Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Kilaža


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mama

06.07.2003. 00:09

Poštovani!
Imamo djevojčicu od 13 mj.života, koja je do sada dobivala prosječno na težini. Sada smo zabrinuti što je vaga na kontrolnom pregledu pokazala da je zadnjih 2 mjeseca dobila svega 100 grama!? Obzirom da dijete s godinu dana obično utrostruči porođajnu težinu, njoj sada do toga fali čitavih 1200 grama. Naime sada ima 9100 g, te 75 cm.Naš pedijatar kaže da nema razloga za zabrinutost. Ona je inače izuzetno živahno dijete, stalno u pokretu, još ne hoda samostalno, ali puže i hoda kada nešto gura pred sobom. Inače nam se čini da količinski dosta pojede, ima 5 obroka dnevno i uglavnom sve voli jesti.
Iako izgleda zdravo i veselo, ne djeluje mršavo, svejedno smo malo zabrinuti. Trebamo li paničariti?

Dr. Darko Richter

06.07.2003. 08:18

Nikada ne treba paničarit, no ja vam više od toga na temelju ovog dopisivanja ne mogu ni reći.
Koja joj je porođajna težina i koja je dinamika dobivanja tijekom vaganja u prvoj godini? Što to vama znači prosječno dobivati na težini? I kako slijedi precentilne krivulje? Ljudi misle da je medicina malo previše jednostavna, a onda si sami postave pitanje i petljaju po odgovoru, pa na kraju opet pitaju nekog liječnika, ali mu ne daju podatke - jer, jednostavno, ne znaju na što sve liječnik obraća pažnju kod nekog pregleda (a da okolina toga i nije svjesna - pa si poneki pomisle kako bi to i sami mogli uraditi). I još nešto, jako je teško odgovoriti na pitanje, tipa "sve je u redu, ali možda i ne?", pogotovo bez pregleda.