Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6628 | Broj poruka: 26393

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Kontraindikacije cjepiva


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Zoran

22.09.2004. 12:54

Moje dijete cijepljeno je s engerix cjepivom (16.09.2004 godine)prvi puta s pet godina i dva mjeseca. Treći dan nakon cijepljenja pojavljuje se kod djeteta nesvjesno zakretanje očima u desno i istovremeno lagano zakretanje glavom u istu stranu. Nakon posjeta pedijatru upučeni smo u bolnicu na odjel neuropedijatrije gdje ga žele hospitalizirati radi dodatnih pregleda i daljnje obrade s ulaznom dijagnozom nystigmatus. Dijete je rođeno kao neurorizično bez kasnijih problema u razvoju. Prije godinu i pola dana imao je febrilne konvulzije izazvane visokom temperaturom zbog gripe, te je bio bolnički obrađen i pušten kući.
Pitanje:
Da li cjepivo ENGERIX može izazvati ovakav poremećaj i ako može što dalje raditi?
Molim Vas za brzi odgovor.Hvala.

S poštovanjem,
Pozdrav

Dr. Darko Richter

22.09.2004. 19:38

Na valja nikada žuriti, latinska kaže: "festina lente" (žuri polako). Ne postoji niti jedan stručni izvještaj u recenziranoj literaturi o povezanosti nistagmusa i cijepljenja rekombinantnom vakcinom protiv hepatitisa B. Dakle, ako nistagmus u vašeg djeteta i ima stvarne veze s tim cjepivom, to bi bio prvi slučaj za koji sam ja čuo, i trebalo bi ga dobro obraditi. Osobno sumnjam u taj nistagmus, jer, ako se akutno javi, i liječnik je u njega siguran, hospitalizacija je neminovna da se iščeprka etiologija i eventualne mogućnosti liječenja, a hospitalizacija očito nije uslijedila. Dakle, ili niste sigurni vi, ili nije siguran neuropedijatar, pa proizlazi da ništa nije sigurno i da vi malo sondirate mene, a to mi baš nije drago. Osim toga, otkuda se dijete baš sada cijepi, jer, ili se cijepi kao malo dojenče, ili na pragu adolescencije, s 11 g. Za ostale vremenske prozore u kojima se cijepi morala bi postojati specifična indikacija. Koja je to u vašeg djeteta?

Zoran

29.09.2004. 13:41

Nakon urednog EEG-a, CT-a, te u očekivanju MRA, pregledom fundusa nije nađen nystagmus, međutim nakon tonalne audiometrije standardnog timpanograma bitermalnog kaloričnog testa, rotatornog ispitivanja aparata i kompletnog ORL pregleda (u KBC Šalata), ipak dijagnosticiran nystagmus centralis, hypacusis conductiva lat.sin.-HAL.

Je li moguće da je to posljedica ENGERIX cjepiva i koliko se dugo očekuje trajanje Nystagmusa s obzirom na koncentraciju virusa i stvaranja antitijela virisa hepatitisa B u dijeteta dobi 5 godina i dva mjeseca.

Dr. Darko Richter

29.09.2004. 21:07

Mislim da je od djeteta napravljen pacijent, no na ovu se opasku ne morate osvrtati, niti ja baš mogu potpuno u nju biti siguran ... tek, tako mi se na daljinu čini. Ako se nistagmus vidi samo po pretragama, a ne vidi se klinički, pitam se da li uopće postoji, tu sam sumnju već izrekao kod prvog odgovora
Sve što ste nabrojali nema nikakve veze s Engerixom.
HAL i konduktivna nagluhost nemaju neke očite veze s centralnim nistagmusom, a pogotovo ne s Engerixom. .
A sada, na kraju: Engerix uopće nije virusno cjepivo, tu nema nikakvog virusa, već je jedan vrlo mali dio virusa hepatitisa B umjetno sintetiziran da kao cjepivo polučuje stvaranje specifičnih protutijela koja brane od obolijevanja cijelim i živim prirodnim virusom. Antitijela se stvarju jednako brzo kao na svaki drugi antigen, to vam počinje odmah, prvi se tragovi vide kroz par dana, a puna sinteza protutijela registrira se kroz 2-3 tjedna.