Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6620 | Broj poruka: 26369

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


krvava i sluzava stolica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

natasa

22.02.2006. 00:03

moj decak ima 2 god.i 9 meseci.pre nedelju dana imao je krvavu i sluzavu stolicu 2 puta toga dana i to je prestalo,povremeno ima opstipacije,ali se i dalje povremeno zali na bol u trbuhu.taj bol traje svega nekoliko sekundi i on nakon toga nastavlja svoje aktivnosti.uradili smo koprokulturu i nista se nije izolovalo kao i UZ gde je sve uredu osim meteorizma.u terapiji koristi espumisan kapi i portalak sirup(5mlx1 dnevno mesec dana).molm vas dami pomognete i kazete vase misljenje,da li je to neka opaka bolest i da li treba uraditi jos neke analize.molim vas pomozite zabrinutoj majci.

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

23.02.2006. 17:46

Cijenjena gospođo Nataša, koliko mogu shvatiti pojava sluzi i krvi u stolici bila je pred oko 7 dana i to dva puta. Prema tome, ta se epizoda vjerojatno spontano smiruje. Niste naveli koliko je bilo krvi i da li je krv bila svjetlo ili tamnije crvena. Kako dijete uzima Portalak sirup vjerojatno je da ima dugotrajnije probleme sa stolicom, koja je uz to moguće i tvrđe konzistencije. Sve to samo po sebi može biti odgovor na pitanje porijekla krvi. Za sada bih Vam preporučila promatranje djeteta i njegove stolice i reguliranje probave ponajprije pravilnom hranom. U slučaju ponavljanja iste pojave ili njenog pogoršanja, morate potražiti pedijatra koji se bavi tim problemima. Pretrage koje dolaze u obzir ovise o boji (a donekle i o količini) krvi u stolici; to su uglavnom rtg i endoskopske pretrage. No, prije toga može se djetetu provjeriti krvna slika; normalan nalaz eritrocita i hemoglobina govori protiv dugotrajnijeg i nevidljivog krvarenja, pa mirnije možete čekati. No, u svakom slučaju, nemate razloga za paniku. Da se radi o odrasloj osobi, preporučila bih Vam žurbu, koja u ovom slučaju ne samo da nije potrebna. već može biti i štetna.
Mnogo pozdrava.

natasa

25.02.2006. 00:56

krv koja se nasla u stolici bila je svetle boje i ne bih to mogla reci kao nekoliko kapi jer se na njegovom rublju moglo jasno uociti prisustvo krvi i sluzi koja nije imala miris kake.portalak sirup pije 3 dana,krvi i sluzi nema ali je stolica i dalje tvrde konzistencije i jos uvek nije redovna zbog cega se on redje ali jos uvek zali na bolove.mnogo vam hvala

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

26.02.2006. 16:40

Cijenjena Nataša, vjerojatno je krv posljedica tvrde stolice koja svojim prolazom na izlaznom dijelu crijeva oštećuje osjetljivu sluznicu. Bilo bi dobro regulirati probavu prehranom, čije, principe, vjerujem, znate i sami. Izbacite iz prehrane čokoladu, čokoladna pića, grickalice, previše mlijeka, a dajte djetetu više voća i povrća, voćnih sokova koje možete dodatno i zašećeriti; umjesto slatkiša kupite mu kandirano voće (suhe šljive, smokve, papaju, ananas, marelice....), a možete mu u jogurt dadati 1 veliku žlicu ostatnih tvari u obliku Mueslla koji se kupuju u svakom većem dućanu i kojih ima mnogo vrsta - neće naškoditi ni ostalim članovima obitelji ! Još Vas jednom pozdravljam, a ako trebate možete se javiti na broj: 01 4552 333/325 ili 316.

Sani123

06.11.2016. 12:05

Poštovani, imam djevojčicu od 4 mjeseca koja povremeno ima krvi u stolici ( povremeno smatram da po 7-8 dana nema pa onda u dvije - tri pelene ima). Krv je svjetlo crvena, u točkicama ili trakicama, a stolice su joj zlatno žute ili senfaste boje te ih ima između tri i pet u danu. Djevojčica je isključivo dojena, dobiva oko kilu mjesečno na kilaži i vesela je i aktivna. Znam da to može biti posljedica bakterija ili alergija i to trenutno sa pedijatrom ispitujemo ali zanima me da li to može biti posljedica prepunjenosti dojki? Pronašla sam članak stranog autora koji to objašnjava na način da zbog prepunjenosti dojki dijete dobiva ono prvo mlijeko koje je siromašno masnoćom koja potiče probavu, pa laktoza duže fermentira u crijevima i tako ih oštećuje. Koje je Vaše mišljenje o tome? Hvala.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.11.2016. 22:10

Ako je dijete dobro te ako nije niska razina hemoglobina tada ne treba ništa činiti. Priča o povećanom unosu mlijeka koje ima više mliječnog šećera ne bi imala utjecaja na pojavu krvi u stolici, može samo uzrokovati povećano stvaranje plinova u crijevima.