Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Hepatitis markeri


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Bojana

01.12.2003. 19:46

Štovani,
Imam 5-mjesečnu djevojčicu čiji su jetreni nalazi bili dosta visoki, te su nas uputili da napravimo markere na hepatitis. Dobili smo nalaze, čije su vrijednosti:
HBsAg (s antigen) negativan
Anti HBs negativan
Anti-HAV IgG pozitivan
Anti-HCV negativan

Naša doktorica kaže da je nalaz ok, obzirom da je samo jedan marker pozitivan, no mene brine što znači pozitivnost tog markera. Da li to znači da ima hepatitis A i kakve su njegove eventualne posljedice?
Zahvaljujem na odgovoru.

Dr. Darko Richter

02.12.2003. 13:07

Znači samo to da ste vjerojatno vi preboljeli zaraznu žuticu, tj. hepatitis A, svjesni toga ili ne, te da su protutijela IgG prešla tijekom trudnoće u dijete, te da je još oko 3-4 mj. zaštićeno od obolijevanja virusom hepatitisa A. Ipak, da bih bio 100% siguran u ovo što vam poručujem, morao bih imati nalaz anti-HAV IgM, a pozitivni nalaz u djeteta značio bi da je ono imalo akutnu infekciju virusom hepatitisa A, i da je povišene jetrene enzime imao vjerojatno od toga. Čisto sumnjam da su vam izdali nalaz, a bez tog detalja.

Bojana

03.12.2003. 21:55

Štovani,
U nalazu nema IgM markera, nego samo ovo što sam navela.
Ja tijekom trudnoće nisam imala nikakvih problema, niti sam se loše osjećala. Beba se isto super osjeća i ja je još uvijek dojim. Više nisam sigurna smijem li to i što znači da će ona oboliti za 3-4 mjeseca? Kako će se to manifestirati, kako da to spriječim, te kako liječiti ako izbije? Što sa prehranom, obzirom da prelazimo na povće i voće? Što sa dojenjem?
Da li da vadimo IgM marker i trebam li se ja testirati?
Zahvaljujem na odgovoru.

Dr. Darko Richter

06.12.2003. 07:43

Dojiti smijete. Dalje, tko je rekao da će dijete oboliti za 3-4 mj.? Rečeno je samo to, da je do tada dijete zaštićeno. Postoji cjepivo za hepatitis A (HAVRIX), pa to možete primijeniti čim dijete napuni 2 godine, a isto postoji u kombinaciji s cjepivom za hepatitis B (TWINRIX). One koji su u ime vašeg djeteta ili naručili, ili uradili markere na hepatitis, a nisu učinili sve što treba - u ovom slučjau očito nedostaje IgM na hepatitis A - lijepo pozdravite. Najčešće je to "iz tzv. tehničkih razloga" (nedostatak reagencija ili sl.), ali tada bi trebalo zadržati malo seruma djeteta da se pretraga naknadno dopune, uz jasnu obavijest roditeljima da je vjerojatno sve u redu. Na vašem bih se mjestu svakako i sam testirao, i too na sva tri virusa hepatitisa: A, B i C, i to:anti-HAV IgM, anti-HAV IgG, anti-HCV, HBsAg, a ako je potonji negativan, tada dodati anti-HBs IgM i anti-HBs IgG. To bi bio neki minimum za dijete i za majku, ako se ispituje hepatitis u malog dojenčeta.