Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


KAŠALJ KOD DJETETA


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

v.goj22

26.02.2018. 13:15

Poštovani,
zanima me da li trebamo raditi kakve dodatne pretrage,briseve i sl.,na temelju slijedećeg.

Naime,sin od 5,5 godina,u godini kašljuca,doslovno kašljuca ili prije ili nakon nekakve bolesti,koji onda ne prestaje po mjesec dana.Ili,dovoljno je da se samo malo oznoji i takav vruc izide van,npr.po zimi,iako je zabundan skroz.
Znaci,pocinje s nosom,prozirni sekret,s izmjenom zućkastog,ponekad krv kad puse nos.Nekad iz nosa ne ide nista,pa opet suho kasljuca,kao rafalna paljba mi ima zvuk.Uz sve silne inhalacije (kucni inhalator,u koji stavljamo 2 ampule Sinomarina za djecu-pakirano kao ampule fiziološke otopine,mala plastična ampulica),kapamo običnom fiziološkom,ponekad i Sinomarin sprejem,stavljamo mokre ručnike na radijatore, no čini nam se da ga svi ti tretmani još više podražuju.Znaci,kasalj mu se pojavljuje i bez temperature. Krajem 2017. je prebolio vodene kozice,imao je isti takav kasalj,koji se povukao zajedno sa kozicama.
Prije 30 dana,kad smo išli kod pedijatra zbog tog istog kašlja,prepisao mu je Tobrex kapi,3X3 u nos,i bilo mu je dobro,no kako se koristi samo 5 dana,brzo nakon prestanka koristenja se kasalj opet javio.
Najgore je preko dana,pogotovo kad skače po kući ili ako se smije ili je aktivan,a po noci mu se obicno smiri.
Jucer je bilo najgore,crven je bio u licu od tog kasljucanja,sad ga je i grlo pocelo grebati,a i prije toga se u 2 navrata zalio na bol u desnoj strani trbuha.
Ovaj zadnji kasalj je bio i pracen 2-dnevnom temperaturom ,od 38,5 C,mjereno pazušno do 38,7.Sad je ostao isti taj kasalj bez temperature,a i i isti mu se pojavljuje,godisnje barem 4-5 puta,i traje do 7 dana,pa ga nekako suzbijemo prethodno navedenim inhalacijama i kapanjem.
No,za ovaj zadnji kasalj nista ne pomaze-govorim o prethodno navedenim tzv."tretmanima" koje inače radimo kad se taj kasalj pojavi.
Prije par godina smo isli ORL-u bas zbog ušiju,pa miu je pregledao i grlo te je rekao je da ako s tim kasljucanjem izdrzi do osnovne skole,nema potrebe za vađenjem mandula,dakle u tom tonu se i nastavilo dosad,samo ovaj zadnji sa temperaturom,inače je kašljucanje bez temp.

Da li trebamo biti strpljivi da kasalj prode ili da napravimo dalje pretrage,s obzirom da ih dosad nije radio jer je po pedijatrici taj kasalj stvar nosa,ali nije nikad radio briseve ni nosa ni grla.
Znaci,konstantno suho kasljucanje,doslovno kasljucanje,svrbez nosa povremeno,a i zali se i da ga usi bole iza,di su one kosti iza uha.
Vrticko je dijete.

Hvala,lp.Mama Vesna.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.03.2018. 09:25

Bilo bi dobro napraviti kontrolu kod specijaliste ORL (zbog bolova u ušima, ne zbog kašljucanja). te ev pregled pulmologa. Brisevi se u pravilu ne rade - i ne daju se antibiotici zbog curenja nosa. Naročito se ne daju antibiotske kapi za oči za primjenu na sluznici nosa.