepivo Pneumo 23 nije bilo vezano za cijenu koštanja, stoga je neumjesna usporedba da košta „kao malo bolje cipele“ – ne znam da li sam trebala pocrveniti na to jer zaista ne znam koja je cijena „malo boljih cipela“; odajete dojam kao da bi vam bilo draže o tome raspredati po Forumu.



Darko Richter, dr. med.

23.12.2007. 19:30

Po pitanjima 1. i 2. vidim da se uvjeravamo u iste stvari, samo s dva različita kraja brvna. A što se tiče 3. pitanja, imate djelomično pravo, a djelomično ne. Ne govorim o malo boljim cipelama, već od "10% cijene malo boljih cipela". A to je upravo odgovor na ono vaše pitanje: "imam li PRAVO tražiti ... ". Bez obzira što na internetu nemamo kajdanku, i ne vidimo note, same riječi daju jednu intonaciju vašem pitanju, koja u mojim očima (ušima) nije korektna. Vi imate pravo da se sa svojim pedijatrom konzultirate oko svega, ali jednostavno NEMATE NIKAKVA PRAVA NEŠTO TRAŽITI - u smislu u kojem to proizlazi iz vašeg suhopornog pitanja: "Imam li pravo tražiti ... ". Ako mene pitate da vas podučavam o vašim pravima, pokucali ste na krivu adrersu. No mogu vam priopćiti slijedeće: ako ste na tim relacijama s liječnikom kojeg ste sami odabrali, bolje vam je da uzmete karton, i sami liječite dijete, ili potražite pedijatra s kojim ćete se moći konzultirati po vlastitim pravilima. Stvarni odnos povjerenja jest temelj svakog odnosa liječnika i bolesnika. Nemojte se zavaravati da obvezni sustav zdravstvenog osiguranja vama daje neka prava na tom planu osobnih odnosa, jer, političari pjevaju svoje, zaluđuju narod, i otuđuju medicinu od naroda. Ja sam liječnik, pa mi nikada nije palo napamet da kolegi, kojeg sam došao pitati za sebe ili svoje dijete, postavljam neke uvjete, ili nastupam s pozicije nekog svojeg prava. Ovakav sustav neće potrajati do vaše i naše mirovine, i, ako od sutra bude malo modificiran u pravom smjeru, zanima me hoćete li pričati o svojim pravima prema pojedinom liječniku, kojega ste sami izabrali. Razgovor liječnika i bolesnika određen je samom situacijom, tj. da se rješavaju osobni zdravstveni problemi, o čemu se vi sa liječnikom sasvim legalno konzultirate, ali, ne možete ući unutra i reći: JA BIH OD VAS TRAŽIO TO I TO. Čak se i to može, ali ako je kontekst za tako nešto adekvatan.To mora biti jasno, jer pristojnost je biti svakog odnosa povjerenja. Na istom načelu funkcionira odnos odvjetnika i njegovog klijenta. A drugo je kog bitno jednostvnijih odnosa, npr. u trgovini: tamo imate PRAVO tražiti da vam daju točno te i te cipele, po oglašenoj cijeni, i ako im se odmah potrga peta, imate PRAVO, uz račun, tražiti zamjenu.

Darko Richter, dr. med.

24.12.2007. 16:05

Andjela, želim Vam Sretan Božić. Nadam se da si oštrinu naših razgovora ne uzimate previše k srcu, i da ste između toga uspjeli razaznati i po koji savjet.

andjela

24.12.2007. 16:05

Vidim da ste na sasvim krivom Forumu; dopustite nekom liječniku koji je voljan odgovarati na pitanja roditelja da to čini, sebi pronađite neki na kojem ćete se kačiti za svaku riječ koja vam u tom trenu nije odgovarala (a to vam, čini se i nije neki problem, za razliku od pristojnog odgovaranja na pitanja) i razglabati o politici, socijalnom stanju,povrijeđenom egu...iIli, ako nema šanse da odstupite (što mi se čini puno izglednijim, nažalost), trebalo bi preimenovati ovaj dio Foruma na: "Pacijent vam odgovara!".

Darko Richter, dr. med.

24.12.2007. 21:05

Očito ste shvatili o čemu pričam u svom odgovoru od jučer, samo jednostavno to ne možete pregristi. Još. Realnost će vas uskoro pritjerati da se malo preispitate. Promjene su neiminvne, a mene istinski muči pitanje kako to da toliki broj očito obrazovnaih ljudi, ne shvaća na koji način jedan nakaradni sustav zdravstvene zaštite, koji se niti milimietar nije pomaknuo od 1989. godine, mijenja ponašanje pojedinca, i kako nisu u stanju tome se oduprijeti. Uvijek mora doći na kraju neki političar i reći: Drugovi i gospođe, vrijeme je za promjene. Ipak, moramo u Europu.

NiN

25.12.2007. 12:35

@Andjela

Postovana Andjela, molim Vas da ne govorite u mnozini ( u ime svih posetilaca foruma ), jer ima nas dosta kojima je Dr.Richter veoma lepo pomogao.
Ne osudjujem Vas sto niste pronasli zajednicki jezik, ali Vash stav nije automatski i stav svih ( ili vecine ) posetilaca foruma. Pa vi onda razmislite ko bi trebalo da promeni forum ....
Pozdrav.

andjela

05.02.2008. 16:30

NiN, drago mi je da ste ovdje pronašli rješenje svih svojih problema.
pozdrav

enibadi

07.02.2008. 23:25

Ovo, doktore, kao da sam Vam se ja nadovezala, a mislila sam kako sam jedna od rijetkih koja ima motivacije nešto reći i prigovoriti! No, kad , eto, ima nas još, ko bi rekao?!
No, svakako je zanimljivo sa aspekta nesudionika čitati ovaj , u najmanju ruku, zanimljiv dijalog! Da ne računam padobranca"izvjesnog NiN-a koji je malko bio dosadnjikav sad...što ne znači, naravno, da sam ja zanimljiva, pa si dajem pravo komentirai druge, neee, ne daj Bože!NIKAKO!

pozdrav, dakle, i vodećoj stranki i oporbi happy

Darko Richter, dr. med.

08.02.2008. 00:35

Enibadi, na čijoj ste vi strani?

enibadi

10.02.2008. 04:55



zapravo nisam sigurna ko je ovdje oporba, a ko vladajuća stranka...hm..baš neobično...nisam još izabrala stranu, obe su mi privlačne, imam osjećaj kako bi izdala "svoja uvjerenja" da se priklonim kojoj... gotovo sam kao đurđa adlešić. ...mogu li izvući negdje neku korist? to bi mi pomoglo u odluci, gotovo sam sigurna..
By the way,off topic(?!) ; moje dijete je nadošlo, prošla opaka gnojna angina!

Darko Richter, dr. med.

10.02.2008. 14:00

O.K., čini mi se da sam izgubio nit, a i postovi su padali nekim neredom i sa raznih strana, tako da mi se sve pomiješalo. Ako je vama jasnije, možete me vratiti u diskusiju, ako je toga vrijedno.