Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


meatotomija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ljubinka

01.02.2012. 10:20

Poštovani doktore,
Znam da je ovo moje pitanje primjerenije za urologiju, ali budući da je taj forum zatvoren, zamolit ću Vas za mišljenje.
Mom sedmogodišnjem sinu je prošle godine u veljači napravljena meatotomija zbog "blažeg" oblika hipospadije. Naime, kirurg nam je objasnio da je rupica na prihvatljivom mjestu, ali nedovoljno široka ( Max protok urina na mikciometriji je bio 10 ml). Operacija je dobro protekla. Nakon 3 mjeseca na kontroli je max protok bio 13 ml - što je doktor okarakterizirao kao relativno prihvatljivo. Jučer smo bili ponovno na kontroli i neugodno se iznenadili kada je max protok bio svega 9 ml, dakle gore nego prije operacije.
Mene zanima da li je uobičajno da to ponovno zaraste ( ili ne znam ni ja točno što se dogodilo - kirurg govori samo da je rupica i dalje mala), jer sada stvarno strahujemo što će se dogoditi nakon slijedećeg zahvata koji je očigledno opet neophodan. Postoji li način da taj zahvat da trajne rezultate? Na ovo nas nitko nije niti pripremio , jer su
svi govorili da se radi o rutinskom zahvatu. Napominjem da dječak nema nikakvih drugih zdravstvenih smetnji.
Toplo Vam zahvaljujem na odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.02.2012. 13:10

Očigledno je nakon operativnog zahvata došlo do izraženijeg stvaranja ožiljka koji je ponovno suzio otvor. Za detalje ćete morati potražiti mišljenje dječjeg kirurga - urologa, moja iskustva i znanje u ovom području ne dopuštaju detaljniji odgovor.