Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


kašalj, panatus, antibiotik...


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

06.01.2009. 11:30

Poštovani dr.!

Imam dijete od 2 god i 4mj (15 kg). Dosta kašlje, dost mu curi nos, imao je temp. od 37,5 do 38,5 (pod pazuhom), nije neka visoka temp, ali je stalno bila iznad 37 zadnja 3 dana. Večeras mu je pala na 36,6 (sama, nisam ja snižavala). Kašlje dosta, i danju i noću. Kašalj je produktivan. Danas smo bili kod dr. i dobio je amoksicilin 3x5ml i panatus sirup 3x5ml. Pregledala ga je mlada liječnica koja mijenja našeg pedijatra pa zato želim i vaše mišljenje. Ona ga je poslušala i kaže da na plućima ničeg nema a da je grlo samo lagano crvenkasto. Nije ga čula kako kašlje pa me najviše buni taj panatus. Znam da sam ga ja bila dobila za suhi, neproduktivan, nadražajni kašalj pa uopće neznam što da radim, da mu to dajem ili ne? Njegov kašalj stvarno nije suh. On se zakašlje, pa se baš čuje kako se taj šlajm "trga", neznam kako da vam to opišem. Nezna iskašljat kako treba, pa mu ponekad kao ostane u grlo pa par minuta priča malo, recimo, promuklo. Znam da je teško dati svoje mišljenje o stanju djeteta koje niste ni vidjeli ni čuli.
U slučaju produktivnog kašlja, panatus može samo pogoršati stvar, nije tako? Još nismo krenuli s terapijom jer je ljekarna već bila zatvorena. Koliko dugo uopće treba piti antibiotik? Inače smo stvarno rijetko kod pedijatra (još nikad nije popio antibiotik, povremene prehlade same prolaze).
I još jedno pitanje; da li bi preporučili ili ne da se djetetu tijekom antibiotske terapije daju i prolife suspenzije? Što mislite o tome?
Unaprijed vam se zahvaljujem!

Darko Richter, dr. med.

06.01.2009. 19:45

Ja tu ne bih davao nikakvu terapiju, a ako išta, onda antibiotik,iakobih se i tu strpio još koji dan.

biona1105

19.02.2014. 13:15

Poštovanje!!! Imam djevojčicu od 2 god, ima suh i nadražajan kašalj. Pedijatrica joj je prepisala Panatus sirup, međutim svaki put kad joj dam sirup ona ga odmah povrati, sto da napravim, kako da joj dam taj sirup a da joj ne izazovem povraćanje??? Mogu li pomiješati 5 ml sirupa u čaj??? Molim pomozite...hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

23.02.2014. 23:10

Možete pokušati tako, no ako je kašalj zagušujući možda bi trebao neki drugi lijek (Ventolin?). U svakom slučaju neka spava na ležeju s jako povišenim uzglavljem, zrak u prostoriji neka bude prohladan i vlažan. Povećajte unos tekućine koliko god je moguće. Ako kašalj iscrpljuje dijte javite se na kontrolu.