Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


loša probava?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Julia

28.05.2002. 00:02

Štovani,
moja dvomjesečna curica rođena je u 36. tjednu trudnoće s porođajnom težinom 3.140 gr. U dobi od točno dva mjeseca teži 5.000 gr. Dojim je i lijepo napreduje ali od prvog dana ima problema s probavom. Svakodnevno ima jake vjetrove i bolne grčeve (naročito prilikom hranjenja i netom poslije). Stanje se nešto smiri nakon pražnjenja crijeva. Stolicu ima svaka 2-3 dana /mekanu, homogenu i obilnu/. Čini mi se da je to jako muči. Moj stariji sin je bio na prsima 14 mjeseci i imao je stolicu nekoliko puta dnevno do druge godine života.
Molim Vas za savjet.
Julia

prof dr sc Ana Votava-Raić

28.05.2002. 22:26

Cijenjena gospođo Julia, ako se ne varam, postavili ste još jedno pitanje u svezi s Vašim djetetom ( ili je u pitanju samo podudarnost ?). Ako navratite u našu Kliniku, bilo bi dobro da dođete i u gastroenterološku ambulantu (obično meni osobno). Ako se to ne dogodi, ili do tada, odgovorila bih Vam da se najvjerojatnije radi o kolikama zbog gutanja velike količine zraka. Tzv. aerokolike nisu opasna pojava, ali su bolne i stoga i manifestacije mogu biti burne. Medicinska pomoć gotovo je uvijek relativna; istini za volju, priroda je tu efikasnija - grčevi obično nestaju u dobi između 3 i 5 mj. života. Pokušajte s nekim tvorničkim preparatom ili nekim magistralnim lijekom, što će Vam savjetovati u ljekarni. Što se tiče stolice, odgovor također nije jednostavan. Pražnjenje crijevnog sadržaja individualna je i promjenljiva pojava. Ono najvažnije je da dijete dobro napreduje i da je na prirodnoj prehrani. Upućujem Vam srdačan pozdrav.

melobat

22.07.2016. 11:25

Poštovani!
Imam sina od 6 mjeseci dojen, dobro napreduje 76cm 10kg. S pet mjeseci na preporuku pedijatrice smo krenuli s dohranom ( teško prihvaća). Od drugog tjedna starosti ima problema s aerokolikama koje i dalje traju, ali manjeg inteziteta. Dok siše koprca se na dojci kao da tjera zrak vani, a često neuspješno usput se naguta zraka koji neizlazi sav podrigavanjem, loše spava tj. brzo se probudi umoran .Stolicu urednu ima svaka 1 1ipol dana kod koje se dosta koprca. Naša pedijatrica kaže da je to normalno i da će s vremenom proći ( pregled s 4 mj.) Brine me jer ima 6 mj., a probava kao da je sve usporeno. Htjela bi Vaše mišljenje ima li potrebe raditi neke pretrage, savjet ili samo strpljenje. Otac mu je bio alergičan na mljeko, slatko... ali ne u dojenačkoj dobi. Unaprijed hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.07.2016. 13:15

Obzirom da dobro napreduje ne treba raditi neke opsežnije pretrage. Preporučam napraviti pregled urina i određivanje hemoglobina, možete davati probiotik i simetikon kapi (Espumisan, SAB Simplex). Eventualno se može pregledati stolica na skriveno (okultno) krvarenje.