Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


KRV U STOLICI DOJENČETA


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

LanaMa

16.01.2013. 11:30

poštovani,

imam curicu staru mjesec i pol dana. isključivo je dojim. u nekoliko navrata sam primjetila na peleni, u stolici tragove krvi. male, ali zamjetne.stolica je inace gotovo uvijek zlatno žute boje, rijeđa i zrnasta. ponekad se desi da je malo i zelena.beba se dosta napreze prije nego ima stolicu iako je ona rijetka. u danu ima 5-6 stolica, a krv sam primjetila u nekoliko navrata (možda 4-5) zadnjih 10-ak dana.

Inače beba dobro napreduje.Na prvom pregledu je utvrđeno da je dobila 1,5 kg od težine sa kojom je izišla iz rodilišta (rođena sa 3820, pala na 3550, a na pregledu 5070 g).

Molila bi vas da date svoje mišljenje o mogućem uzroku sukrvice u stolici te nas uputite što dalje raditi.

Unaprijed hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

19.01.2013. 13:00

Jako je važno to što dojite i što dijete dobro napreduje. Zapravo, napredak u prvih mjesec dana je iznadprosječan pa vjerojatno ima grčeve (kolike) koji uzrekuju učestalo dojenje i umirivanje na prsima. Krv u stolici može biti znak alergije. Pokušajte izbaciti iz prehrane mlijeko i mliječne proizvode, dobro čitajte deklaracije svih proizvoda koje konzumirate jer mlijeka u prahu ima u cijelom nizu proizvoda (od suomesnatih pa nadalje). Pričekajte 3 tjedna prije nego vidite konačni učinak. U međuvremenu uzimajte tablete šumećeg kalcija 3x300 mg ili 2x 500 mg. Bilo bi dobro provjeriti hemoglobin djeteta i dati ponovno 1 dozu K vitamina (kao u rodilištu). Možete davati i BioGaia probiotik.

mrphy

22.01.2013. 22:40

Poštovani,moja curica stara je 5 i pol mjeseci samo je dojim i uvijek ima proljevastu stolicu žućkaste boje i u par navrata pojavili su se tragovi krvi,obratila sam se pedijatrici a ona je rekla da to nije ništa,takva stolica bila je 2-3 puta i više ne.Zanima me Vaše mišljenje,još uz to počela sam joj davati kašice po preporuci pedijatrice 2-3 kašikice dnevno ispočetka,a onda stolica postala zelena i dosta tečna,beba je dobra i napreduje ne vidim nikakve promjene na njoj osim stolice.Unaprijed hvala na odgovoru,pozdrav!!!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

31.01.2013. 10:45

Ja bi preporučio samo provjeru hemoglobina - ona se i inače radi svoj djeci u dobi od 6 mjeseci. Preporučam praćenje djeteta i stolice, ne treba žuriti s pretragama.

ela444

04.02.2013. 15:20

poštovani,
bila bih zahvalna ako biste mi pomogli i dali neke odgovore vezane uz temu.
imam sina starog 4 i pol mjeseca, unazad dva mjeseca mu se javlja krv u stolici. da krenem od početka; kada sam primjetila krv bili smo na novalacu, u bolnici su nam rekli da je možda alergija te smo prešli na aptamil pregomin, u međuvremenu je stigao nalaz te je negativan odnosno ne pokazuje alergiju na proteine kravljeg mlijeka i IGE, stolica mu je i dan danas jako smrdljiva, kao nešto trulo, krv se javlja u razmacima 2-3 dana u točkastom obliku, stolica je maslino- zelenkaste boje, unazad par dana sam primjetila tamne mrlje u stolici, nisu skroz crne onako tamno smeđe, te je stolica nešto tvrđa.( počela sam mu lagano uvoditi kašice) napomenula bih da je on inače zdrav, dobro napreduje na težini, nosili smo stolicu 2 puta na analizu bakt. i virusa i svaki put su bili negativni, i drugi nalazi krvi i urina su dobri,..dan danas ne znam sto mu je i nitko mi ne daje odgovore.
ako imate neko mišljenje ili savjet bila bih jako zahvalna!

lp, ela

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.02.2013. 12:55

Pokušajte davati probiotike. Provjerite da li u stolici još uvijek ima krvi. Nalazi koje ste napravili treba uzeti s rezervom obzirom na malu dob djeteta. Ako ste zabrinuti konzultirajte gastroenterologa. On će procijeniti ima li opravdanja proširivati pretrage..

neli1984

28.09.2016. 12:45

Postovanje,
Posto nisam pronasla odgovor iako ima slicnih molim vas za savjet.
Imam bebu 2 mjeseca i hranila sam je hipp combioticom. Imao je urednu stolicu, medjutim posto da je puno povracao zamjenila sam baby love mlijekom koje je sasvim dobro prihvatio samo su mu crijeva konstantno "krcala" da bi nakon desetak dana primjene uocila crne 'koncice' u stolici. Obratila sam se pedijatru koji je iskljucivo insistirao da se vratim na hipp jer to povracanje ne povezuje sa hipp hranom sto sam i ucinila. Medjutim beba je ponovo pocela puno da povraca s manjim brojem koncica u stolici koje su pocele biti poprilicno tvrde. Isprobala sam trecu hranu Novalac nakon cega je bebi zelenkastija stolica sa vise debljih koncica mada. Prije par dana pocela sam koristiti i biogaja kapi. Beba je od rodjenja do sada uvijek istog raspolozenja. Jede svaka dva sata i vedra je te napreduje normalno. Medjutim brinem se zbog ovih koncica jer ne znam uzrok pa ako mozete da mi date savjet. Beba je iskljucivo na adaptiranom mlijeku. Hvala unaprijed

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

29.09.2016. 10:15

Obzirom da je dijete dobro potpuno je nebitno kako izgleda stolica. Nemojte više mijenjati mliječnu formulu.