Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Leukopenija i visoki jetreni nalazi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mkiramar

11.09.2011. 21:45

Poštovani, molila bih Vas da mi pomognete u nedoumici. Naime imam dijete staro 11 g., koji je dobio tem, uz glavobolju, lagano povečane čvorove ispod mandibule i lagano grebuckanje grla, bez kašlja. Dok smo snizili tem, glavobolje nije bilo. Tem. je trajala 3 dana do 38,9 C i malo mi se tog 3. dana žalio na lagane grčeve-bolove u crijevima, pa smo tada išli u Zaraznu. 2-3 dana sam mu davala sirup Dalsy u propisanim dozama. Kod pregleda nisu uočene nikakve zabrinjavajuće stvari i učinjeni su sljedeći nalazi: L-2,47, E-4,99, Tr-163, u razmazu Seg-32,0, Neseg-17,0, Limfo-29, Mono-13, Limfo-reaktivni-8, Eo-1. Jetrene AST-89, ALT-64, CRP-44,3, LDH-321, a ostali parametri u redu. Sumnjali su na mononukleozu, a zabrinjavalo ih je skretanje u lijevo i leukopenija. U Zaraznoj su nam preporučili praćenje i javljanje svom dr. ili njima u slučaju pogoršanja.
Temp, je trajala puna 4 dana i tada se počela smirivati, a ujedno se pojavio nježan osip (koji je ličio na lagani osip kao kod alergija ili narančinu koricu) po trupu i rukama duž unutarnje strane na dijelu bez dlaka. Zadnja 2 dana stolica je bila proljevasta, ali svega 1-2 puta na dan. Naša dr. opće prakse rekla je da je osip zanemarujući i da sumnja na mononukleozu i neka ponovimo jetrene da potvrdimo. 6 dana od pojave bolesti, kod koje je temp trajala 4 puna dana, imao je osip 2 dana po trupu i rukama i to je nastupilo kada nam je tem. jenjavala i proljev u trajanju od 3 dana. Jetrene su taj 6. dan jako skočile AST-211, ALT-252, gama-136, LDH-531, CRP-19, a Leukociti-7,1, trom-189, dif: seg-17, neseg-7, limfo-44, reaktivni limfo-19, mono-10. Dr. nam je rekla da je monocitoza i neka mirujemo i stroga dijeta.
Nakon dijete i mirovanja od 8 dana (od početka simptoma prošlo je 18 dana) jetrene su se vratile u normalu, jedino je gama ostala 87, razmaz i KKS u normali, serološki nalazi ukazuju da nema akutne mononukleoze Ig M negativan, ali je bio u doticaju Ig G pozitivan.
Moja pitanja su da li da se zabrinjavam zbog izrazite leukopenije u početku bolesti? Da li je možda sirup Dalsy mogao doprinjeti tolikoj leukopeniji? Na kraju dr. nije sigurna da je uopće bila mononukleoza, jer kaže da se jetrene ne bi toliko brzo vratile u normalu i šalje nas na UZV slezene radi početne leukopenije. Dijete se osjećalo cijelo to vrijeme u redu. Možete li mi reći što vi mislite o cijeloj priči? Ispričavam se na po dužem opisivanju i unaprijed hvala!

Darko Richter, dr. med.

12.09.2011. 16:40

Meni nije jasno zbog čega se uopće išlo liječniku, a onda, zbog čega su se radili nalazi (iako je znam zbog čega, ali, objektivno ih je teško ili nemoguće opravdati).
Iz toga slijedi da vam ne mogu niti približno znati odgovor na pitanje, osobito ono o jetrenim enzimima, pa i o leukocitima.