Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


kefalhematom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

petar

09.02.2005. 11:29

Poštovani doktore,

Moj dvoipomjesečni sin ima okošteni veći kefalhematom s desne strane glave, i pedijatrica nam je već na prvoj kontroli rekla da ćemo morati napraviti UZV glavice zbog porođajne ozljede iako je dijte kako je ona rekla "neurološki super". Po rođenju je inače imao apgar 10/10. Mene sada to malo brine jer sam i sa prvim djetetom prije sedam godina imala isti slučj sa još većim kefalhematomom i neurolog mi je rekao da je to samo estetski problem i nikakav uzv nije rađen( u istoj dobi od 2 mjeseca). Zanima me Vaše cijenjeno mišljenje, da li imam razloga za brigu. Unaprijed zahvalni,

Dr. Darko Richter

09.02.2005. 17:24

Kefalhematom nastane kada glavica kod poroda podnosi neku veću silu trenja, koja odvoji pokosnicu od kosti na ubanji i tu se onda skupi krv, koja se kroz nekoliko tjedana resorbira. Katkada je kefalhematom posljedica izvlačenja vakuum-ekstraktorom. U svakom slučaju, riječ je o silama većim od uobičajenih koje djeluju na glavicu u porođajnom kanalu. Stoga, teoretski gledano, nije loše pogledati UZ mozga, iako do sada nisam čuo da uz kefalhematom sam, bez drugih komplikacija (npr. asfiksije, krvarenja, infekcije, niskog skora po Virginiji Apgar), ima neki veći rizik unutarlubanjskih povreda. Zbog onih teoretskih razloga liječnica vas šalje na pretrage, kako se ne bi nešto propustilo, jer, ako ikada nekom padne napamet da je, npr. dijete kojemu slabije ide matematika, nekada davno imalo kefalhematom, i "doktorica ga nije poslala", kome da ona objašnjava da rizik nije veći i da sve to skupa nema veze. Linč postoji, ako samo kao prijetnja, i dok se svi ne urazumimo i ne steknemo/zaslužimo uzajamno povjerenje, doktori će se "pokrivati" pretragama, koje će u vama proizvoditi (zlokobne) sumnje, a sve bez istinskog razloga.

vlatkus

03.09.2012. 11:10

Poštovani, moj sin, sada star godinu i 9 mjeseci se rodio s povećim kefalhematomom na lijevoj strani glavice. U bolnici su mi rekli da će se povući kroz koji mjesec. On se je, doduše, dosta smanjio, ali do sada nije nestao. Kada je imao godinu dana napomenula sam pedijatrici da se još nije povukao na što je ona odgovorila da je bio velik i da se je osjetno smanjio. Danas je ostala je relativno mala "kvrga" (tvrdo ispupčenje do najviše 1 cm, a u dužini od oko 2 cm) koja se već duže vrijeme ne mijenja veličinom. Da li to znači da će ona ostati zauvijek ili će se dalje sporo povlačiti, te da li su potrebne pretrage s obzirom da se hematom nije u potpunosti povukao? Hvala i srdačan pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

03.09.2012. 13:45

Krvni podljev je dobrim dijelom okoštao i u procesu pregradnje kosti (dijelovi lubanjskih kostiju se razgrađuju i stvaraju novi) će i ovaj dio nestati. Ponekad taj proces traje godinama.

Tatina Deica

26.09.2012. 10:25

Postovani, moja kcerka ima 33 dana. Usljed otezanog poroda, pojavili su joj se kefalhematomi sa obje strane parietalno. Svi su nam do sada govorili da ce se to povuci tj resorbovati. Medjutim, juce sm imali incident (bebica pala u autu), pa smo uradili CT glavice. Hvala bogu prilikom pada nista se nije desilo, medjutim, neurohirurg nam je rekao da su kefalhematomi vec dobro okostili (kalcificirali) i da je po njemu jedino rjesenje operativni zahvat, kako bi se postigao normalni oblik glavice.
Molimo Vas da nam kazete svoje misljenje.
Zabrinuti roditelji.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.10.2012. 11:30

Kefalhematomi normalno okoštavaju, proces počinje od površine pa sve do sredine; nakon toga se kost pregradnjom izravna. Ne preporučujem operativni zahvat, s nalazima zatražite drugo mišljenje kod iskusnog neuropedijatra.

Serena84

29.04.2016. 11:45

Postovani doktore,
moj sin sada ima mjesec dana, pri rođenju su mu nastala dva kefalhematoma obostrana parietalna. Neurološki se dijete dobro razvija. Napravljen mu je UZV glave s mjesec dana i nalaz je sljedeći:
Obostrano parijetalni kefalhematomi, dobro inkapsulirani debljom fibroznom hiperehogenom stijenkom, lijevo s fragmentiranim kalcifikatima, lijevi duzine oko 60mm, dubine do 10mm hipoehogena inhomogena sadrzaja,desni duzine oko 55mm,dubine do 10mm... Zanima me vase misljenje da li bi se odlucili na operaciju s obzirom na navedeni nalaz.? Unaprijed zahvaljujem!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.05.2016. 17:45

Nema potrebe za operacijom, sve će se spontano riješiti - dio ugruška će se rastopiti a dio će okoštati te će se pregradnjom kosti glave sve izravnati.