Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6625 | Broj poruka: 26384

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Kašalj kod djece


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

gemini0202

07.01.2014. 10:50

Poštovani ,
imam pitanje za Vas , zbunjena sam i bila bi Vam zahvalna na pomoći.
Naime, imam blizance od 4 godine, prošle godine je jedan dobio prvi bronhitis u životu , ( prije toga nikakve teže bolesti , klasične virozice , nikad jak kašalj ) taj bronhitis je izliječen sa ventolinom i flixotidom , ali svaki put od tada kad se prehladi , znači najobičnija prehlada završi sa kašljom , od tada nikad više nije bio bronhitis , nego iritacija grla od sljevanja sekreta iz nosa , po preporuci pulmologice je ovako - u trenu jakog kašlja dati ventolin 1 potisak, u slučaju česte uporabe ventolina uključiti flixotide, nakon tog bronhitisa , 2 puta je bio prehlađen, oba puta je dobio samo 1 potisak ventolina i praktički bi sve prošlo za dan dva od tog jednog potiska .... Ja ga inhaliram fiziološkom otopinom kod kuće , čistim nos, vlažim prostorije ... Radili smo kompletnu alergološku obradu , sve je negativno i prick test i putem krvi , čak sam tražila bris nosa na eozinofile i to je sve u redu .. Bili smo kod otorinolaringologa , radili smo fiber , nalaz uredan za dob, krajnici povećani , strše van lukova nepca, na taj nalaz ja sam iskreno mislila da je to ključ tog kašlja, krajnici su 30 % uvećani ali onda je otorinolaringolog rekao da je to s obzirom na dob normalno i da će to vjerojatno proći (povući se ), te da to nije za vađenje , također je rekao da ima laganu laganu devijaciju sinusa!! Meni to ne izgleda kao normalan i zanemariv nalaz ali ja sam laik pa Vas molim za savjet ! Moje pitanje je , koje je vaše mišljenje zašto svaka prehlada završi sa tako jakim iritirajućim kašljem , pluća su uredna u ove zadnje dvije prehlade , zašto kod prehlade mora dobiti barem taj jedan potisak ventolina da bi mu bilo bolje ? I zašto mu uopće pomogne taj ventolin ako su pluća čista ??? Dokt je svaki put preslušala .
Što se tiče flixotida , također je pulmologica rekla da je prerano da bi ga uvodili na duže vrijeme , jer je samo 2 x u jednoj godini imao takve probleme , tj samo se 2 puta prehladio , s obzirom da će krenuti u vrtić iskreno me strah kako će onda biti kad bude češće prehlađen ...
Neznam šta bi više od pretraga radila , i kako se uopće više postaviti , koja je dijagnoza ???
S poštovanjem .

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.01.2014. 18:20

Nerijetko se dogodi infekcija virusom koji je vrlo agresivan i nakon što bronhitis prođe sluznica se ne oporavi - može biti promijenjena (oštećena) još par godina. I potom svaka nova infekcija izaziva jaču upalnu reakciju, jači otok sluznice unutar najmanjih ogranaka bronha i posljedični suhi kašalj i sipnju (fićukanje). Riječ je tada o hiperreaktivnoj sluznici i trebalo bi pokušati s montelukast granulama (1 vrećica navečer) koje bi imale zadaću spriječiti jaki podražaj bronha i potrebu za Ventolinom. Kada dijete mirno diše ne mora se ništa čuti, no u kašlju se čuje fićukanje (sipnja). Smetnje se pogoršavaju kada dijete legne u horizontalu - zato treba spavati s povišenim uzglavljem. Dobro je da nema znakova alergije te možete očekivati da će vremenom ove smetnje nestati u potpunosti. Pohađanje kolektiva će nedvojbeno povećati učestalost ovih epizoda....

gemini0202

09.01.2014. 11:40

Poštovani ,

hvala Vam puno na tako brzom odgovoru , recite mi samo , te granule , da li je to na bazi kortikosteroida ? Koliko dugo bi on to trebao koristiti, mislim na vremenski period i kako uopće doći do njih kad je pulmologica bila i protiv korištenja Flixotida na duži period ?? Znaći samo u fazi kad se djete razboli , dok je pedijatar za to da se za vrijeme ovih zimskih mjeseci koristi svaki dan 2x1 ? I sad sam zbunjena iskreno .
Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

19.01.2014. 14:40

Granule nisu na bazi kortikosteroida. Njih i Flixotide ima smisla preventivno koristiti ako su epizode otežanog disanja i kašljanja učestalije (npr 1x mjesečno). Niti dugotrajnija inhalacija Flixotida nema utjecaja na opći rast i razvoj djeteta, stoga se smatra sigurnim lijekom.

marina-p

21.01.2014. 18:35

poštovani,imam kći od 5 godina koja ide u vrtić,od kad je krenila u 9 mjesecu počela je pomalo kašljati nekad produktivno,nekad suho i nadražujuće,nije imala temperature niti upale.problem je što taj kašalj ne prestaje več četvrti mjesec.prije mjesec dana imala je laringitis i na pedijatriji je dobila jednu inhalaciju i sirup,urađeni su nalazi krvi koji su bili uredni te smo poslani kući i da se javimo svom pedijatru.pedijatar nam je samo prepisao aerius kroz 7-10 dana i to je to.taj se zvuk psećeg laveža smirio ali kašalj i dalje traje malo produktivan malo suhi a naš pedijatar kaže da je normalno da djete kašlje do 16 puta na dan i naikakvu nam terapiju na daje osim da kupimo biljne sirupe.
molim vas za savjet što da učinimo jer ovako više nije normalno,hvala

gemini0202

24.01.2014. 10:25

Hvala puno na odgovoru.
Posavjetovati ću se dodatno sa pedijatrom,
Hvala !!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.01.2014. 11:35

Nažalost, sve što opisujete je normalno, i važno je da je dijete dobrog općeg stanja. U vrtićkoj grupi cirkuliraju različiti virusi i bakterije te je za očekivati da će kašlja biti još neko vrijeme (najčešće do proljeća kada djeca počnu više boraviti vani). U tom periodu će stvoriti i imunost (otpornost) prema većem broju uzročnika pa će biti i manje kašljanja. U međuvremenu čistite nos i izlazite na svježi zrak koliko god češće možete. Nemojte pregrijavati prostor u kojem boravi.

MTVK77

14.07.2016. 14:40

Moj sin koji uskoro puni 7 god proljetos je krenuo na karate. S obzirom na to da prije nije isao ni u vrtic,niti u bilo koje druge grupe djece poceo je kupiti viroze. U tih par mjeseci lijepila se viroza na virozu,neke s temp.,neke bez,kasljucanje,curenje nosa i sl ...nakon toga svega ostao mu je neki kasalj koji je dosta dugo trajao ali se s vremenom povukao i on. Medutim,i dalje svaki dan pomalo kasljuca...normalno jede i pije,ne kaslje po noci,niti pri naporu...to je vise neko podrazajno kasljucanje(tipa prociscavanja grla)par puta u dana,par puta se zakasljuca...nekad nakon sto popije soka,ujutro nakon sto se probudi zna se par puta zakasljati...Ne vidim da mu taj kasalj radi neke probleme i zaista nije niti ucestao niti nista ali jednostavno nikako da potpuno prestane(od zadnje viroze je proslo nekih mjesec i pol do dva). Inace sam isprepadana po pitanju djece. Molim Vas ako mi mozete ista reci na osnovu napisanog bila bih Vam zahvalna.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.07.2016. 11:15

Obzirom da je dobrog općeg stanja nema razloga za zabrinutost. Nakon određenih upala dišnih puteva zaostaje dugotrajna sekrecija iz nosa ili sluznice dušnika i bronha. Ako nos noije dovoljno prohodan ispirajte ga redovito hipertoničnom otopinom morske soli (2,3% otopina). Ne nalazim razloga za neku posebnu obradu, treba samo provjeriti da li je kontroliran hemoglobin (nerijetko slabokrvnost uzrokuje težu uspostavu kontrole nad infekcijama).